ARCTICulations of Faith
ARCTICulations of Faith er en del av programmeringen til BODØ2024, som gjennom ulike kunstuttrykk skal vise hvordan religion og tro har vært – og er – fundamental for menneskers livstolkning og livsbetingelser i nord. Ingen sider ved livet har gjennom historien inspirert mer til kunst, musikk og arkitektur enn religion og menneskers behov for religiøse uttrykk. Vi lever i ei tid der mennesker reiser mye. Vi stimuleres av møter med andre kulturer og religiøse skikker. Dette påvirker oss. Bevissthet om egen kultur og historie, og åpenhet for verdier fra andre kanter av verden, inspirerer til refleksjon over våre verdigrunnlag.
ARCTICulations of Faith administreres av Kirkemusikksenter nord (www.kin.no).
Mijá sálma - Vårres salma
I anledning BODØ 2024 arrangeres Samisk kirkelivskonferanse for første gang i Bodø. 28.mai inviteres det til åpen samisk salmekveld i Bodø domkirke, ledet av samiske tradisjonsbærere, sangere og musikere fra Finnmark, Troms og Nordland. Medvirkende er Trygve Misvær, Elisabeth Misvær, Ken-Gøran Mikkelsen, Johan Máhtte Skum og Heidi Birgitta Andersen.
Konferansiér er Sigrid Karine Paulsen.
Arrangør: Samisk Kirkeråd, Nord-Hålogaland, Sør-Hålogaland og Nidaros bispedømme i samarbeid med ARCTICulations of Faith.
Tid: 28.mai 2024 20:00 - 21:15
Sted: Bodø domkirke
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=648
Kunstavisa "Ka du trur"
Kunstavisa Ka du trur - et unikt kunstverk som involverer mange barn og unge i Bodø kulturskole
Ka du trur… er en kunstutstilling i avisformat med kunstverk av elevene ved visuell kunst, Bodø kulturskole. Her vises deres tanker om livets store spørsmål i ord og bilder. Mer enn 50 elever i visuell kunst bidrar med sine kunstverk i ei egen kunstavis på ca 80 sider, etter en idé av veileder i visuell kunst, Lilli Kanck. Markering av utgivelsen finner sted i Folkeforum, Bodø rådhus, 5.juni kl 18:00.
Avisen publiseres i uke 23 (ca 6.juni) og distribueres til alle husstander i Bodø i løpet av uke 24 (fra 10.juni).
Tid: 5. juni kl. 18.00
Sted: Folkeforum, Bodø Rådhus
Medvirkende:
Elever i visuell kunst ved Bodø Kulturskole
Idé og gjennomføring: Lilli Kanck
Veileder i visuell kunst ved Bodø kulturskole.
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=372
Lyden av tro
En installasjon med lydklipp som forbindes med tro og livssyn. Lyddusjen aktiveres av forbipasserende og man får høre et utsagn, et lydklipp, et spørsmål, eller en lyd, som gir assosiasjoner til tema tro/livssyn.
Tid: Åpner 8.juni 2024
Sted: Bodø domkirke
Medvirkende:
Are Simonsen, lyddesign
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=365
Kirkebakken
Arkitekt Even Aursand er engasjert for å vitalisere kirkebakken, området like utenfor kirken, som møtested for mennesker. På kirkebakken ble i gamle dager kunngjøringer delt og avgjørelser opplest. Kirkebakken er fortsatt et møtepunkt der drøftinger finner sted, og mennesker utveksler tanker og meninger. Her passerer mange mennesker på vei inn og ut av kirka, eller på vandring gjennom byen. På kirkebakken kan det framføres musikk, vises kunst, eller formidles nyheter.
Prosjektet vil inneholde:
En base i granitt for kunstinstallasjoner, som også vil fungere som helårlig sittebenk (med innlagt varme) for forbipasserende. Den vil også kunne brukes som scene for musikk.
Tid: Åpningsmarkering 8.juni 2024
Sted: Bodø domkirke
Prosjektidé og kreativ utforming: Even Aursand
Prosjektleder: Kyrre Kolvik
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=366
Gi oss en drøm vi kan tro på - En fotoutstilling om diakoni
Mange vet ikke hva diakoni er. Derfor har seks diakonale organisasjoner samarbeidet om et fotoprosjekt med sterke historier, og forfatter Lars Saabye Christensen har skrevet en salme til utstillingen.
