Meditasjonstreet i Lofoten: Et interaktivt verk

Meditasjonstreet i Lofoten. Foto: Kjell Ove Storvik

I sommer og ut 2024 foregår det interaktive kunstprosjektet Tre trær på tre ulike steder i Nordland - Lofoten, Hamarøy og Rana. På hvert sted skal det velges ut ett tre som du kan finne, som et turmål med en kunstopplevelse. 2. juni åpnet det første treet i Lofoten.


Kunstner Johanne Seines Nilsen skaper et poetisk og interaktivt verk til hvert av de tre stedene. Verket inviterer publikum inn til å delta i en interaksjon med treet gjennom en lydfil komponert til dette treet og det aktuelle stedet, som inviterer den enkelte til å vende oppmerksomheten mot egne sanser og mot ulike sanseinntrykk i relasjon til treet og området rundt for å få en indre opplevelse.

Foto: Johanne Seines Nilsen

2. juni åpnet det første av de tre trærne; Meditasjonstreet i Lofoten. Under åpningen kunne de fremmøtte høre Johanne Seines Nilsen fortelle om prosjektet. Deretter leste hun høyt en poetisk pustemeditasjon skrevet til nettopp dette treet og stedet.

Denne kan du nå høre ved å finne treet, som er merket med et skilt med en QR-kode og lytte til den poetiske pustemeditasjonen via en lydfil tilgjengelig via din mobiltelefon.

Etterpå ble det servert frukt med granskudd strødd over.

«Akkurat dette treet», innledet Seines Nilsen åpningen av Meditasjonstreet i Lofoten med.

Det kjempestore bonsai-formet og mosekledte seljetréet står like ved veien, i en grønnkledt gressbakke. Selv om det er lett tilgjengelig, er det lett å overse - man må nesten vite om at det er der for å finne det. Sittende under treet her kan man høre suset fra bladene som beveger seg med vinden, og se ned utover et brusende hav - akkurat som landskapet i Lofoten typisk er, at det er kort vei mellom hav og fjell, samtidig lite vegetasjon - de trærne som har fått lov å vokse seg store, har blitt gitt muligheten av omgivelsene til det.

«Jeg er kunstner, yogalærer og veileder i stressmestring. I alle disse rollene er jeg veldig fascinert av trær og deres påvirkning på oss», sier Seines Nilsen, som er kunstneren bak Meditasjonstreet i Lofoten og prosjektet Tre trær.

«En fantastisk stor selje i Brenna! Takk for stunden, det var godt å kjenne pusten», sier Cathinka Mæhlum, en av deltakerne på åpningen.

Etter åpningen har Lofotværingene allerede tatt Meditasjonstreet i Lofoten i bruk som et sted for rekreasjon og refleksjon.

«Dette er eventyrtreet fra barndommen, sier en dame som er vokst opp i området. En annen, som har flyttet til i voksen alder, sier «Jeg har syklet forbi her mange ganger, men aldri lagt merke til dette spesielle treet før». «Tusen takk, hadde en flott stund ved meditasjonstreet», sier en annen.

Foto: Kjell Ove Storvik

Trygghet fra trær

Hva kan vi lære av trær? Seines Nilsen snakker om hvordan trær gir trygghet. Til alle tider har mennesket oppsøkt trærne. De gir oss ly fra stormen og beskyttelse mot rovdyr. Ifølge østlig visdomstradisjon er det å sitte under et tre for å meditere noe som kan gi den ultimate tilstand av ro opplevelse av lykke og tilhørighet.

Et tre kan faktisk være den eldste levende organismen du noen gang kommer til å møte, ifølge biologi-professor Anne Sverdrup-Thygeson.

Treet står støtt i seg selv. Det er solid forankret gjennom røttene i bakken under seg, reiser seg høyt og solid mot himmelen, samtidig som det er fleksibelt til å bevege seg med det som skjer i omgivelsene rundt.

Vi kan låne treets egenskaper og kultivere disse i oss selv; Styrke, ro, visdom og beskyttelse. Å være jordet og forankret i vårt eget senter, og å finne tilbake til roen i oss selv når det stormer rundt oss. Treet symboliserer kunnskap, liv og vekst.

Slik finner du Meditasjonstreet i Lofoten

Tre trær av Johanne Seines Nilsen arrangeres av den nye kunstfestivalen Anti-biennale: Kunst i arktisk natur, som går av stabelen for første gang i år som del av Bodø2024 Europeisk Kulturhovedstad. Prosjektet er støttet av Nordland fylkeskommune, Bodø2024 og Nordnorsk kunstnersenter.

Som første tre i prosjektet Tre trær er det valgt ut et nydelig vakkert gammelt tre som ligger på Oksvallsletta i Strauman i Vågan kommune. Dette finner du mellom Gravermark og Brenna.

Parker på avkjørselen på høyre side av veien. Treet kan du se fra avkjørselen, se etter dette skiltet som er festet til treet.

Finn treet og lytt til en guidet lydfil skrevet til det aktuelle treet og stedet, tilgjengelig for deg gjennom din mobiltelefon.


Forrige
Forrige

Gi oss en drøm vi kan tro på: En fotoutstilling om diakoni

Neste
Neste

Walk the Plank: Selskapet og menneskene bak «Midsummer Mystery»