Xibalba: Et kunstprosjekt inspirert av undergrunnsverdenen i Mayamytologi

Julie Ebbing har produsert nye verk etter kunstneroppholdet ved den nye «AiR Molobyen» i Bodø. Foto: Anja H. Helland

Xibalba er et tverrestetisk prosjekt inspirert av undergrunnsverdenen i Mayamytologi. Kunstnere og musikere som deltar i prosjektet vokste fra undergrunnsmiljøene i sine lands periferier, som stadig blir mer sentrale i sine kunstnerskap.


Her inviteres publikum til å oppleve fotografi, grafikk, elektronisk musikk, videokunst, installasjoner og tekstilkunst og mye mer. Kunstneren Alisa Gorshenina produserer nye verk etter opphold ved AiR Hamarøy, og Julie Ebbing har produsert nye verk etter kunstneroppholdet ved den nye «AiR Molobyen» i Bodø. Sjekk nettsiden for mer informasjon. Første del av prosjektet foregår innendørs i perioden 2.-6. september. Fra 9.-23. september vises kunsten i det offentlige rom rundt i Bodø.

Kunstutveksling i nordområdene

Kunstneren Alisa Gorshenina produserer nye verk etter opphold ved AiR Hamarøy. Foto: Alisa Gorshenina.

Prosjekt 67 er en organisasjon som har fokus på kunstutveksling i nordområdene, og det sentrale målet har vært å bidra til et grenseoverskridende samarbeid mellom de arktiske landene Norge, Grønland, Sverige, Finland og Russland, med fokus på grafikk, installasjoner, elektronisk musikk og kunst i offentlige rom. Mennesker som lever i utkanter deler felles mikrohistorier og er de første som møter på de pågående klimaendringene. Målet med P67 er å bygge et samarbeid mellom disse samfunnene og dele ny kunnskap.

Et permanent selvstendig galleri

I Bodø og omegn har P67 konstruert mobile alternative kunstrom som er designet av resirkulerte materialer. Ved å bruke disse rommene har P67 som mål å presentere kunst av høy kvalitet i nye, urbane kontekster. Organisasjonen jobber for å gjøre samtidskulturen tilgjengelig for bredere publikum i nord. I 2023 åpnet P67 et permanent selvstendig galleri ved siden av Beddingen Kulturhus i kystbydelen Molobyen, et område i Bodø hvor flere aktører samarbeider om å skape et levende sted for kultur og innovasjon.

Fredet bygning

Gamle Bohus er en fredet bygning som ble oppført i 1949, etter 2. verdenskrig da Bodø ble bombet til ruiner 27. mai 1940. Først var det en produksjonsfabrikk for møbler og kister, og noen kontorer og boliger. Senere ble det møbellageret Bohus. I 2019 ble Bohus lagt ned og flyttet til nye lokaler. Siden den gang har bygget stått tomt og forlatt. Innen to år skal det renoveres til en studentbolig med små leiligheter. Utvendig fasade er fredet og kan ikke endres.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Arctic Art Institute og AiR Hamarøy/ Knut Hamsun Center og støttes av Bodø 2024, Europeisk Kulturhovedstad og Barentssekretariatet.

Forrige
Forrige

Eurogym 2024 har gitt store ringvirkninger

Neste
Neste

Ny prosjektsuksess mellom Bodø Energi og UNG2024