Nødrop fra Svartisen

Svartisen i Meløy kommune har blitt til en historieforteller i prosjektet I am a living creature. Foto: Espen Maruhn.

I am a living creature er navnet på prosjektet til Meløy kommune som retter lyset mot de endringene som foregår i Svartisen, menneskets relasjoner til breen, og den sorgen som kan oppstå dersom den skulle forsvinne. Nå er prosjektets kulturprogram i gang.


– Ved bruk av kunst og kultur skal vi se på vår relasjon til breen, på at den er i rask endring, og utforske begrepet økosorg; den sorgen som kan oppstå når naturområder vi er glade i, endres for alltid, sier leder for kultur og folkehelse, Hanne Barvik. 

Deler uroen med Europa og Verden

Både norske og utenlandske kunstnere bidrar til prosjektet. Felles for dem er deres bekymringer og uro over at naturen er i sterk endring og hvordan man kan sikre viktige naturområder for framtiden.

– Når breen nå smelter og klimakrisen er på alles lepper setter det Meløy og Svartisen øverst på den internasjonale agendaen, mener ordfører i Meløy kommune Sigurd Stormo. – Ved å utforske dette gjennom økt kunnskap og med identitet og kultur som bakteppe, er rammen lagt for et spennende 2024 i Meløy.

Ordfører i Meløy kommune Sigurd Stormo, skuespiller og musiker Marit Emilie Øvrebø og leder for kultur og folkehelse i Meløy kommune Hanne Barvik står bak arrangementet Svartisen forteller som er en del av prosjektet I am a living creature. Foto: Silje-Mari Karlsen.

Utopiverksted for Meløyungdom

Som en del av programmet inviteres også barn og unge til å si noe om hva de ønsker for Svartisen i framtiden. Blant annet gjennom workshops i den kulturelle skolesekken og et utopiverksted for ungdom i samarbeid med professor Ove Daniel Jakobsen, prosjektkoordinator for økologisk økonomi i Bodø2024 og professor ved Nord Universitet.

– I stedet for å spørre hvordan framtiden vil bli, spør vi hvordan vi vil at den skal bli. Det handler om å lage visjoner om en framtid hvor samfunnet blir som vi ønsker det skal være, forteller professoren.

Svartisen forteller

Søndag 2. juni kunne innbyggere i Meløy og tilreisende som ble skysset gratis i anledningen ordførerens tur til Holandsvika, hvor breen befinner seg, høre Svartisen fortelle sin historie med sagn og om livene som har vært levd under breen gjennom århundrer. Skuespiller og musiker Marit Emilie Øvrebø spilte rollen som Svartisen med tekstene som ble utarbeidet av Nordlandsmuseet. Audun Mathisen Anvik akkompagnerte Marit på piano og gitar.

Under fortellingen fikk man vite at navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen Svartis, som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Fargeskiftet ble brukt som værvarsel av folket.

– Virket isen skitten og grå, var det mildvær og regn i vente. Var isen derimot lys, og blåfargen klar og ren, tydet det på høytrykk og godvær, fortsatte Øvrebø. 

De som møtte opp på arrangementet på søndag, fikk høre om at brekanten har vært i endring fra år til år, fra måned til måned. Noe som folk måtte forholde seg til hele tida, men skjebnene til gårdene som befant seg ved breen var ulike. Folkene i Storsteinøren gård var kanskje i overkant modige da de bestemte seg for å slå seg ned nært iskappen. Gården ble begravd av isfjellet tidlig i 1720-årene. 

Det er da, på midten av 1700-tallet, Svartisen var på sitt mektigste. Siden den gang har den hovedsakelig blitt mindre og mindre, men det var først i 1923 at den virkelig begynte å minke.

Siden 1800-tallet har Svartisen tiltrukket seg turister fra fjerne strøk som ønsker å se dette naturunderet med egne øyne.

Marit Emilie Øvrebø spiller rollen som Svartisen på arrangementet søndag 2. juni. Foto: Silje-Mari Karlsen

Vil du vite mer og høre Svartisen forteller, bli med på neste forestillingen med Marit Emilie Øvrebø 7. juni kl. 11 på Meløy bibliotek eller 3. august på Ørnes Handelssted.



Dette skjer i prosjektet:

7. juni: Svartisen forteller med skuespiller og musiker Marit Emilie Øvrebø på Meløy bibliotek

9. juni: Engen-Kilvik med Meløy Turlag og kjentmann Sverre Birkelund

15.–16. juni: LandART workshop for de minste med kunstnerne Siri Kollandsrud og Tora Haabet

23. juni: Friluftsgudstjeneste på Brestua

12.–14. juli: I will never be the same again, vandreforestilling med Kunstnerkollektivet LiLi Re (eng)

20. juli: Topptur til Midnattsoltinden med Meløy Turlag

24. juli: Skogsbading ved foten av Svartisen med turleder Sigrid Elise Lium fra Nordland Nasjonalparksenter.

27. juli: Fellestur til Rendalsvatnan med Meløy Turlag

29. juli: In the garden of Arctic – A geopoetic walk med italiensk forfatter, journalist og reisende Davide S. Sapienza  ( i samarbeid med Nordland Teater og prosjektet The Trail Way)

3. august: Svartisen forteller med skuespiller og musiker Marit Emilie Øvrebø på Ørnes Handelssted

9.–10. august: Svartisen: fortid, nåtid, framtid - en kulturell vandring til Tåkeheimen med glasiolog i NVE, Hallgeir Elvehøy, og musiker Håvard Lund. 

6. september: Moving towards darkness - i samarbeid med FinneUT

14. september: Familiedag på Svartisen - i samarbeid med Nordland Nasjonalparksenter 

November: Lysfest på Svartisen


Forrige
Forrige

Fotball-VM i Bodø: CONIFA Women's World Cup

Neste
Neste

Queen Sonja Print Award flyttes til Stormen Konserthus