21 dagers kulturell vandring er over: Avsluttet med feiring i Sulis

Turleder Ingunn Anke ved målstreken i Sulitjelma. Alle foto: David Engmo.

I sommer har Bodø2024 og Den Norske Turistforening sammen med NFK, Statskog og Salten friluftsråd forvandlet Nordlandsruta til et langstrakt kulturhus. Ved turens siste stopp ble feiringen av reisens ende, ikke overraskende – en kombinasjon av kultur og natur.


For tre uker siden begynte de to gruppene på hver sin reise, fra nord og sør – med samme mål: Å oppleve natur, kultur og å nå rutas midtpunkt, Daja i Sulitjelma. Lørdag formiddag nådde gruppene endelig hverandre, etter 21 dagers vandring.

– Det var som om det var regissert til en film, forteller Astrid Konstanse Teigland (56), turleder på gruppen som gikk fra nord.

Hun sammenligner møtet med gruppen som kom fra sør med håndhilsning på to rekker, slik som fotball-lag gjør før kampene skal starte. Også June Emilie Rishaug (29), som var del av turfølget som gikk fra sør, forteller at det var et stort øyeblikk. Men de var det ikke få av på turen, enes de begge om.

– Hvis jeg må oppsummere vil jeg si at jeg har hatt det jævlig artig, ler Rishaug.

Astrid Konstanse Teigland (gikk fra nord) og June Emilie Rishaug (gikk fra sør), samlet i Sulitjelma.

De små, store stundene

Rishaug forteller videre at en av hennes mange høydepunkter var kvelden før siste stopp, hvor gruppen som vanlig spiste en felles middag, etterfulgt av en mer uvanlig dessert bestående av selvplukkede blåbær, kandiserte nøtter og marshmallows stekt i peisen på hytta. Det gjorde musikkquizen til en enda bedre stund, forteller hun.

For Teigland var en av høydepunktene ankomsten til svenske «Stáddájåhkå Fjällstuga», hvor kveldssola viste frem den store dalen på aller beste vis – og gruppen gjorde sin vanlige kveldsrutine med trim og strekking av muskler.

– Sånne øyeblikk har det vært mange av, forteller hun.

Både store og små var med for å ta imot turgruppen før siste stopp - og blåbær var det fullt av langs ruta.

Finalen

Da turgruppen ankom Daja ble de møtt av nære og fjerne, store og små – som alle ønsket dem velkommen. Samtidig gikk danseforestillingen «Push Pull Matters» av stabelen, fremført av Katarina Skår Lisa, Riina Kalmi og Yohei Hamada. I tillegg var det kunstutstilling ved «målområdet» av Penny Boxall (Skottland), Kimmo Ylönen (Finland), Katrin Woegler (Østerrike) og Gegine Calvalheira (Canada). Sistnevnte gikk hele ruten fra sør, og Kimmo fortsetter å gå den totale strekningen på egenhånd, med en liten hviledag på Daja. For de oppmøtte ble det også konkurranse med «Full Fræs» , før kvelden ble avsluttet med Asylrevyen, i et fullstappet partytelt. 

Asylrevyen ble tatt godt imot som kveldens siste kulturelle innslag.

Kul(tur)

Kultur har vært et nøkkelord for denne turgruppen de siste 21 dagene. Langs ruten har det blitt arrangert diverse kulturelle arrangementer, med alt fra visesang og dans til destilleri av duften av en turisthytte og tegning. På dagene hvor det ikke har vært organisert noe – har gruppene tatt sang og lyrikk i egne hender.

– Vi har diktet sanger om hver deltaker underveis, og i tillegg hadde vi en fast morgensang, forteller Teigland om gruppen som gikk fra nord.

For Rishaug føles det rart at reisen er over. At hun skal sitte rolig på et kontor istedenfor å gå to og en halv mil hver dag, blir uvant. Samtidig ser hun frem til ting som vaskemaskin og innendørs toalett. Hun forteller at hun underveis, gjentatte ganger har blitt spurt av turfølget, hvordan turfremtiden hennes vil se ut etter dette. Før Nordlandsruta var nemlig hennes lengste tur på 5 mil.

– Jeg har hele tiden tenkt at denne turen hadde to mulige utfall når det gjelder svaret på det spørsmålet: Enten brenner jeg turskoene mine, eller så blir mer motivert. Og jeg må nok konkludere med det siste. Dette er bare begynnelsen, smiler hun.

For June Emilie Rishaug var Nordlandsruta bare begynnelsen på et langt turliv.

Forrige
Forrige

Velkommen til den femte utgaven av Bodø Biennale!

Neste
Neste

Lovende helg: Samisk arkitekturseminar og åpning av ny utstilling