Om UNG2024

Et tydelig og godt ungdomsprosjekt var en stor del av årsaken til at Bodøs søknad vant fram som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Ungdom er prosjektets viktigste målgruppe fordi fraflytting er en stor utfordring i Nord-Norge, der spesielt unge flytter fra landsdelen.

Mye av Bodøs motivasjon for å bli Europeisk kulturhovedstad er at prosjektet kan bidra til at færre unge flytter ut av regionen. Kultur skaper attraktive samfunn, tilhørighet og stolthet over egen hjemplass. Bodø2024 er et prosjekt som kommer til å ha ringvirkninger langt utenfor Bodø by og året 2024.

UNG2024 er navnet på ungdomsprosjektet i Bodø2024. Bodø2024 er prosjektorganisasjonen som styrer det overordnede arbeidet med kulturhovedstadsprosjektet.

Ungdomsprosjektet ønsker å bidra til å:

  • skape strukturer som sikrer reell ungdomsmedvirkning og samarbeid mellom ungdomsarbeidere og ungdom på tvers av hele regionen også etter 2024.

  • støtte opp organisasjonene og strukturene som allerede finnes gjennom aktivitet og støtte, for å sikre aktivitet også etter 2024.

  • utvikle og styrke eksisterende møteplasser for unge.

  • sørge for kompetanseheving og kunnskap blant de unge.

  • utvikle et ungdomsprogram til kulturhovedstadsåret i samarbeid med ungdommene

  • øke kunnskapen om hva unge trenger og ønsker for å bli værende i nord.

  • påvirke hvordan unge snakker om og forholder seg til Nord-Norge.

  • skape økt tilhørighet til Europa blant den unge befolkningen.

Ungdomsprosjektet skal styrke og bygge kulturfeltet gjennom aktivitet

Kulturfeltet skal øke kapasitet og produsere mer og større aktiviteter, nå og på lang sikt. Samarbeid mellom eksisterende organisasjoner, samt opprettelse av plattformer for samarbeid, styrker det unge kulturfeltet i regionen.

Gjennom aktiv deltagelse fra ungdommene skal UNG2024 skape framtidens kulturarbeidere. Med mange aktive ungdomsarrangører og -deltagere øker mulighetene for at det skapes aktiviteter som kan leve videre etter 2024.

Verdiene til UNG2024

Ungdomsprosjektet er for ungdom i hele regionen. Det er viktig at de unge i hele Nordland føler et eierskap og en tilhørighet til prosjektet – at de også er med på laget

Ungdomsprosjektet skal være basert på reell medvirkning
UNG2024 skal være for, av og med ungdom. Ungdom skal selv stå for innholdet, innenfor de overordnede føringene som søknaden gir. Alle prosjekter som igangsettes for de unge skal også initieres, bestemmes, planlegges og utføres av de unge – med støtte og hjelp fra Bodø2024.

Medvirkningen skal bygges på følgende verdier:

Eierskap. De unge skal være med fra dag én.

Aktiv deltagelse. De unge skal være en likeverdig part i utvikling, planlegging og gjennomføring.

Tilhørighet. UNG2024 skal skape møteplasser for alle unge – også de som faller utenfor de tradisjonelle fritidsaktivitetene.

Mestring. De unge skal kjenne mestring i det de gjør, dette gjennom trygge rammer og god oppfølging.

Stolthet. De unge skal være stolt av det de skaper og mestrer.

Inspirasjon. De unge skal få inspirasjon av deltagelse i prosjektet, som på sikt vil kunne føre til nye prosjekter.

Nettverksbygging. Å delta skal skape større nettverk, både i landsdelen, i Norge og på tvers av landegrensene.

Kompetanseheving. De engasjerte ungdommene vil få en enorm erfaring. UNG2024 skal være med å bygge den.

Lavterskel. Det skal ikke være noen krav til erfaring eller kompetanse for å delta. Uavhengighet av alder, kjønn, tilhørighet og etnisitet er også et viktig prinsipp. Medvirkningen skal bygges på følgende verdier:

UNG2024-styret

Styret i UNG2024 består av en gruppe ungdommer fra Bodø. Denne gruppen har et utvidet ansvar i og for ungdomsprosjektet. Styret er det viktigste kontaktpunktet til resten av målgruppen. Styret skal ikke sette premissene og bestemme alle prosjekter som skal i igangsettes, men heller være katalysatorer og sørge for at gode idéer hentes fram.