– Det er første gang diakonale organisasjoner samarbeider på denne måten. Vi er seks fotografer som tror at bilder kan fortelle noe om hva diakoni er. Vi vil gjøre begrepet diakoni mer synlig og forståelig, og ønsker å vise hva slikt arbeid kan være, sier Pål A. Berg, prosjektleder og en av fotografene.
Prosjektet har tittelen «Gi oss en drøm vi kan tro på. En fotoutstilling om diakoni» og er en utstilling der fotografer fra Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Stiftelsen Signo, Kirkens Nødhjelp, Den norske kirke og Diakonhjemmet har valgt ut seks historier som til sammen gir et innblikk i hva diakoni er.
Diakoni er kort beskrevet som «handlingsorientert nestekjærlighet». Sagt med litt flere ord, er diakoni evangeliet i handling som uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet.
En annen måte å beskrive det på er at diakoni betyr å tjene. I praksis betyr det omsorg for hele mennesket fra vugge til grav, både forebyggende og legende, lokalt eller globalt. Diakonale organisasjoner driver faglig, profesjonelt arbeid for å hjelpe mennesker med ulike behov, lidelser og problemer – fysiske, psykiske og sosiale. Diakoni har en kristen overbygning, men den stiller ikke krav, og er åpen for alle som trenger den – den er livssynsåpen.
Skrev salme til prosjektet
– Til denne fotoutstillingen ønsket vi å ha en forfatter som kunne skrive en «himmel» over bildene, og gi bildene en ekstra dimensjon. Det var derfor fantastisk da Lars Saabye Christensen syntes dette var et fint prosjekt, fikk se alle bildene, og kom tilbake med beskjeden om at han måtte skrive en salme til dette fotoprosjektet, sier Pål A. Berg.
Rådhusplassen og Olavsfest
Fotoutstillingen har tidligere vært vist på Rådhusplassen i Oslo, ved Nidarosdomen i Trondheim under Olavsfest, i Andebu og ved Diakonhjemmet i Oslo.
– Veldig fint at utstillingen nå kommer til Bodø og blir en del av programmet mens byen er Europeisk Kulturhovedstad. Vi håper riktig mange tar turen innom de 14 dagene utstillingen står her, sier Pål A. Berg.
De seks fotoprosjektene:
Kirkens Bymisjon følger kvinner med bakgrunn fra ulike kulturer på et sykkelkurs, der folk som har hatt tøffe liv i rus og kriminalitet er instruktører.
Frelsesarmeen følger innsatte gjennom et retreat-tilbud i Halden fengsel. Retreaten er åpen for alle innsatte, uavhengig av religion. Rammen under retreaten er bønn, bibeltekster og messer.
Kirkens Nødhjelp følger ukrainske flyktninger som tar farvel med familiemedlemmer på grensen. Kirkens Nødhjelp gir mat, vann og husly til mennesker på flukt.
Stiftelsen Signo følger Oda, elev ved Signo grunn- og videregående skole, til konfirmasjon i Tomaskirken, Signos egen sansekirke. Undervisningen foregår på tegnspråk.
Den norske kirke følger flyktninger og innvandrerkvinner som inviteres til kvinnekvelder for å bli kjent med hverandres ulike kulturer og religioner.
Diakonhjemmet følger pasienters møter med ansatte på to avdelinger ved Diakonhjemmet sykehus. Institusjonen står daglig i en to tusen år gammel tradisjon som utfordrer ansatte til omsorg og behandling av mennesker i nød.
Tid: 14.juni-2.juli
Sted: Domkirkehagen
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=512
Å KOM´ HEIM -et musikalsk spel om Dolstad-kjerko
Premiere og forestillinger under Festspillene Helgeland 30. juni – 2. juli 2024
Med teaterprosjektet «Å kom` heim» ønsker vi å samle hele Mosjøen til en feiring av Dolstad kirke og dens betydning for byen og befolkninga.
«Å kom` heim» er en krysning mellom friluftsteater og kirkespill i tre akter som utspiller seg på området rundt Bygdetunet og Dolstad Kirke i Mosjøen. Historien er inspirert av virkelige hendelser og personer, men også av myter og sagn og regelrett dikt og løgn.
