The Trail Way: Opplev Nordland med toget

Toget mellom Røkland og Lønsdal. Foto: David Gubler.

Samarbeidsprosjektet mellom Nordland Teater og Bodø2024 tilbyr en unik reise langs Nordlandsbanen hvor store naturopplevelser møter den gode historiefortellingen.


Start reisen i Trondheim og velg blant seks konsepter og stoppesteder på strekningen mot Bodø. Her blir det både byvandring med kultur og historisk formidling via audioguide i byene, tematiske utflukter med laksefiske og aktivitet i elvene fra Trofors, samisk levemåte nord for Mo i Rana, geopoetisk vandring på Storjord, og fottur til signaturbygget Rabothytta ved Nord-Norges tak, Okstindan. Prosjektet varer fra 15. juli til 15. august.

The Trail Way er en invitasjon til en reise i både tid og sted, i både det indre og det ytre. Det er en invitasjon til å bli med inn i et åpent og urørt landskap. Og i møte med disse vakre og store landskapene, og den ville naturen, møter vi kanskje oss selv fra nye perspektiver.

The Trail Way er også en invitasjon til å bli med ut i lokalsamfunnene. Til å møte menneskene som bor blant landskapene, i fjellbygdene og industribyene. Til å lære om hvordan landskapet har formet dem, om historien de kommer fra, og om kulturen de tar med seg videre.

Det er i denne kontrasten den egentlige reisen, og de største opplevelsene ligger. Er du klar?

The Sami Way (Mo i Rana stasjon)

Opplev samisk kultur ved foten av Saltfjellet. Foto: Broadstone, Visit Helgeland.

Ved foten av det mektige Saltfjellet, ved bredden av Ranelva, finner du Storli Camping og Aernie; «ildstedet». Her får dere en smak av livet blant fjellene under Polarsirkelen, slik det var og er i samisk og lokal kultur. I denne pakketuren fra The Trail Way kombineres autentiske mattradisjoner med levende kulturformidling.

 

The River Way (Trofors stasjon)

I Trofors kan du oppleve elvas kraft på flere måter, om det er på rafting eller laksefiske. Foto: RiverNorth Rafting.

Bli med på en spennende reise gjennom rå natur, med fart og spenning, laksefiske og ekte tradisjonsmat på menyen. Store naturopplevelser møter den gode historiefortellingen i denne pakketuren fra The Trail Way, hvor dere får oppleve hvordan elven og skogen en gang var både ferdselsvei og levevei.

 

The Geopoetic Way (Lønsdal stasjon)

I The Geopoetic Way utforsker man naturens spor og fortellinger. Foto: Karoline OA Pettersen.

Vi kaller det «urørt natur». Men når du vet hva du skal se etter, ser du at den er full av fortellinger og spor. Geologiske spor etter isbreer og gamle elveløp. Arkeologiske spor og kulturminner fra menneskene før oss. På denne turen fra The Trail Way får dere lære mer om disse sporene, hvordan vi oppdager dem, og hvordan vi tar vare på dem.

 

The Mountain Way (Bjerka stasjon)

Rabothytta i fjellmassivet Okstindan. Foto: Broadstone, Visit Helgeland.

Bli med til Rabothytta i det mektige fjellmassivet Okstindan, mens du går i fotsporene til fjellfolkene og pionerene som først utforsket og besteg toppene og tindene her. Med lokal mat og bakst i sekken, guides du på en reise gjennom stor og vill natur, til roen og stillheten som finnes dypt inne i fjellheimen. Store naturopplevelser møter den gode historiefortellingen i denne pakketuren fra The Trail Way. 

 

The Power Way (Mo i Rana stasjon)

Havmannen-skulpturen i Mo i Rana. Foto: Kristoffer Møllevik, Visit Helgeland.

Hvordan bruker vi naturen godt? Hvordan skaper man en by? Hvordan høster vi skånsomt? Dette er viktige spørsmål som dere utfordres til å reflektere over, på denne turen til og gjennom Mo i Rana, jernverksbyen som skal bli Norges grønne industrihovedstad. Opplev byen, maten, menneskene og historien, i denne pakketuren fra The Trail Way.

 

The Stair Way (Mosjøen stasjon)

Opplev verdens lengste fjelltrapp og en av Helgelands mest populære naturattraksjoner. Foto: Emilie Solbakken, Visit Helgeland.

Pakk turskoene og byskoene, og bli med til kafébyen Mosjøen. Her får du oppleve den historiske Sjøgata, maten og atmosfæren på ærverdige Fru Haugans Hotell, og den flotte turen opp Helgelandstrappa, verdens lengste fjelltrapp og en av Helgelands mest populære naturattraksjoner.


Forrige
Forrige

Utstillingsåpning med faglig påfyll - Hamsun engasjerer fortsatt

Neste
Neste

Prisdryss til ungdomsarbeidere i Nordland