Kristian (15) i Brüssel for å snakke om arktisk ungdom
Den 27. november reiste bodøværing Kristian Iversen til Brussel for å delta på den internasjonale konferansen Arctic Futures Symposium. Her var han del av en paneldebatt om hvordan arktisk ungdom møter utfordringer og skaper muligheter.
Et par dager senere har femtenåringen beina godt plantet tilbake på nordnorsk jord, og møtt hverdagslivet med knusende ro. Da han slår på tråden med Bodø2024, er han på vei ut av skolegården etter å ha fullført mattetentamen – som gikk ganske bra, ifølge han selv. Videre forteller han at det var spesielt å være i Brüssel på vegne av Nord-Norge.
- Det var veldig gøy og lærerikt! Artig å kunne bidra med så mye, i tillegg til å bygge gode nettverk. Det er jo gull verdt i fremtiden, sier den politisk interesserte bodøværingen.
Stolthet
Iversen er leder av ungdomsrådet i Bodø kommune, i tillegg til å være styremedlem i UNG2024: Et prosjekt som skal ta for seg landsdelens største utfordring: fraflytting av unge. I kampen mot fraflytting spiller kultur en sentral rolle i å skape attraktive samfunn, tilhørighet og stolthet til egen hjemplass. Og det var nettopp det paneldebatten onsdag den 29. november handlet om.
- Det viktigste å få fram er at vi unge blir hørt og faktisk får en reell påvirkningskraft i avgjørelsene som blir tatt i dag. For det er jo akkurat vi som får kjenne på resultatet i fremtiden, når vi skal overta denne verdenen her, sier han.
Til tross for at han var den eneste under 18 år, var han bare litt nervøs for konferanse-deltakelsen. Det skyldtes hovedsakelig et ønske om å gjøre det bra.
- Det ville ha vært en løgn å si noe annet, men det gikk helt fint, og jeg fikk mye god tilbakemelding fra viktige personer med stor beslutningskraft, forteller han over telefonen.
Problemene
Han mener en av de største problemene for ungdommen i Nord-Norge er at de lett kan føle seg oversett.
- Terskelen for å involvere seg politisk eller bare å snakke om det som handler om dem oppleves kanskje litt for høy, at man ikke føler at man har noe å bidra med. Men det er derfor det er viktig å lytte til disse stemmene, og ta vare på dem. Fra å gi dem en god oppvekst, til muligheter senere i livet slik at de ikke bare flytter til de større byene sørover for å få den utdanningen man ønsker, sier han.
Femtenåringen forteller at han etter konferansen tar med seg viktigheten av samarbeid på tvers av landene i Europa for en best mulig fremtid.
- Vi kan ikke sitte i Norge og føle at vi vet best. Det er mange ulike perspektiver og syn på hva som er en bra fremtid. Problemer kjenner ingen landegrenser, og for at alle skal få det best mulig, må det samarbeid til, avslutter han.