Massiv investering i ungdomsprosjekter

Den 15. og 16. april var den femte og siste behandlingsrunden i søknadsprosessen. Her er ungdommen som tok beslutningene. Foto: David Engmo

Fraflytting blant ungdom er en av Nord-Norges største utfordringer, og er derfor Bodø2024s aller viktigste målgruppe. Nå har UNG-prosjektet bevilget pengestøtte til nesten 80 ulike kulturelle ungdomsprosjekter.


Gjennom en omfattende søknadsprosess har fire millioner kroner nå gått direkte til ungdommen. For å skape et samfunn som ungdom trives i, må de selv være med på å forme det. Derfor ble kriteriene til søknadene utformet av ungdommen – som også var med på å behandle dem. En av dem var 18 år gamle Eric Jonassen, styremedlem i UNG2024.

– Det har vært utrolig morsomt å behandle søknadene og se alt det kule ungdommer i Nordland har lyst å gjøre. Jeg tror at pengene betyr veldig mye for de som har fått støtte. Og jeg mener at ungdommene som skal arrangere noe med støtten vil føle en god tilknytting til stedet de arrangerer på. Og at de vil få en stor mestringsfølelse når de har laget prosjektet sitt, sier han.

210 søknader

Siden utlysningen åpnet i 2023 har det totalt kommet inn 210 søknader fra hele fylket. Det har derfor vært knallharde prioriteringer for de rundt 20 ungdommene som har gått gjennom søknadene i fem ulike behandlingsrunder. Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer deres behov, ønsker og visjoner.

– Som prosjektleder i UNG2024 har jeg sett den utrolige innsatsen og engasjementet fra ungdommene i Nordland. Det er inspirerende å se dem ta ansvar for å forvalte midler som er ment å berike deres eget år som Europeisk Kulturhovedstad. Gjennom prosessen med å behandle søknader har de vist en imponerende modenhet og samarbeidsevne, sier Charlotte Nyheim Eriksen.

For framtiden

Eriksen ønsker å understreke at investeringen ikke bare handler om kulturhovedstadsåret, men kanskje enda mer om årene som kommer.

– Prosjektene vi støtter, vil ikke bare gi umiddelbare fordeler, men også legge grunnlaget for ringvirkninger som varer lenge etter at 2024 er over. Vi snakker om å heve kompetansenivået, dyrke ansvarsfølelse og skape en følelse av eierskap blant ungdommene. Dette er investeringer i samfunnets fremtid, sier hun.

Ti millioner øremerket ungdommen

Hun forteller at midlene kommer fra budsjettet til UNG2024, som er støttet av Sparebank1 Nord-Norge Samfunnsløftet.

– Når vi ser på Bodø2024s økonomi, kan det virke komplekst, men la meg forenkle det: Midlene kommer fra ulike kilder, inkludert staten, Nordland fylkeskommune, Bodø kommune og sponsorer. Ti millioner av disse midlene er øremerket til UNG2024, noe som gir ungdommen en betydelig andel av budsjettet til å realisere sine prosjekter.

Hele Nordland

Det er nå delt ut penger til 77 ulike prosjekter i Bodø, Værøy, Hamarøy, Gildeskål, Meløy, Rana, Nesna, Fauske, Rødøy, Vestvågøy, Narvik, Sortland, Bø, Vågan, Flakstad, Moskenes, Sørfold, Grane, Steigen, Træna, Hemnes og Vefsn. Alle prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024, og det er programkoordinator Cecilie Haugseth meget stolt av.

– I europeisk kontekst er det ganske bemerkelsesverdig at vi gir ungdommer i så ung alder tillit til å håndtere penger og være ansvarlige for sine egne prosjekter. Dette er noe vi virkelig er stolte av, og det er fantastisk å tenke på den økningen i kompetanse som skjer, samt den stoltheten ungdommene føler i etterkant, forteller hun.


Forrige
Forrige

Unikt konsept: Bodø2024 presenterer «Cabins of Culture»

Neste
Neste

Drømmer i Salten: De demenssykes refleksjoner om fortid og fremtid