Vi befinner oss på Halsøy tidlig på 1730-tallet. Den unge Ellen Kierstine ankommer Tiendebytte sammen med fostermora Maren. Ellen Kierstine er utålmodig og full av liv – det er så mye som må utforskes. Ikke minst søker hun svar på hvem hun sjøl er og hvor hun kommer fra. Fostermora er sjuk, og har avtalt å gifte bort en uvitende Ellen Kierstine til den nyansatte presten Søren Spentrup. Det blir romantiske forviklinger når Ellen Kierstine først møter Niels, en ung og kjekk tømrer, og samen Herringbotn-Jo, som ser mer enn folk flest.
Lisbeth Klokker er en skada sjel som setter folk opp mot hverandre og som krever at presten tar et oppgjør med den samiske trolldommen. Sammen så jobber Ellen Kierstine, Niels og Herringbotn-Jo imot konfliktene mellom bygdefolk og samer for å få bygget ny kirke på Dolstad. Det går på livet løs. Kan de alle samles for å gjøre kirka ferdig på dugnad? Vielsen skal stå så snart den nye kirka er reist. Men vil Ellen Kierstine fortsatt ha presten Spentrup etter at hun har fått svar på hvem hun er?
Prosjektet samler flere titalls frivillige aktører som sammen med et profesjonelt kunstnerisk team står for iscenesettelsen. Ketil Kolstad (påtroppende teatersjef ved Nordland Teater) har skrevet manus og Tore Bruvoll (kjent fra Hekla Stålstrenga) har komponert musikken. Regien er ved Hanne Brincker godt hjulpet av lokale instruktører Marit Thrana og Julie Christensen Valla.
Kultur i kirken – Vefsn (KKV) og Mosjøen Byspill AL er prosjektansvarlig, og samarbeider med Vefsn teaterlag, Musikklinja MVS, Vefsn kulturskole og Dolstad menighet. Prosjektet er støttet av blant andre Bodø 2024 – Europeisk Kulturhovedstad, Sør-Hålogaland bispedømme, Norsk Kulturråd, Samfunnsløftet SNN og Vefsn kommune -sceneinstruktørordningen.
Premiere 30. juni kl 18
Forestillinger 1. juli kl 15 og 18, 2. juli kl 15 og 18
Sted: Vefsn bygdetun og Dolstad kirke, Mosjøen
Engasjerte kunstnere:
Manus: Ketil Kolstad
Musikk: Tore: Bruvoll
Regi: Hanne Brincker
Musikalsk leder: Tore Bruvoll
Prosjektansvarlig: Marit Thrana, Mosjøen byspill
Produsent: Martha Mikalsen, Kultur i kirken - Vefsn
Billettsalg gjennom Festspillene Helgeland
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=364
Skulpturpark Vesterålen – Hogget i stein!
Et symposium i Bø, Vesterålen, med 8 internasjonale skulptører som utvikler hver sin steinskulptur av steiner hentet strandkanten i Vesterålen. Kunstnerne representere 8 ulike land - flere fra land Bø har flyktninger fra - og med ulik trosbakgrunn. Sammen skaper de kunst om utplasseres som undringsposter langs den oppgraderte gamle Kirkeveien i Bø. Dette blir et samlingspunkt for ulike nasjoner og trosretninger.
Tid: 20. juli - 4. august 2024
Åpning av parken 17-18. august.
Sted: Bø i Vesterålen
Medvirkende:
Kunstnere:
Karen van Ommeren, Holland
Cagdas Sari, Tyrkia
Renate Verbrygge, New Zealand
Gissella Garcia, Uruguay
Eric Malou, Togo
Ludmila Yeletska, Ukraina
Jonas Bratlund Mæland, Norge
Kunstnerisk koordinator: Arne Mæland
Prosjektleder: Knut-Einar Søberg
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=363
Arktisk guttekorfestival
Arktisk guttekorfestival arrangeres av Ung Kirkesang og Ung i Kor i samarbeid med Bodø domkirkes guttekor.
