ARCTICulators: Halvar Ellingsen

 

Foto: Magdalena Emilie Vassbotn Hestholm

 
 

Hva er egentlig en ARCTICulator? Det nytenkende arktiske mennesket som lever sitt i liv i kreativitet, samt mye mer…


Vi møtte på den prisbelønte kokken og grunder Halvar Ellingsen. Du har bygd deg opp et unikt matunivers på Kvitnes Gård i Vesterålen. Kan du fortelle litt om hva du jobber med nå?

Nå har vi giret litt ned etter en meget travel sommer. Vi har nå begynt å gjøre oss klar for vinteren, alt vi har dyrka og sanka i løpet av sommeren og høsten skal fryses, fermenteres, syltes, tørkes, lagres i jordkjeller, slaktes og henges. Dette er noe vi jobber med året rundt
– forlenge sesongene slik at vi har et mangfold av råvarer også de månedene hvor det ikke vokser så mye. Utfordringene er ikke å finne råvarer men å klare å begrense seg, vi skal rekke å ta vare på alt også. I tillegg til dette har vi massevis av gjester og lange ventelister de dagene vi har åpent – noe vi virkelig setter pris på. Vi har tilreisende gjester fra hele Norge og nå etter hvert ser vi at vi har også flere og flere utenlandske gjester.
I tillegg jobber vi jo konstant med å utvikle gården, både for gjestene våre men også alt som omhandler gårdsdriften. Dette er nok noe vi ALDRI blir ferdig med, men det er jo dette som gjør dette så gøy!

Vi skal også åpne en ny plass på Sortland, det går med mye jobb til dette også. Dette skal være en litt mer hverdagslig restaurant, med kaffemaskin, digge lunsjretter og digg middag. Denne plassen skal driftes på akkurat samme filosofi som Kvitnes Gård, hvor vi skal bruke nordnorske råvarer så langt det lar seg gjøre.

I Bodø2024 tror vi på at kultur er selve limet i samfunnet vårt, noe man ikke kan leve foruten. Kan du utdype fra ditt perspektiv hvordan den arktiske kulturen inspirerer deg i din jobb og i dagliglivet ditt?

Den arktiske matkulturen er basis i mye av det vi driver på med. Mat er kultur, og den nordnorske matkulturen er meget rik og fascinerende. Den består av så mye mer en fersk fisk, lever og rogn. Det er utrulig fascinerende inspirerende å finne mer ut av alle disse velsmakende råvarene vi har rundt oss.
Vi er veldig glade og ydmyke over at vi får lov å ta del i dette og vise frem nord norske råvarer og nordnorsk matkultur.

Hva for kulturopplevelser i regionen setter du mest pris på personlig, og som får deg til å føle deg koblet på omgivelsene dine?

Teaterklubb’81 på Dverberg er helt fantastisk! Det å dra på juleteater der i romjulen har blitt en viktig del av julefeiringen for meg. Jeg har vel ikke vært på en eneste forestilling uten tårer i øyekroken og mega svær klump i halsen. I fjor ble det digital julekalender, noe som jeg samboeren min og sønnen vår Ulrik på 2 år var helt oppslukt i. Jeg ble starstruck når jeg så ungene og ungdommene som spilte i de forskjellige rollene på gata. De setter også opp forestillinger ved andre anledninger enn jul og om man har mulighet er man kun teit om man ikke får med seg noe av deres oppsetninger.
Jeg har også så heldig at mitt favorittband Din Freundin kommer fra Vesterålen og en konsert med de øker bolysten og livskvaliteten betraktelig. Det er ikke bare en konsert men grenser ofte mot et veldig merkelig og underfundig standup show.

Bodø2024 definerer deg som ARCTICulator, den nye bølgen av mennesker som har moderne arktisk tankegang og levesett. Hva for råd på veien ønsker du gi til andre med lidenskap for mat som ønsker å jobbe med Nordland som base?

Gjør det! Det er det beste rådet jeg har. Det er et hav av muligheter og om man gjør ting skikkelig kommer gjestene. Det er viktig å satse på noe unikt og gjøre ting skikkelig. Spill på omgivelsene, folkene og produsentene rundt oss, og tørr å skille deg ut.
Vi er heldigvis flere og flere som gjør forskjellige artige ting med og rundt mat i Nordland. Til Elise Fra Marius på Utskarpen er dødsbra og verdt opptil flere besøk.
Roy Magne Berglund sitt matstudio Lofoten Food Studio på Ballstad er også dødsbra. Det er fint å se at flere tør å satse og gjøre fullverdige gjennomførte konsepter som ikke bare er laget for masseturismen. Vi begynner å få et stort mangfold i Nordland men har plass til mye mye mer!
Jeg vil også trekke frem det matfestivalen Arktisk Mat gjør i Mosjøen. Jobben de gjør og festivalen de arrangerer er noe unikt i internasjonal målestokk. Arktisk mat gjør det at vi som driver i Nordland og for så vidt i hele landet får input fra internasjonale toppkokker og matpersonligheter, og dette er med på å pushe oss til å vise frem regionen vår enda mer.


 

#feedingeurope #sustainability #bodø2024

 

Kjenner du en ARCTICulator i Nordland? Kontakt oss i Bodø2024!


 
Forrige
Forrige

ARCTICulators: Gundersons

Neste
Neste

ARCTICulators: Danielle Korneliussen