Tekstilkunst i verdensklasse i Nyksund

Nyksund ligger ytterst i havgapet i Vesterålen. Foto: Svein Erik Tøien.

Frem til 15. september arrangerer Nyksund ART Gallery sin 10. sommerutstilling, «Summer Exhibition 2024», hvor hovedutstillerne er tekstilnestorene Brit Fuglevaag og Siri Blakstad. Det er gallerist Marie Elisabeth Mjaaland storfornøyd med.


– Det er så oppløftende! Brit og Siri kunne ha vært pensjonister i 20 år, i stedet insisterer de på at de fortsatt har mye å gi til verden. Og nå stiller verdenskunstnerne ut i lille Nyksund. Det er stort, sier Mjaaland.

Fuglevaag og Blakstads bidrag til Nyksund ART Gallery har fått navnet: «Livstråder», og utgjør sammen med galleriets faste utstillere: «Summer Exhibition 2024». Blant dem er billedkunstner Gunn Vottestad, fotograf og sivilarkitekt Svein Erik Tøien, glassblåser Kjersti Johannesen, keramiker Eva Vold og billedkunstner Britt Boutros Ghali.

Et utvalg av Siri Blakstads verk i utstillingen «Livstråder». Foto: Svein Erik Tøien.

Internasjonal anerkjennelse

Tekstilnestorene har begge omfattende internasjonale karrierer bak seg, og blir omtalt som fornyere av norsk billedvev. De har mottatt prestisjefulle priser og utmerkelser fra både inn- og utland, og deres verk er innkjøpt av store kunstinstitusjoner som Nasjonalmuseet.

– I år 2000 ble Fuglevaag tildelt medaljen: «Mérite et dévouement Français» for sitt kunstneriske virke i Frankrike, og i 2023 ble hun slått til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk tekstilkunst. Hun har også bl.a. mottatt Oslo bys kunstnerpris. Blakstad ble i løpet av sin tid i London bedt om å bygge opp og lede en avdeling for eksperimentell billedvev ved det høyt rangerte «Royal College of Art». Da hun sluttet ble hun tildelt ærestittelen «Honor Fellows», forteller gallerist Mjaaland, som driver galleriet sammen med ektemannen Svein Erik Tøien.

En viktig inspirator

Brit Fuglevaag stilte ut kunsten sin på Nyksund ART Gallery for første gang i 2016, og har siden den gang vært en av galleriets faste utstillere. Mjaaland beskriver henne som en viktig inspirator for galleriet, og forteller at det var Fuglevaag selv som hadde idéen om å stille ut sammen med studievenninnen, Siri Blakstad.

– Å få lov å bli kjent med Siri Blakstad og hennes vei gjennom livet, har virkelig vært spennende og gledefylt, forteller Mjaaland. Etter at Brit og Siri hadde avlagt diplomeksamen i tekstil på Statens Håndverk- og Kunstindustriskole (SHKS) i 1963, søkte begge polsk statsstipend for studier ved Kunstakademiet i Warszawa - Brit i 1963, og Siri 1964 etter et praksisår - og begge kom inn. Brit ble et skoleår, og Siri to da Magdalena Abakanowicz - selve ikonet på eksperimentell billedvev – tilbød Siri plass på sitt atelier etter at Siri var ferdig, hvor hun fikk utfolde seg fritt i vevstol og materialer uten kunstnerens innblanding.

Brit Fuglevaag og gallerist Marie Elisabeth Mjaaland ved arbeidsbordet i mai 2024. Foto: Svein Erik Tøien.

På kanten av det mulige

Mjaaland forteller at Nyksund en gang var det nest største fiskeværet i Vesterålen med rundt 250 fastboende og oppimot tusen i fiskesesongen. Men større båter, for liten havn, og statlig styrt distriktspolitikk førte til at Nyksund ble vedtatt nedlagt på slutten av 1960-tallet, og raskt forvandlet til en spøkelsesby. I begynnelsen av 2000-tallet ble det igjen tillatt å bo i og vedlikeholde husene, og kunstnere og andre kreative sjeler begynte å slå seg ned.

Marie Elisabeth Mjaaland og ektemannen Svein Erik Tøien har siden 2012 vært blant de 15 fastboende på de to små holmene i havet. Sammen driver de Nyksund ART Gallery, og har også virksomhetene Nyksund Retreat AS og arkitektfirmaet NYKSUNDARK.

– At vi skulle komme til å arrangere 10 sommerutstillinger for profesjonelle kunstnere, det hadde vi ikke sett for oss. Nyksund er et fantastisk inspirerende og fascinerende sted, men samtidig meget værutsatt og sårbart, og næringsgrunnlaget må man skape selv. Så vi har hatt mange opp og nedturer, og erfart at livet egentlig ikke går å planlegge - veien blir til mens man går. Så denne sommerutstillingen er også en viktig milepæl for oss, forteller hun.

Hovedutstiller Siri Blakstad og fotograf Svein Erik Tøien i Nyksund ART Gallery. Foto: Marie Elisabeth Mjaaland.

Brit Fuglevaags verk «Form I» (1970) i Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Svein Erik Tøien

Personlig omvisning i galleriet

Nyksund ART Gallery tilbyr alltid personlig omvisning og muligheten for å se noen av Svein Erik Tøiens kunstvideoer, f.eks. «Creative Nyksund» (6 min) som er en poetisk fortelling om Nyksund fra 2006 til nåtid, og dokumentaren «Gunn Vottestad: Et litografi blir til» (11 min).

– Det er også litt av poenget med galleriet, sier galleristen. Vi ønsker å inspirere, skape undring, legge grunnlag for selvrefleksjon og erkjennelser. Og faktisk har vi god drahjelp av stedet selv - Nyksund oser av historie, samtidig er naturen rå og brutal. Det fører lett til at man blir dratt inn i nuet, glemmer bekymringer, og blir som barn – åpen, nysgjerrig og utforskende. Og er ikke det selve poenget med livet og kunsten, spør avslutningsvis galleristen og filosofen Marie Elisabeth Mjaaland.

Åpner på forespørsel

«Summer «Exhibition 2024» står til 15. september, og er en salgsutstilling. De faste åpningene fremover er lagt til helgene (lørdag og søndag kl. 14-17). Men det betyr ikke at man ikke kan besøke galleriet til andre tider. Ekteparet Mjaaland og Tøien bor 50 meter unna og åpner alltid på forespørsel. De tilbyr også overnatting.

Forrige
Forrige

Internasjonal ungdomskonferanse i Bodø

Neste
Neste

Norges-première: Engegårdkvartetten fremfører Julian Andersons nye verk i Bodin Kirke