Under Arktisk guttekorfestival i Bodø deltar det belgiske guttekoret Les pastoureux (dir. Philippe Favette) og Bodø domkirkes guttekor (dir. Øivind Mikalsen). De vil sammen forberede konserter og gudstjeneste, med norsk, samisk og europeisk kormusikk. Festivalen inneholder tre åpne arrangementer: konsert fredag 9. og lørdag 10.august, samt gudstjenesten «Etterklang» i Bodø domkirke 11. august. Dirigenten for Canterbury Cathedral Boyschoir, David Newsholme, vil lede felleskoret.
Se mer om festivalen HER
Tid: 8.-11. august 2024
Sted: Bodø domkirke m.m.
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=362
De makalause - dokumentarfilm om speidertroppen "De makalause"
De Makalause i Brønnøysund er en spesiell speidertropp med fokus på musikk, som er med i Brønnøy KFUK-KFUM-speidere, og som består av personer med forskjellige typer funksjonsnedsettelser. Filmskaper/produsent Kathrine Haugen har laget en gripende dokumentar som utforsker funksjonshemming gjennom en teologisk linse. Filmen følger speidergruppen og deres daglige liv, og viser hvordan de fungerer som levende tegn på Guds mangfoldighet og menneskeverd. Gjennom intervjuer og scener fra deres fellesskap, belyser filmen hvordan sårbarhet, inkludering og gjensidig avhengighet er sentrale elementer i et inkluderende menneskesyn.
Filmen er også et portrett av ekteparet Kirsten og Jens Kristian som har viet mye av livet sitt til å skape rom for inkludering i inn- og utland gjennom speiderbevegelsen.
De makalause utfordrer vår forståelse av perfeksjon og normalitet, og inviterer oss til å se funksjonshemming som en naturlig del av menneskelivet.
Filmprosjektet har fått støtte fra Nordnorsk Filmsenter, Norsk Filminstitutt og Kulturdirektoratet.
Tid: November 2024
Sted: Førpremiére på Fram kino, Bodø
Produsent: Irpafilm AS
Regissør: Kathrine Haugen
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=370
Skrei – En musikalsk teaterforestilling i Lofotkatedralen, Vågan
Skrei er den store fortellingen om Lofoten, Nordland og Norge i tette bånd med Europa gjennom mange hundre år. Historien om Lofotfisket er rå og røff, og viser kampen for å berge livet for den enkelte fisker og båtlaget hans. Men det er også fortellingen om rørende fellesskap i båten, i rorbua, på puben og i kirka eller på bedehuset.
Lofotfisket er fortellingen om vår samtid og vår felles framtid. I middelalderen utgjorde salget av tørrfisk fra Lofoten til Europa 70 % av Norges eksportinntekter. I dag og i vår framtid vil skreien og fiskeriene være grunnleggende for mat på bordet i Norge og i verden, og viktig som næring langs vår langstrakte kyst.
Fortellingen om Lofotfisket, det årlige vinterfisket etter skrei, vil formidles til publikum gjennom en musikalsk teaterforestilling i Lofotkatedralen; ei kirke bygget spesielt stor for å romme tilreisende fiskere under Lofotfisket. Skrei vil være en sjangeroverskridende forestilling hvor musikk fra fortid og nåtid møter ulike sceniske uttrykk i et sakralt rom, og vil kunne skape nysgjerrighet og engasjement hos både unge og voksne.
Tid: Lørdag 19. oktober 2024 (urpremière)
Sted: Lofotkatedralen, Kabelvåg i Vågan kommune.
