Illustrasjon: Silje Sandodden Kise


Når: 15.-20. oktober
Hvor: Beddingen kulturhus, Bodø

“Jeg blir flyttet. Jeg flytter ikke. Jeg blir flyttet på. Igjen og igjen blir jeg flyttet på, fra et sted til et annet, fra et hus til et annen, fra et hjem til et annet, alltid fra sted til sted, ja far jeg liker meg her, jeg vil ikke flytte og så flytter vi til et nytt sted, en ny Marie, jeg er alltid ny, alltid fremmed, alltid hjemsøkende og så flytter vi og hvem er jeg, jeg er den som blir flyttet på.” 

“Marie min” er et scenisk portrett over Marie Hamsun, kanskje mest kjent som konen til Knut Hamsun og antisemitt under krigen. Marie var dog mer enn bare sin manns kone, og mer enn en som stod på feil side under krigen. Det er dette prosjektets målsetting å løfte frem et større og mer sammensatt bilde. Et mer menneskelig, nyansert, motsetningsfylt, og rikt portrett av en sterk kvinne i et komplekst livsløp.

Vårt ønske er ikke primært å lage et utpreget provoserende eller kontroversielt stykke, selv om det kanskje ikke er helt til å unngå, bare i kraft av å være det det er, men løfte frem en historisk skikkelse, forsøksvis uten å posisjonere oss moralsk eller polemisk, men simpelthen vise frem, dikte over, og være nysgjerrig på en Marie som får lov å være universell, og vår, mens vi samtidig insisterer på at hun også er sin egen.

Vi vil simpelthen løfte henne frem i sin kompleksitet og benytte hennes historie til å si noe om det å være menneske, om kvinnen, om historien vår, om å skrive og å skape, om Hamsun, om å kjempe, om å feile, om å være mange ting på en gang, motsetningsfylt, vakker og vond. Marie avslører en styrke gjennom flere ting, blant annet det turbulente, krevende, samlivet hun lever i med Knut, som begrenser henne på mange livsområder, men som likevel gjør henne “...nesten lykkelig” som regnbuens innledning skriver det. Hun makter å være en motpart til Knut Hamsun og en levende aktør i sitt eget liv til tross en del motstand. Hun er på mange måter spesielt interessant for oss fordi hun ikke er så lett å få grep om og forstå. Historien er preget av mye alvor, mye tragedie, og dysfunksjonelle relasjoner. Likevel, finner vi både vakre parti, sårbarhet, ømhet, vitalitet og vilje til liv her.

Med nyskrevet dramatikk av Tomas Espedal, og et audio visuelt rom inspirert av og laget for Maries historie, vil et kunstnerisk team nærme seg dette materiale med både alvor og utforsking.

Aktører

Dramatiker: Tomas Espedal
Regissør: Sara Bruteig Olsen
Marie/Kvinnen: Katja Brita Lindeberg
Musikk: Mari Kvien Brunvoll
Scenograf: Silje Sandodden Kise


Forrige
Forrige

NM junior i friidrett –U20 og U23

Neste
Neste

UNG2024 | FOTO2024