Ungdom leverer på internasjonalt nivå!
Ti ungdommer ble plukket ut for å hjelpe til under produksjonen og lære av de beste i bransjen da a-ha gjestet Bodø og Svømmehallen Scene i høst. Det endte med skryt og rosende ord fra produsentene.
Mye har vært sagt og skrevet om True North-prosjektet til selveste a-ha, hvor de gjestet Bodø i høst for en kombinert film- og plateinnspilling i Svømmehallen Scene. Bodø2024 var sentrale i å få a-ha til Bodø, men det kanskje ikke alle har fått med seg er at dette prosjektet treffer midt i blinken på et av de viktigste målsettingene til Bodø2024 – nemlig kompetanseutvikling.
Produksjonen til a-ha fikk i Bodø hjelp av et håndplukket ungdoms-crew, som fikk jobbe tett med og lære av de beste produsentene og teknikerne i bransjen.
– Det er ungdommen som er framtidens arbeidere innen all kulturproduksjon, enten det er lyd, lys, foto eller film. At de har fått muligheten til å være med her og jobbe med et så stort band og produksjon, er mer enn bare et minne for livet.
To intense uker
Hun forteller at ungdommene har fått veldig gode tilbakemeldinger fra produksjonen, og gjorde en kjempejobb i de to ukene innspillingen foregikk. Ungdommene hadde lange dager, som ofte startet fra åtte på morgenen til midnatt.
– Produsentene mente at ungdommene våre leverte på et internasjonalt nivå. De har reist verden rundt, og sier det er sjelden de har assistenter som leverer så godt som her, forteller hun stolt.
Ungdoms-crewet til Bodø2024 imponerte produsentene under innspillingen med a-ha. Her representert ved Emrik N. Jensen , Kasper Holgersen, William Endresen, Joakim Nordvik og Sondre K. Jensen.
Også ungdommene selv er veldig fornøyd med de to intense ukene hvor de var involvert i prosessen. Basert på tidligere erfaring fikk de i oppgave å bistå med alt fra rigging av lyd og lys, foto og film, i tillegg til andre oppgaver som produksjonsassistenter.
I tillegg har de laget en helt egen film som forteller om prosjektet og viser behind the scenes fra innspillingen.
Se filmen her:
Stand-in for Morten Harket
For de fleste av dem var det en helt ny erfaring å jobbe så intenst over så mange dager.
– Det viktigste jeg lærte er å forstå sammenhengen mellom ting. Alt henger sammen for at helheten skal bli bra, forteller William Endresen, som var med som lydtekniker under produksjonen.
– Produsentene og teknikerne prøvde virkelig å lære oss så mye som mulig om faget underveis og delte så mye med oss. Det var veldig lærerikt, sier William.
Julie Alise Holm Matinlassi var eneste jente med i crewet, og fikk være med å rigge scenen og ha ansvaret for å styre prompteren til Morten Harket under selve innspillingen.
Ungdoms-crewet visste ikke fra starten av at det var a-ha de skulle jobbe for. – Det var helt sjukt å få den beskjeden, sier Sondre K. Jensen (midten).
Alt i alt gikk det bra for gjengen, selv om det dukket opp utfordringer underveis.
Kasper fikk ansvaret for å kjøre deler av utstyret på den første innspillingsdagen, og oppdaget først da han kom til Ørnes og batteriet ble helt flatt at han kjørte en el-bil.
Blant innspillingsstedene var de blant annet på Langsanden på Sandhornøya, Landegode, Kjerringøy og Turisthytta.
Joakim Nordvik i ungdomscrewet fikk æren av å være stand-in for Morten Harket da de skulle rigge lyset på de ulike innspillingsstedene.
– De måtte ha den som var mest lik Morten, så jeg er jo fornøyd med at det ble meg, ler Joakim.
– De unge dette handler om.
Det er generalsponsor for Bodø2024, Bodø Energi, som er med og gjør denne satsingen mulig. Direktør i Bodø Energi Kraftsalg, Ole Angellsen, mener dette er nøyaktig det som er formålet deres med støtten de gir prosjektet.
– Det handler om samfunnsrollen vår, og ikke minst at dette vil sette Bodø på kartet både i nasjonal og europeisk sammenheng. Har vi et mål om at Bodø skal vokse som by, så er kultur det viktigste satsningsområdet for å få folk til å flytte hit, forklarer Angellsen.
Angellsen mener Bodø trenger kompetansen ungdommene får gjennom prosjekter som dette for å kunne være en kulturby av høy klasse også i tiden som kommer.
– Vår oppgave sammen med Bodø2024 er å skape prosjekter som får de unge med og som bygger kompetanse. Det å få jobbe mot et av verdens største band og de beste lyd- og lydfolkene, er jo en vanvittig fin erfaring, mener Ole Angellsen i Bodø Energi.
Om opplevelsen har gitt mersmak blant ungdommene og enda mer tro på at de ønsker å jobbe innenfor kulturproduksjon i årene fremover? Et soleklart ja er svaret fra samtlige i ungdoms-crewet.
Det å få jobbe mot et av verdens største band er jo en vanvittig fin erfaring. De trenger ikke vente lenger for å få brukt sin nye kompetanse på andre prosjekter.
– Det dukker opp flere prosjekter gjennom Bodø2024 framover, og ett av dem er vi involvert i allerede, forteller Charlotte Nyheim.
En spent gjeng møtes for første gang i Svømmehallen Scene, der innspillingen foregikk.
De som er med i ungdoms-crewet er William Hopen, (17) Julie Alise Holm Matinlassi (21), Thomas Odin Christensen (17) Eivind Johannes Stranda (18), Victor Gjersvik (16), Sondre K. Jensen, (17) Kasper Holgersen (19), Emrik N. Jensen (12), William Endresen (16) og Joakim Nordvik (18).