Utferds-Draapa av Fridthjov Anderssen
Når: 26. april 2024
Hvor: Stormen konserthus, Bodø
100 år etter urfremføringen kan du oppleve Bodø-komponisten Fridthjov Anderssens største verk Utferds-Draapa under Bodø2024. Med stort mannskor og fullt symfoniorkester på scenen blir det garantert en storslått og unik opplevelse med en gjemt skatt fra byens stolte musikktradisjon.
Medvirkende:
Arktisk Filharmoni, Vocal art, sammensatt mannskor fra Salten.
Solister: Leif Jone Ølberg (baryton), Erlend Tvinnereim (tenor)
Dirigent: Øystein Jæger
I et spennende samarbeid mellom Bodø2024, Bodø kirkelige fellesråd, Norges forskningsråd og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), er domkantor Øystein Jæger engasjert som ph.d.-stipendiat i et forskningsprosjekt om Bodø-komponisten Fridthjov Anderssens musikk.
Hovedmål for forskningsprosjektet Komponisten Fridthjov Anderssen – en stilstudie av hans musikk er å dokumentere Fridthjov Anderssens (1876-1937) kompositoriske virke og å plassere ham i en musikkhistorisk sammenheng. Et viktig delmål er å gjøre Anderssens musikk mer tilgjengelig for musikere og publikum. Gjennom analyse av Anderssens hovedverk Utferds-Draapa for vokalsolister, mannskor og symfoniorkester, og sammenligning med hans øvrige komposisjoner, vil forskningen avdekke typiske trekk ved Fridthjov Anderssens komposisjonsteknikk og stilistiske ståsted. Utferds-Draapa, som ble urframført i 1924, omhandler Olav den Helliges liv fra han reiste ut i viking som 12-åring, til han gikk i land i Norge som voksen konge. Teksten er hentet fra Per Sivles Olavs-Kvæde. Både i kraft av det store utøverapparatet som kreves, og sin spilletid på nærmere 40 minutter, er Utferds-Draapa Anderssens største komposisjon.
Som en del av forskningsarbeidet, blir det utarbeidet en kombinert praktisk og kritisk-vitenskapelig noteutgave av Utferds-Draapa. Denne vil bli presentert i form av en stor konsert i Stormen konserthus på Anderssens egen fødselsdag, fredag 26. april. Her framføres Utferds-Draapa i tillegg til andre Anderssen-verker for solister, kor og orkester. Medvirkende er Arktisk Filharmoni, Vocal art og et stort, sammensatt prosjektkor fra regionen. Solister er Leif Jone Ølberg (baryton) og Erlend Tvinnereim (tenor). Selve forskningsprosjektet startet allerede høsten 2021, og skal etter planen fullføres i januar 2025.