Setter samisk kunst på kartet: Gullevaš/Golgolaš
Samtidig som Joar Nangos «Girjegumpi» åpner utenfor Bymuseet, er det også i Bodø kunstforenings lokaler duket for utstillingsåpning med gruppeutstillingen: «Gullevaš/Golgolaš». Prosjektet åpnes fredag 10. mai klokken 18, og setter i samarbeid med Bodø2024 samisk kunst og arkitektur på kartet.
Bare timer før utstillingsåpning ferdigstiller Katarina Spik Skum et av verkene sine: En kofte sydd av gamle 80-tallsgardiner fra sin mors hjem. Et verk fylt av traumer fra oppveksten, som nå bringes ut i lyset og skal hjelpe henne med å legge det bak seg. Innerst i Bodø kunstforenings lokaler stiller hun ut to ulike verk som hører sammen.
På hver sin måte skal de beskrive et hjem. Katarina peker på koften og sier: «En dyr villa, hvor det ikke er så bra å leve. Mamma levde ikke i en bra relasjon, og det påvirket meg sterkt som barn og ungdom, forteller hun.
Hennes andre verk er et gammelt sovetelt hun skaffet fra sine besteforeldre: En rakkas, et helt enkelt tøystykke som hele familien brukte da de for eksempel var på fjellet for å merke reinsdyrkalver. Minner som kunstneren ser tilbake på med et smil om munnen.
– Med det ønsker jeg å vise at et enkelt hjem kan være mer verdt enn all verdens rikdom. Et lite telt, med de menneskene, de plassene – og hva man fyller det med, sier hun.
Soveteltet skulle egentlig kastes fordi det var så skittent og hullete. Nå er det blitt forsterket, og endt opp som et kunstverk. I tillegg blir historien bak verkene formidlet av Katarina selv, gjennom en TV-skjerm som er satt opp mellom de to.
– Det er en film som beskriver min mors lidelse med vold i nære relasjoner. En lidelse som ikke direkte rammet meg, men som likevel påvirket meg og familien vår, sier hun.
Gullevaš/Golgolaš (Tilhøre/Frahøre) er en utstilling med verk av åtte kunstnere fra Sápmi som undersøker ideen om hjem, tilhørighet, identitet og utenforskap. Utstillingen i Bodø kunstforening bringer sammen tradisjonell duodji, maleri, tekstil, installasjon, film og lydkunst, og har en særegen tilnærming til materialitet, arkitektur, gjenbruk og improvisasjon.
Kunstnerne i utstillingen er Elina Waage Mikalsen, Katarina Spik Skum, Anders Sunna, Matti Aikio, Olof Marsja, Sigbjørn Skåden, Ken Are Bongo og Joar Nango. Gullevaš/Golgolaš er kuratert av Helga-Marie Nordby, og reiser videre til Tromsø kunstforening i sommer.
I tillegg til de to utstillingsprosjektene inkluderer samarbeidet mellom Bodø kunstforening og Bymuseet/Nordlandsmuseet en Gammeskole for unge mellom 18– 25 år.