Medvirkende:
Kunstnerisk leder/skuespiller: Sunniva Birkeland Johansen
Inspisient/skuespiller/koreograf: Sigrun Hasselgård Bøe
Musikalsk leder: Terje Brun
Komponist: Ken-Gøran Mikkelsen
Lysdesign/teknisk leder: Lucjan Golas
Produsent: Øystein Voll
Prosjektleder: Kjersti Bildøe Ryan
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=354
Vinden fra Árahávdi - En forestilling med samiske salmer, sanger og joiker fra Sápmi
Árahávdi er et gammelt sjøsamisk ord som betyr «gjemmested for en skatt». Gjennom fornorskning har de samiske salmene, sangene og joikene blitt fremmed for mange. Skam, sorg og usikkerhet, også på framføringspraksisen og samisk språk, har hemmet mange i å ta denne kulturarven i bruk. Prosjektet vil presentere samiske salmer, sanger og joiker fra ulike områder i Sápmi, og vise et musikalsk og uttrykksmessig mangfold, samt gi eksempler på hvordan vi finner spor av joiken også i salmetradisjonen. Prosjektet ønsker å skape stolthet over vår samiske kulturarv og mangfoldet i de samiske kunst- og kulturuttrykkene, samt medvirke til at forståelsen for samisk kultur og mangfold øker. Arrangementet er satt sammen av et kulturarrangement (Ájles iednam - Hellige jord) og en konsert (Bägga Ávahávdest – Vinden fra Árahávdi), som finner sted under Samisk språkuke i Bodø. Publikum vil få oppleve nyskapende musikalske uttrykk i en samisk kontekst, med ekstra fokus på sjøsamisk og pitesamisk språk og kultur.
Kunstnerisk ansvarlig: Elisabeth Misvær
Árahávdi består av Marit Johansen, Ragna Misvær Grønstad og Elisabeth Misvær (bildet)
Tid: 23.-24. Oktober 2024
Sted: Stormen Konserthus, Bodø
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=369
Kajsa Balto featuring Bodø domkor
Kajsa Balto er født og oppvokst i Oslo, men har gjennom sine besteforeldre i Karasjok og sitt samiske opphav, fått nær kjennskap til den samiske og læstadianske salmetradisjonen. Røttene kommer tydelig frem i hennes tre album, hvorav den siste fra 2021 Sámi Juovllat inneholder flere salmer, som har fått ny drakt, i tillegg til den gamle. Kajsa Balto er en mye brukt artist, og har gjort flere større prosjekter, blant annet med KORK (kringkastingsorkesteret) og Arktisk filharmoni.
Til Bodø tar hun med seg Jakop Janssønn og Ragnhild Tronsmo Haugland, og sammen med Bodø domkor skal de skape et nytt salmeunivers. Konserten finner sted under Samisk språkuke.
Tid: 23. oktober kl. 18.00
Sted: Bodø domkirke
Medvirkende:
Sang/joik: Kajsa Balto
Kor: Bodø domkor
Dirigent: George Chittenden
Slagverk/komposisjon/arrangering: Jakop Janssønn
Cello/musikkdesign/komposisjon: Ragnhild Tronsmo Haugland
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=367
Lunaris og julekoret
Bodø domkirkes sangskole organiserer et stort og omfattende kulturarbeid i Bodø med hele syv kor for barn og ute i alderen 4 - 20 år. Dette er Nord-Norges største korarbeid for barn og unge, som hører hjemme i Nordlands egen kulturkatedral; Bodø domkirke. Sangskolen har fått støtte til utvikling av et bestillingsverk som setter fokus på mangfold og inkludering. Verket tar i bruk digitale musikkapper, kirkeorgel, lysdesign og fantasifiguren Lunaris. Denne hovedpersonen blir selve symbolet på utenforskap, en som er annerledes og som utfordrer koristene i forhold til inkludering og mangfold. Verket skrives for kirkerommet og temaene speiles opp mot kirkens ritualer.
Tid: 6.november 2024
(Åpning av Bodø Internasjonale Orgelfestival, program her: www.biof.no )
Sted: Bodø domkirke
Medvirkende:
Skuespiller(e)
Bodø domkirkes sangskole
Manusforfatter: Kathrine Haugen
Komponist: Bjørn Andor Drage
Regi: Anders Alterskjær (Scenekunst Nordland)
Lysdesign: Kyrre Heldal Karlsen
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=371
STI/PATH - en pilegrimsreise gjennom lysvideokunst
Noe av programmeringen til ARCTICulations of Faith handler om å belyse pilegrimsperspektivet som aktuelt for vår tid. Bak pilegrimsidéen ligger en allmenn tilnærming til religiøs tematikk hvor mennesker med ulik tro kan finne mening i å være på reise i et landskap, men også i liv, erfaringer og opplevelser. Vi har utfordret lysvideokunstner Anastasia Isachsen til å lage og å lede et lysvideokunst-konsept som kan ta opp i seg dette temaet og knytte det sammen med vår søken etter det sublime, det som er større enn oss selv; menneskets søken etter det sakrale rom, også i overført betydning.
