Prisvinnende skotsk forfatter med roman basert i Nordland – uten å ha vært her

Foto: Chris Close.

Hva skjer når man ber en forfatter om å skrive en roman hvor handlingen finner sted i Nordland, uten at forfatteren har vært der selv? Den prisvinnende forfatteren Stef Penney tok oppdraget, og resultatet ble romanen: «The Long Water» - et nåtidsmysterium i Fauske og Sulitjelma. I dag, 4. juli lanseres boken og kommer snart til en bokhandler nær deg.


Da forfatteren møter Bodø2024 til et videointervju sitter hun i stuen sin i London, med en grønn hage i bakgrunnen, nesten som et filter.

– Ja, det ser veldig grønt ut akkurat her – men det er midt i øst-London og ellers lite grønt i området, sier hun. 

En «skremmende» utfordring

Men det er hverken grønne hager eller London som er temaet for denne samtalen. Samtidig er vi inne på noe relevant: Beskrivelser av sted. Det er nettopp det Stef Penney ble gitt i oppdrag av kulturhovedstaden tilbake i 2021; Skriv en bok hvor handlingen foregår i Nordland – et sted du aldri har vært før. La beskrivelsene av Nordland basere seg på samtaler med nordlendingene.

– I utgangspunktet syntes jeg det hørtes skremmende ut! Det er ikke slik jeg vanligvis jobber – å få klare rammer for hva det er jeg skal skrive. Vanligvis er det ingen som vet hva jeg skriver om, utenom meg selv. Nå skulle jeg i tillegg blottlegge meg ved å diskutere historien underveis med de lokale, sier hun.

Costa Book Awards

Slik ser boken ut. Foto: Fredrik Stenbro

Henrik Sand Dagfinrud, programsjef i Bodø2024 forteller at idéen baserte seg på juryens begrunnelse da forfatteren i 2006 vant Costa Book Awards med debutromanen «The Tenderness of Wolves». Penney ble hyllet for bokens sterke stedsans, til tross for at forfatteren aldri har satt sine føtter i Canada, hvor bokens handling foregår.

– Vi stilte oss disponible for å finne intervjuobjekter til forfatteren, slik at hun kunne gjøre researcharbeidet gjennom lokale mennesker, forteller programsjefen.

Lokale stemmer til inspirasjon

Etter at prosjektet ble presentert på Bodø2024 sine nettsider, ble nordlendinger invitert til å bidra til romanen ved å sende inn alt fra små videosnutter og bilder, til tekster - store og små, om favorittsteder i Nordland eller familiefortellinger fra gamledager. Ifølge forfatteren selv hadde hun kontakt med rundt 20 lokale stemmer.

– Noen av dem hadde jeg lengre videosamtaler med hvor jeg kunne stille massevis av spørsmål for å se hva som kom ut av det. Summen av alt, med forskjellige perspektiver på Nordland og dets historie gav meg idéer til romanen. Det var blant annet sånn jeg fant ut om Sulitjelma og gruvedriften som var der, sier hun.

Russetiden

Bokens handling er nemlig satt til Fauske og Sulitjelma, og omhandler et mysterium, hvor russefeiringen står sentralt. En av gjennombruddene i research-arbeidet kom da forfatteren arrangerte en zoom-workshop for tenåringer i Nordland, hvor de på engelsk skulle skrive om ting som skolen, hverdagslivet, små og store bekymringer, midnattssol om somrene og mørketid på vinteren.

– Det var de som introduserte meg for russetiden, som var totalt fremmed for meg. Jeg vet ikke om russefeiringen er unikt kun for Norge, men for meg var det noe som virkelig skilte seg ut, og som ut ifra ungdommenes tekster er en stor del av tenåringslivet. Det ble derfor en stor del av historien, forteller hun.

Stef Penney under boklanseringen i London 4. juli. Foto: Marie Peyre

Karaktergalleri og krigen

Penney forteller at idéen bak en av hovedkarakterene, «Elin», kom fra en drøm. Da hun våknet kunne hun høre stemmen til denne tenåringsjenta som endte opp med å spille en stor rolle i boken. Nordland i kjølvannet av okkupasjonen under andre verdenskrig er også et stort tema i boken, som blir fortalt gjennom den eldre karakteren «Svea», Elins bestemor. Mysteriet i boken dreier seg om en savnet person, hvor det i letingsarbeidet dukket opp et lik fra fortiden. Dette påvirker det lille samfunnet på ulike måter, gjennom ulike generasjoner. Fra Sulitjelma til Fauske og dalen imellom, som er bakgrunnen for romanens tittel: «The Long Water».

– Forhåpentligvis er karakterene jeg skriver om overbevisende som personer. De kommer ikke til å være stereotypiske nordlendinger, for, hva er det? Planen er foreløpig å komme til Bodø i september, hvor jeg håper på å kunne møte mennesker som har lest boken og kan fortelle meg om hva de syntes. Jeg er i hvert fall veldig stolt og håper folk vil lese boken, avslutter hun.

Forrige
Forrige

“Through walking landscapes are woven into life, and lives are woven into the landscape…”

Neste
Neste

Se bildene fra Bryan Adams