Velkommen til ArktiskMat i Mosjøen

Foto: Kathrine Sørgård

ArktiskMat er et internasjonalt matsymposium og det er åpent for alle som driver med, eller interesserer seg for mat. Årets tema er "Nurture" - et bredt begrep som kanskje best kan oversettes til «Omsorg» på norsk. Årets tema uttrykker vår dype respekt for bønder, fiskere og sankere, som gjennom sitt arbeid, sin lidenskap og sine metoder forbinder tradisjoner, teknikker og verdier på tvers av generasjoner. 


Vi har invitert spennende foredragsholderne, forskere, forfattere og prisvinnende kokker til å utforske temaet i sine presentasjoner og måltider. Med oss i år er også den ideelle organisasjonen World Central Kitchen som spesialiserer seg på å levere mat til mennesker i krisesituasjoner, samt styrke lokale matsystemer og bidra til bærekraftig utvikling i lokalsamfunn

ArktiskMat inngåri programmet til Europeisk Kulturhovedstad Bodø2024. ArktiskMat har siden 2023 hatt hovedansvaret for Bodø2024s matkulturprogram, med Samfunnsløftet som hovedsponsor.

Et utvalg av årets presentatører og kokker på ArktiskMat 2024:

Linda Roth / World Central Kitchen
Linda er en Emmy-vinnende journalist. Linda har også tilbrakt mer enn to tiår i CNN, hvor hun dekket store nasjonale og internasjonale nyhetssaker, inkludert krig, konflikt og humanitære katastrofer.

James Spreadbury
James fra Adeleide, Australia har viet sitt liv til gjestfrihet og tilbrakte 13 utrolige år som Service Director & Partner på Noma i København. Han var med på å sikre restauranten fem titler som verdens beste restaurant og tre Michelin-stjerner. Han har nå rollen som direktør for COFOCO hospitality group sine to hoteller.

Gísli Matt
Gísli, en av Islands fremste kokker. I 2012, bare 23 år gammel, åpnet han Slippurinn i Vestmannaeyjar, med fokus på sesongbasert, bærekraftig mat laget med lokale ingredienser. Til tross for at restauranten kun er åpen i fire måneder i året, har Slippurinn fått svært gode anmeldelser.

Elle Márjá Eira
Elle Márjá Eira er en samisk regissør, produsent, forfatter og artist. Hun kommer fra en reindriftsfamilie i Guovdageaidnu, Sápmi. Hun tilhører reindriftsdistriktet Lákkonjárga og er også reineier med sitt eget reinsdyrmerke. Elle er regissør av STOLEN, en Netflix Original (2024), som nådde topp10 i 71 land! Hun er også en av regissørene bak den prisbelønte serien POWER PLAY (Canneseries 2023, Beste Serie).

SE RESTEN AV PROGRAMMET HER

Tre kokkekunstnere – ett arktisk måltid

En uforglemmelig lørdagsmiddag venter gjestene under årets ArktiskMat.

Vegard Stormo
Vegards samiske røtter og friluftsopplevelse inspirerer hans lidenskap for sanking og bruk av lokale ingredienser. Vegard ble kåret til Årets kjøkkensjef i Norge i 2020, og åpner snart restaurant Glasskiosken i Narvik, hvor hans prisvinnende matkunst vil stå i fokus.

Joachim Gerner
Kjøkkensjef på FACIL (Berlins to-stjerners Michelin-perle), Joachim tar med seg sin erfaring fra Sveits og Berlin, og tilbyr kulinarisk kunst på sitt beste i en avslappet og elegant atmosfære.

Giovanni Degli Uberti
Fra food trucks i Italia til Michelin restauranter – Giovanni bringer nå sine italienske røtter til Norge som kjøkkensjeg på Huset i Gato i Mosjøen, hvor han kombinerer autentiske smaker med bærekraftige, lokale ingredienser

Forrige
Forrige

Bodø Biennale 2024: – Folk vil garantert oppleve noe de ikke har sett før, og aldri kommer til å se igjen

Neste
Neste

Eurogym 2024 har gitt store ringvirkninger