My European Story: Utstillingsåpning med ungdom fra syv ulike land

Onsdag 25. september er det duket for utstillingsåpning med prosjektet «My European Story» i Stormen bibliotek. Her forteller skoleelever fra både Nordland og syv andre land i Europa sin historie. Utstillingen blir tilgjengelig til og med 5. oktober.


Europas historie består av store og små historiske hendelser som påvirker hvordan vi har det i Europa i dag. Flere av historiene og øyeblikkene er felles, og huskes av mange på tvers av landegrenser.

Men Europas historie er også hverdagen din og min. Vi er alle en del av historien, og opplever historien der vi lever og bor. Min europeiske historie har samlet noen av disse små brikkene, som til sammen utgjør en større fortelling: Fortellingen om Europa i dag, i går og i framtida.

Hele Europa

I prosjektet Min europeiske historie har elever fra skoler i Bodø, Vefsn, Vestvågøy, Narvik, Serbia, Island, Tyskland, Polen, Portugal og Finland fått fortelle sin historie, og knytte seg nærmere til europeiske ungdommer.

Prosjektet har fulgt elevene fra de gikk i 8. klasse, og avsluttes i 10.klasse med ungdomscampen StoryLab Europe i Bodø 22.-27. september 2024. Gjennom prosjektet har ungdommene jevnlig møttes digitalt på tvers av landegrenser for å dele sine historier. Samlingen i Bodø er første gang ungdommene er samlet fysisk.

Visning på Stormen

Elevene har gjennom prosjektperioden skrevet sine historier og laget kortfilmer. Gjennom ungdommenes ord og bilder får vi et innblikk i deres liv og hva de er opptatt av. Filmene som blir vist på Stormen bibliotek fram til 6.10 er samlet under ulike tema: Fritidsaktiviteter, lokal/europeisk historie, natur/kultur, og familie/venner. Noe av materialet vil også bli gjort digitalt tilgjengelig høsten og vinteren 2024.

Oppstarten av workshopen 23. september. Foto: Privat.

StoryLab Europa

På StoryLab Europa i Bodø møtes 60 av de deltakende ungdommene hvor de skal bli bedre kjent med hverandre og de ulike europeiske historiene. I tillegg skal deltakerne denne uken lære om Bodø og Bodøs historie, få høre om hvordan ungdommer i Bodø og Nordland er med på å utvikle samfunnet sammen med Bodø ungdomsråd, Med Ungdom i Fokus, Ungdommenes fylkesråd og Ung2024. De får også delta på både skrivekurs med forfatter Stef Penney og kurs i historiefortelling gjennom bruk av foto.

Prosjektet var en del av Bodøs søknad for å bli europeisk kulturhovedstad, og eies og driftes av Bodø kommune ved Stormen bibliotek i samarbeid med Bodø2024. Prosjektet finansieres av Sparebank1 Samfunnsløftet og Erasmus + Ungdom. Det er inngått partnerskap med Europaparlamentets prosjekt My House of European History.

Forrige
Forrige

Forfatteren bak «The Long Water» i Bodø

Neste
Neste

Trosset uværet: Kunstkanten er åpnet