Månedens frivillig: Lars-Bjørnar Knutsen

 

Foto: Marthe Mølstre

 
 

2022 er frivillighetens år, og for Bodø2024 betyr dette viktig rekruttering for fremtiden.
Hver uke fremover skal vi derfor presentere ildsjeler fra hele Nordland,
som alle gjør en betydelig innsats for samfunnet vårt.


Navn: Lars-Bjørnar Knutsen

Alder: 29

Forening/organisasjon/type frivillighet:

Noereh, samisk ungdomsorganisasjon

Markomeannu, samisk festival


Hva fikk deg interessert i frivillig arbeid?

- Jeg har bestandig vært opptatt av kultur og rettigheter, første gang da jeg gikk på videregående ble jeg bitt av basillen og meldte meg opp på det jeg kunne alt i fra fylkestyret til elevorganisasjonen til kantineansvar. Det var et veldig interessant år men da var jeg ikke like obs på hvor mye jeg kunne gjøre uten å bli utbrent. Det gikk veldig på å ha følelsen på at det jeg gjorde betydde noe for andre. Siden det ble veldig mye det året tok det lang tid før jeg fikk gnisten tilbake.

- Det sosiale og muligheten til fri inngang var vel min inngangsbillett til det frivillige denne gangen via Markomeannu. Det året sto jeg og tok inngangsbilletter samtidig som jeg ble kjent med andre frivillige var muligheten til å bli kjent med folk som skulle inn på festivalen. Jeg har hele tiden vært opptatt av kultur og rettigheter så det å så ta et videre steg og bli aktiv i Noereh ble veldig naturlig for meg selv om det måtte bli lockdown og lange tider hjemme for å få meg aktivt inn i Noereh. Arbeidet mitt i Noereh går mest på rettigheter/likestilling og forebygging av vold og overgrep av barn og ungdom som er mer tyngre temaer å jobbe med, men noe jeg brenner ekstra for selv.

Beskriv hverdagen din som frivillig?

- Frivillighverdagen min er veldig periodevis hvis man ser bort i fra det som er på mail. Jeg får sett mye av Norge da vi ofte har møter på forskjellige steder, det siste året har det vært møter/arrangementer i alt fra Oslo, Tromsø, Røros, Evenskjer m.m.

Det er veldig variert i hvordan dagene ser ut da noen ganger planlegger vi utforming av festival med mye sosialt og andre ganger er det lange møter og konferanser.

Hva er det best med å være frivillig?

- Mestringsfølelse, da det er mye jeg gjør på konferanser/seminarer jeg aldri kunne ha sett for meg at jeg ville få til går bra. Jeg hadde for eksempel aldri trodd at jeg kunne holde innlegg på seminar til eks. statsforvalterne var noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre, eller at jeg skulle gjøre det bra.

Det å kunne gjøre noe aktivt for lokalsamfunnet og forbedre tilbud og muligheter man har. Også det å se det vi arbeider for å få til går i boks og ser at arrangement blir som planlagt og å få se fornøyde deltakere.

Hvorfor bør man engasjere seg?

- Det er jo så mange årsaker for å engasjere seg. Du får muligheten til å bli godt kjent med andre frivillige, du får fylt opp dagene så mye du selv vil, du kan utfordre deg selv på nye måter, mm. For min del er det å se at det er ting man mangler i lokalsamfunnet som gir meg ekstra glød for å engasjere meg nå. Jeg tenker at det ikke bare er å sitte å vente og forvente at diverse tilbud skal poppe opp, men at man kan engasjere seg og høre rundt på hva man kan gjøre for å få realisere det man føler mangler. Desto flere som engasjerer seg desto lettere vil det bli for hver enkelt når man kan dele oppgavene mer seg imellom.

Mitt tips for de som har lyst å engasjere seg er å finne noe som genuint interesserer og det å ikke overarbeide seg med en gang slik at man også har tid til å nyte resultat av det man har fått gjort.


#samiculture #freedomofexpression

Forrige
Forrige

Månedens frivillig: Frode Ihren Kirknes

Neste
Neste

Frivilligskolen