Ungdom og frivilligheten flytter inn
Snart flytter ungdom og frivilligheten inn i lokalene ovenfor Bodø2024 i Dronningens gate 15. I slutten av august møttes de til en workshop for å sammen bestemme hvordan etasjen skal se ut og brukes frem mot 2025.
Frivillig2024 + UNG2024 = sant
Tredje etasje i Dronningens gate 15 i Bodø sentrum, etasjen over lokalene til Bodø2024, har inntil nylig stått tom. Nå ser to av Bodø2024s aller viktigste prosjekter, frivillighetsprosjektet Frivillig2024 og ungdomsprosjektet UNG2024, frem til å flytte inn og gjøre det til sitt eget.
For å sikre medvirkning i alle ledd ble både ungdom og frivillige invitert til en workshop 31. august, hvor de fikk si sin mening om både bruken og utseendet til lokalene. Rundt 30 ungdommer fra UNG2024 og frivillige fra Bodøs internasjonale foreninger (BIF) og andre lag og foreninger deltok.
Lettere å engasjere seg
Etter en kort introduksjon og litt mat (nydelig sambusa) ble deltakerne delt inn i grupper for å diskutere sin felles fremtid i lokalene.
- Det er så fint at det er de som skal bruke lokalene som får være med og bestemme hvordan det skal se ut helt fra starten av, sier prosjektleder for UNG2024 Charlotte Nyheim Eriksen.
Eriksen får støtte av flere av deltakerne, blant annet fra Kristine Hole, leder av FRI Nordland.
-Det er veldig bra å få være med i prosessen så tidlig. Det gjør at vi som skal bruke lokalene føler eierskap, og da er det også lettere å engasjere seg, forteller Hole.
Noen av deltakerne var nyankomne ukrainere. De la til at det var fint å få muligheten til være i et lokale hvor kreativitet kan få plass, og at det var viktig med farger for å gjøre lokalene inspirerende.
Budsjett på 0 kr
Under workshoppen sydet det av liv i tredje etasje. Mange gikk rundt og orienterte seg i lokalet, for å virkelig se potensialet det har og komme opp med kreative svar på oppgavene som ble gitt.
Et av spørsmålene var veldig i tråd med målet Bodø2024 har om å være en bærekraftig kulturhovedstad: «Hvordan kan UNG2024 og Frivillig2024 møblere og dekorere tredje etasje med 0 kr i budsjett?»
Her kom deltakerne frem til mange gode løsninger som å lage dekorasjoner selv, søke om midler, låne møbler fra Bodø kommune eller andre, få tak i maling folk ikke trenger, og spørre på Facebook - for å nevne noe.
En god løsning
Det vanskeligste spørsmålet under workshoppen synes samtlige deltakere var hvordan UNG2024 og Frivillig2024 skal organisere lokalene.
- Det blir spennende å se hvilket system vi må ta i bruk for denne samlokaliseringen, sier prosjektleder for Frivillig2024, Nicole Furnes, og legger til:
- Men vi skal nok få det til. Dette er noe vi skal samarbeide om og vi kommer til å finne en god løsning som passer bruken og brukerne av etasjen.
Veien videre
Veien videre nå er at alle svarene fra workshoppen skal gås igjennom før det legges en plan for oppussing, innredning og åpning.
- Målet er at vi skal bli ferdige innen kort tid og at etasjen kan tas i bruk i løpet av september, sier en fornøyd programkoordinator i UNG2024 Cecilie Haugseth.
Snart vil også tredje etasje åpnes for resten av Bodøs befolkning, som inviteres inn for å sette sitt preg på lokalene. Kunne du tenkt deg til å lage et kunstverk på veggene i ett av rommene, eller har du kanskje en plante til overs som kan bidra til å dekorere lokalene? Følg med i våre sosiale medier fremover for mer informasjon om denne muligheten.