Lar Svartisen spille hovedrollen i 2024
Med kulturprogrammet «I am a living creature» benytter Meløy kommune kulturhovedstadsåret 2024 til å belyse og skape dialog rundt klimaendringene i nord og at verdens isbreer smelter.
Lar Svartisen spille hovedrollen i 2024
- Ved bruk av kunst og kultur skal vi se på vår relasjon til breen, vår reaksjon på at den er i rask endring, og utforske begrepet økosorg; den sorgen som kan oppstå når naturområder vi er glade i endres for alltid, sier leder for kultur og folkehelse Hanne Barvik. Gjennom året inviteres lokalt og internasjonalt publikum til å ta del i dialog, vandringer, og kunst- og kulturopplevelser ved Svartisen.
Setter Meløy på den internasjonale agendaen
- Breens tilbaketrekning er selve symbolet på klimaendringene verden nå opplever, sier ordfører Sigurd Stormo. I Meløy er Svartisen et fyrtårn som har samlet og skapt stolthet hos innbyggerne gjennom generasjoner.
-Når breen nå smelter og klimakrisen er på alles lepper setter det Meløy og Svartisen øverst på den internasjonale agendaen, fortsetter han. -Ved å utforske dette gjennom økt kunnskap, og med identitet og kultur som bakteppe, er rammen lagt for et spennende 2024 i Meløy.
Som en del av programmet inviteres barn og unge til å si noe om hva de ønsker for Svartisen i framtiden. Blant annet gjennom workshops i den kulturelle skolesekken og et utopiverksted for ungdom i samarbeid med professor Ove D. Jakobsen ved Nord Universitet.
Kan man sørge over en isbre?
Hovedsatsningen i programmet er vandreforestillingen «I will never be the same again».
- Dette er en stedsspesifikk forestilling utviklet for Svartisen av kunstnerkollektivet LiLi Re, forteller Barvik. Med forestillingen inviteres publikum til å delta i en poetisk vandring opp til kanten av Engenbreen og tilbake. Ved bruk av lyd, visuelle uttrykk og ulike performative øyeblikk underveis utforskes temaene tap, sorg og transformasjon. Hvordan reagerer vi på at isbreen er i ferd med å forsvinne?
Forestillingen vil ha tre visninger, og hver visning vil ha en varighet på rundt 4 timer. Rundt 40 personer kan delta på vandringen. -Med små publikumsgrupper sikrer vi at hver enkelt får en god opplevelse, og legger til rette for dialog underveis, forteller Barvik.
Programmet er nå ute
Både norske og utenlandske kunstnere bidrar til kulturprogrammet «I am a living creature». Felles for dem er deres bekymringer og uro over at naturen er i sterk endring, og hvordan man kan sikre viktige naturområder for framtiden. - Utfordringen og uroen deler vi i fellesskap med Europa og verden, avslutter Barvik.