2024Nettverket og 2024Teamet

Det er opprettet team og et nettverk av voksne som jobber med unge eller har unge som målgruppe i hele Nordland. Det er et mål at nettverkene lever videre etter 2024, som et fundament for fortsatt samarbeid mellom aktørene.

2024Teamet består primært av ansatte som jobber med ungdom eller ungdomstilbud i Bodø, og har jevnlige møter med prosjektleder og programkoordinator i UNG2024 for å ivareta målsettingene til prosjektet.

2024Nettverket er for alle i Nordland som har unge som sin målgruppe.

Nettverket skal flere samlinger per år hvor målet er informasjon, erfaringsutveksling, kompetanseheving nettverksbygging og samarbeid og å kunne skape gode prosjekter på tvers av kommunegrensene.

Vil du være med i 2024Nettverket meld deg enkelt inn her: https://www.bodo2024.no/2024nettverket

Ut av nettverket ble det rekruttert ti personer fra hele fylket, som fungerer som hovedkontakter og ambassadører for sitt distrikt, Nordlandsteamet. Disse har jevnlig ha møter med prosjektleder og programkoordinator i UNG2024 og det er også kontakt mellom 2024Teamet og Nordlandsteamet.

UNG2024 Nordland

De voksne ambassadørene i Nordlandsteamet har rekruttert engasjerte ungdommer på sin plass, som er ungdomsambassadørene til UNG2024.

Disse skal informere, inspirere og engasjere ungdom på sin hjemplass til å føle tilhørighet og eierskap til prosjektet.

En av oppgavene som ungdomsambassadørene har og er med på, er å lage kriteriene til utlysningene til UNG2024 og behandling av søknadene som kommer inn.

Organisasjonen

Ungdomsprosjektet ledes av programorganisasjonen Bodø2024, med en prosjektleder, en programkoordinator, prosjektmedarbeider og et ungdomsstyre i spissen.

Prosjektet er for ungdom i hele regionen. Nordlandsteamet og ungdomsambassadørene er viktige samarbeidspartnere for å nå ut i hele Nordland.

Samarbeid

Bodø2024 ønsker å samarbeide med etablerte strukturer og organisasjoner. I tillegg til å jobbe sammen med de lokale organisasjonene i Nordland, samt resten av Bodø2024-prosjektet, er det opprettet samarbeid med en rekke nasjonale og internasjonale organisasjoner og tidligere europeiske kulturhovedsteder.

Utlysninger

Målet med utlysningene fra UNG2024 er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer deres behov, ønsker og visjoner.

Siden utlysningen åpnet i 2023 har det totalt kommet inn 210 søknader fra hele fylket.

4 millioner er fordelt ut til 77 ulike prosjekter i Bodø, Værøy, Hamarøy, Gildeskål, Meløy, Rana, Nesna, Fauske, Rødøy, Vestvågøy, Narvik, Sortland, Bø, Vågan, Flakstad, Moskenes, Sørfold, Grane, Steigen, Træna, Hemnes og Vefsn. Alle prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024.

Ungdomsprogrammet i 2024

Hvorfor bør man delta? UNG2024 har som mål å synliggjøre, markedsføre og presentere alt det positive som skjer for ungdom under kulturhovedstadsåret. Dette gir oss muligheten til å samle alle ungdomsrelaterte arrangementer på ett sted, og gir de unge en enkel plattform for å finne ut hva som skjer for dem. I ungdomsprogrammet til UNG2024!


BLI MED i Ungdomsprogrammet!

Registrer ditt arrangement i Kulturkalenderen: www.bodo2024.no/kulturkalender

Viktig! Velg UNG2024 som kategori, og arrangementet ditt vil automatisk bli inkludert i ungdomsprogrammet for 2024. Er det åpent for alle? JA! Hvis arrangementet er rettet mot unge i Nordland, er rusfritt og enten gratis eller har lave kostnader, er du velkommen til å være med!