Bodø2024 skal ansette samisk koordinator

 
 
 

Bodø2024 skal bruke mellom 20-30 millioner kroner på samiske kulturprosjekter i løpet av kulturhovedstadsåret. Nå inngår Bodø2024 og Sametinget et formelt samarbeid.


Samarbeidskontrakten ble underskrevet i Karasjok mandag formiddag av styreleder for Bodø2024, Aili Keskitalo, og sametingspresident Silje K. Muotka.

– Bodø2024 og Sametinget har jobbet tett i flere år, men nå har vi endelig formalisert samarbeidet. Det er en merkedag og viser at det samiske aspektet blir viktig i prosjektet, sier Keskitalo.

Målet med samarbeidet er at begge parter skal jobbe for å utvikle og presentere samiske kunst- og kulturprosjekter i regionen, nasjonalt og internasjonalt. Satsingen er i tråd med søkanden ARCTICulation.

– Bodø2024 som europeisk kulturhovedstad er en unik mulighet til å få økt fokus på det samiske, også ut mot Europa. Det langsiktige målet om å skape faglig og strukturell utvikling for samisk kultur i Bodø, Nordland og Nord-Norge, som avtalen også bærer i seg, er også viktig for meg, sier Muotka.

Nordland har fem samiske språk og i sin begrunnelse for å gi Bodø status som kulturhovedstad ble også de samiske elementene i søknaden spesielt framhevet av juryen i EU.

Samiske språk og kultur vil altså være bærende elementer i programmet for Bodø2024.

– Viktig satsing. Det er snakk om en betydelig satsing på samisk kultur.
 

– Den samiske satsingen har vært viktig fra dag en. Vi har flere prosjekter med samisk profil som er nevnt i søknaden og som kommer til å bli gjennomført i perioden fram til og med 2024, sier direktør for Bodø2024, André Wallann Larsen.

Det kan nevnes Ságastit 2024 som handler om utvikling av samiske språk nasjonalt, men også med tilknytning til Estland og Finland som skal arrangere kulturhovedstad i 2024 og 2026. Det er satt av inntil tre millioner i søknaden til dette prosjektet.

Åarjelhsaemien Teatere er engasjert for å lage en trilogi av teaterforestillinger der siste forestilling vil ha premiere i 2024. Prosjektet kalles Biegke Biehteme – Who Owns the Wind. Det er i søknaden satt av inntil 10 millioner kroner til dette prosjektet.

Det vil være en satsing på ulike matprosjekter med arktisk tilknytning under paraplyen Feeding Europe. Samisk matkultur vil være naturlig representert i mange av prosjektene tilknyttet matopplevelser.

Det legges også opp til å gjennomføre en særlig satsing på samiske prosjekter i uken rundt samenes nasjonaldag der Tråante 2017 er nevnt som inspirasjonskilde. Det legges også opp til en samisk uke i løpet av høsten i 2024. I tillegg til dette vil det være mange programposter med samiske utøvere uten at prosjektene nødvendigvis har en særegen samisk tilknytning.

Skyhøyt nivå
– Den totale ressursbruken på samiske kulturprosjekter vil avhenge av det endelige programmet, men ligger i størrelsesorden 20 – 30 millioner kroner, sier Wallann Larsen.

Og legger til:

– Nivået på mange av de samiske kulturprosjektene er skyhøyt. Samisk kunst og kultur er i skuddet som aldri før. Vi skal være med på å vise bredden og løfte fram denne viktige delen av kulturen vår.
I forbindelse med denne satsingen vil Bodø2024 nå ansette en egen samisk koordinator. Utlysningen kommer i løpet av uka.

– Vi mener denne stillingen blir helt sentral for å ivareta det samiske aspektet og ambisjonene som er nedfelt i søknaden. En egen samisk koordinator vil styrke hele kulturhovedstadsprosjektet, sier Keskitalo.
Sametingspresidenten ser fram til ansettelsen.

– Jeg er fornøyd med at inngåelsen av samarbeidsavtalen med Bodø2024 også bidrar til å få på plass en egen koordinator for den samiske satsingen. Satsningen vil bli betydelig styrket ved en samisk koordinatorstilling og ressursgruppe, og det vil kunne gi kompetanseoppbygging og andre ringvirkninger også utover Bodø2024, sier Muotka.

Stillingen finansieres med 500.000 kroner fra Sametinget og resten fra Bodo2024.


Forrige
Forrige

Dato for første programslipp er satt

Neste
Neste

Ungdom leverer på internasjonalt nivå!