Nordlandsbåten og graffiti
Nordlandsbåten i ny drakt ved Trefoldighetskirken i Arendal. Foto: Arina Karbovskaya
I den sjarmerende byen Arendal, som fyller 300 år i år og som er kjent for sin maritime arv, skjedde det noe spesielt under Tall Ships Races. Nordlandsbåten, som symboliserer håndverk og sjøfart i Nord-Norge, ble forvandlet til et levende kunstverk med moderne graffiti. Dette unike møtet mellom nordlandsbåtens historie og moderne graffiti fanget oppmerksomheten til mange i Arendal.
Bygger bro
Gjennom et samarbeid mellom kunstnerne Gøran Moya og Remix, som har tatt på seg oppgaven å utfordre konvensjoner og bygge broer mellom det gamle og det nye, det tradisjonelle og det samtidige, ble det skapt et kunstverk som neppe Arendals befolkning hadde forventet. Båten ble et visuelt symbol på en reise gjennom tid og rom.
Gøran Moya har erfaring som kunstner, kurator og produsent. Han har forståelse for kunstens evne til å formidle budskap og forvandle rom og har vært hjernen bak dette ambisiøse prosjektet. Hans tidligere arbeid med kunst i det offentlige rommet har gitt ham en unik innsikt i hvordan kunst kan berøre mennesker på tvers av kulturelle og geografiske grenser. Ved å grunnlegge kunstfestivalene UpNorth og Prosjekt 67, har Moya skapt plattformer der kunstnere kan utforske, samarbeide og skape noe som går videre enn individuelle kunstnerisk uttrykk.
På den andre siden finner vi Remix, en dedikert graffitikunstner som har studert hva som er mulig innenfor denne kunstformen. Med sine røtter i Bodø, tok han på seg å utforske og mestre teknikker som han fant gjennom Internett og digitale læringsressurser. Med sitt talent og lidenskap har han ikke bare blitt en anerkjent graffitikunstner lokalt, men hans arbeid har spredt seg vidt ut over Bodøs grenser.
Fortid og fremtid møtes
Nordlandsbåten ble et perfekt lerret for den fargerike graffitikunsten til Remix. Ved å transformere Nordlandsbåten under Tall Ships Races i Arendal har kunstneren sammen med kuratoren skapt et verk som minner oss om at kunstens kraft kan forme og endre vår oppfatning av både fortiden og nåtiden. Vi blir minnet om at kunst kan være broen som fører oss fra det kjente til det ukjente, fra tradisjon til fremtid.
– Opplevelsen min i Arendal var fantastisk, utrolig nydelig sted med flotte folk, sa Remix til oss etter at han var ferdig med prosjektet. – Jeg er utrolig glad for å kunne være med på dette og ikke minst, få male på en nordlandsbåt. Alle som møtte meg ved Trefoldighetskirken, hvor jeg sto og malte, var hyggelige og veldig positive til det jeg gjorde, legger Remix til, og han håper å kunne gjøre noe lignende igjen.
Vi ser frem til at denne båten dukker opp flere steder i Nordland. Mosjøen er den første “havna” for båten, der den skal stå under symposiet arrangert av ArktiskMat fra 7. til 8. september.
Foto: Arina Karbovskaya