STI/PATH er et oppslukende kunstverk som kombinerer videoprojeksjoner på fasaden til Bodø domkirke, lysdesign på tårnet og et spesiallaget lydbilde for å skape en sakral og poetisk refleksjon over vår reise mot livets mening gjennom tro og tvil.
Gjennom menneskehetens eksistens har vi både som samfunn og som individer søkt etter meningen med livet, vår eksistens og verden rundt oss. For å forklare det uforklarlige og for å gi livene våre en sammenheng har vi tatt både den rasjonelle og irrasjonelle veien - vi har bygd samfunn, skapt religioner og kulturer og utforsket verden gjennom vitenskap. Likevel forblir enkeltmenneskets søk etter mening en unik reise. En reise hvor tvil og tro får hver av oss til å stille viktige spørsmål ved vår eksistens, en reise hvor vi gjennom åpenbaring, fortvilelse og forsoning håper å bli en bedre versjon av oss selv. En indre pilegrimsreise mot det sublime.
Kunstneren sier: «I STI/PATH lar jeg meg fascinere av denne unike reisen til hvert enkelt menneske. Til hver og en av oss. STI/PATH er en dypt emosjonell og tankevekkende audiovisuell refleksjon over enkeltmenneskets lengsel etter mening i sitt eget liv og etter en tilhørighet til noe større enn oss selv.»
I tillegg til at Anastasia Isachsen viser sitt verk STI/PATH, skal hun også lede unge workshopsdeltagere for å utforske samme tema, der ungdommene skaper sitt eget kunstverk på fasaden av Bodø domkirke.
Tid: 10.-17. november
Sted: Bodø domkirke
Medvirkende:
Lys- og videokunstner: Anastasia Isachsen
Komposisjon/lyddesign: Rakel Nystabakk
Workshop-deltagere: Juni Fredvang, Polina Kovalenko og Torunn Skaar Bruseth
Produksjon: Fjord Studio
Prosjektleder: Ragnhild Strauman
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=373
Helt konge
På vei mot Nasjonaljubileet 2030 – tusen år etter slaget på Stiklestad – utfordres vi til å tenke over verdigrunnlaget i det norske samfunnet, både i et historisk og et fremtidig perspektiv.
Ett av prosjektene som vi har utviklet, er den musikalske forestillingen «Helt Konge», der vi møter Emma som leser til historieprøve om Olav den Hellige, og som i drømme møter høvdingen Tore Hund fra Bjarkøy. I dialogen mellom Emma og Tore Hund blir vi kjent med temaer rundt Olavsarven og kristningen av Norge som del av vår kulturarv. Dette er et musikkteaterstykke som henvender seg særlig til barn og unge, men som også passer for resten av familien.
Prosjektet som helhet er et samarbeid mellom ARCTICulations of Faith/BODØ2024, Kirkemusikksenter nord, Kulturfabrikken Sortland (Ensemble Blå - distriktsmusikerne på Sortland) og Den kulturelle skolesekken i Nordland. Kirkemusikksenter nord hadde ansvar for prosjektutviklingen til og med premiéren, og innehar prosjektledelse/produsentansvar ut 2024.
Forestillingen hadde urpremiére på Sortland 15.februar 2024, og er tilbudt som en skoleforestilling gjennom Den kulturelle skolesekken, i første omgang i Nordland fylkeskommune. 16.-23.februar ble forestillingen vist på for alle klassene på mellomtrinnet i Vesterålen.
8.-15.november skal forestillingen vises for mellomtrinnene i Salten, og vi tilbyr en åpen forestilling i Bodø domkirke den 11.november kl.19.00.
