Regionen

Nordland består av hektiske byer, dype fjorder, høye fjell og villslått natur. Fylket er delt inn i fem ulike regioner, med sin egenart, sine institusjoner og sin unike tilknytning til Europa.

Nordland er en historie om en region der naturen – fjellene og fjordene – setter premissene, og om hvorfor kystkulturen er så viktig for oss.

Nordland er del av Sapmi, det samiske kulturområdet som strekker seg over det nordlige Norge, Sverige, Finland og Russland. Fem samiske språk snakkes innenfor Nordlands grenser.

Den samiske kulturen, som følger ressurser og beiteområder øst/vest på tvers av grensene er en sentral del av vår historie, på samme måte som handelsrutene nord/sør mellom vår kyst og Europa.

Bodø kommune har om lag 52 000 innbyggere.

Byen er fylkeshovedstaden i Nordland, ligger på 67°17’N og er Nord-Norges nest største by, etter Tromsø i Troms fylke.

Lofoten

Lofoten er kjent for godt fiske, storslått natur og idylliske fiskevær. Lofoten ligger som en vegg i det turbulente Norskehavet nord for polarsirkelen. Den ville utposten har majestetiske fjell, dype fjorder, skrikende sjøfuglkolonier og lange, hvite strender der bare de tøffeste bader. Padle havkajakk mellom øyene, fang en ekte lofottorsk eller speid etter havørn som svever over himmelen. Lofoten har to av regionsentrene i Nordland; Leknes og Svolvær. Les mer.

Vesterålen

Vesterålen er et øyrike som grenser nord for Lofoten. Øyene i Vesterålen er bundet sammen med broforbindelser og har også fergefri forbindelse til fastlandet. I Vesterålen finner vi også den kjente Trollfjorden som ligger i Raftsundet, og én av de større attraksjonene i området er hvalsafari.
I Vesterålen har vi regionsenteret Sortland. Les mer.

Ofoten

Landskapet i Ofoten, området rundt Narvik, er fjord og majestetiske tinder, best sett på sightseeingtur fra Ofotbanen, fra den hemningsløst vakre golfbanen, fra Rallarveien og fra slanke hengebruer over fjorden. Fra Narvikfjellet står du på ski tusen høydemeter ned til fjorden og byen. Les mer

Salten

La deg sjarmere av kontrastene i Bodø og Salten. Her finnes et mangfold av festivaler og konserter, vandremuligheter, grotter, isbreer og nasjonalparker, og bare en halvtime fra bylivet ligger verdens sterkeste tidevannsstrøm – Saltstraumen. Kun 90 minutter med fly fra Oslo, mellom steile Børvasstinder og skjærgården møter kystbyen Bodø deg med både gourmetrestauranter, badeland, kaféliv og kjøpesenter. I Salten kan du oppleve en rekke naturfenomener på nært hold. Kontrastene er store – fra hav til høyfjell, fra midnattssol til nordlys, fra hvite strender til snaufjell.
Bodø er fylkeshovedstad og tilhører Salten. I tillegg har Salten regionsenteret Fauske. Les mer.

Helgeland

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet. På kysten ligger et fantastisk øyrike som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Og det er her du finner Polarsirkelen. På 66 grader nord går grensen som forteller at du er på vei inn i midnattssolens rike.
På Helgeland har fire av Nordlands ti regionsentre; Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. Les mer.

Interaktivt kart

Prøv kartet for å lære mer om hver region.

Befolkningen i Nordland på cirka 243.000 mennesker er spredt over hele den store og lange regionen.

For Nordlendingen er det ikke problematisk med store avstander – neste by er kanskje en femtimers biltur unna, men regionen er allikevel sammenkoblet gjennom en villet politikk der viktige institusjoner er spredd utover fylket.

Vi forventer at institusjonene oppsøker sitt publikum. Ikke omvendt.

 

Foto: Susanne Forsland