https://www.denkulturelleskolesekken.no/nordland/utforsk-produksjoner-i-dks/?produksjon=10322
Tid: 11. November kl.19.00
Sted: Bodø domkirke
Medvirkende
Sanger/skuespiller: Kristian Johan Gjertsen
Sanger/skuespiller: Lisa Pedersen
Musikere (Ensemble Blå): Anna Sofia Ulfsax (fiolin), Lisa Isabel Holstad (cello) og Sindre Myrbostad (tangenter)
Sceneinstruktør: Iso Porovic
Lyd-/lystekniker: Are Simonsen
Lystekniker: Mikael Karlsen (InTune)
Manusforfatter: Kathrine Haugen
Komponist: Birgit Djupedal /Arr.: Ensemble Blå
Prosjektleder/produsent: Kirkemusikksenter nord v/Ragnhild Strauman
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=351
ARCTICulations of Faith – konferanse
For å oppsummere tematikken og de ulike kunst- og kulturuttrykkene som prosjektet har programmert, arrangerer vi en konferanse som starter med lysvideokunst-installasjon og avslutningskonserten under Bodø Internasjonale orgelfestival. Under konferansen vil det bli førpremiére på dokumentarfilmen De Makalause, presentasjon/dokumentasjon av de ulike prosjektene som har vært gjennomført i delprosjektet ARCTICulations of Faith, fremføring av forestillingen Helt Konge, samt paneldebatt om hvordan forholdet mellom kultur, kunst og religion har vært avgjørende og fremdeles er aktuelt for menneskets livstolkning og livsbetingelser i vår landsdel – og i landet og verden for øvrig. Mer info om konferansen kommer.
Tid: 10.-12. november
Sted: Bodø
Medvirkende:
Kunstnere som har vært involvert i ARCTICulations of Faith-prosjekter
Foredrag ved Erik Hillestad (tidl. leder av Kirkelig Kulturverksted), Tore Dvergastein (kulturrådgiver i Tunsberg bispedømme) og Ragnhild Strauman (prosjektleder, ARCTICulations of Faith).
https://kin.no/Faith-programmet-2024/?Article=374
Prosjekter som allerede er gjennomført (2022/2023):
På Helgeland ble prosjektet «Hugget i stein?» gjennomført 7.-8.juli 2022 i Herøy kirke, Dønnes kirke, Alstahaug kirke og Brønnøy kirke. Festspillene i Helgeland arrangerte da en todagers kunst- og kulturopplevelse med utgangspunkt i gamle kirkebygg. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Helgeland Sinfonietta, Helgeland Museum, Dønna sokn, Herøy menighetsråd, Leirfjord og Alstahaug kirkelige fellesråd og Brønnøy kirkelige fellesråd.
I juni 2022 ble prosjektet «Fuglemessen» (musikk: Martin Tidemann Kvalø/tekst: Rawdna Carita Eira) urfremført på Hysvær på Helgeland, for fugler og noen få mennesker. 17. juli ble den fremført i Vega kirke under Vegadagan. Medvirkende utøvere var Rawdna Carita Eira og Vibeke Steinsholm (resitasjon), Hanna Engen Steinsholm (sang), Martin Tidemann Kvalø (elektronika), Kyrre Slind («E-harpe» og barnekoret «Øy-agentan».
Tekstilkunstneren Vebjørg Thoe fikk støtte til utvikling av prosjektet «Teltmøter», der hun bruker sin kunst som utgangspunkt for samtaler om tro og religion. I 2022 og 2023 har hun holdt flere slike teltmøter; i Svolvær, Bodø, Trondheim og på skoleturné i regi av DKS Troms/Finnmark.
Festivalen Arctic Praise I Røsvik (Sørfold) gjennomførte sitt arrangement 26.-28.august 2022 med konserter, kunstutstilling, gudstjeneste, mat og opplevelser i og rundt Røsvik kirke. Hovedattraksjonene var artistene Christian Ingebrigtsen og Solveig Leithaug. Festivalen var arrangert av organisasjonen “Ungdom i Oppdrag” v/billedkunstner og illustratør Gro T. Rykkelid i samarbeid med Røsvik menighet og Den norske kirke i Sørfold.
I september 2022 fikk Hadsel og Gildeskål kirke besøk av kirkekunstner, pilegrim og vestfolding Tollef Thorsnes med prosjektet «Sosial kunst i et pilegrimsperspektiv». Han har i mange år jobbet med prosjekter i skjæringspunktet natur, kirkerom, bærekraft og musikk. På disse to stedene ble det gjennomført pilegrimsvandringer og opplegg for konfirmanter og andre, der det i møte med kunsten ble skapt gode samtaler rundt livet og den enkeltes vandring mot et mål.
Les mer her: BODØ2024 (kin.no)