Fra Mosjøen til Tokyo
Den 2.mars reiste Per Theodor Tørrissen, Jason Ball og Katrine Remmen Wiken fra ArktiskMat til Tokyo for å vise frem norsk sjømat på Arctic Circle Japan Forum.
Der skal de presentere en video med et "matlagingsshow" (inspirert av Selena Gomez + Chef på Netflix) med japanske og sørkoreanske kokker som kokkelerer med sjømat fra Nord-Norge.
De vil også delta i et panel for å diskutere muligheter og utfordringer for norske selskaper å eksportere til det asiatiske markedet.
- Arktis er en unik og mangfoldig matproduserende region med stort potensiale som ennå ikke er fullstendig realisert. Når klimaendringene fortsetter å true verdens matsikkerhet, er det behov for at arktiske matprodusenter kan bidra til global matproduksjon. Å evaluere barrierer og muligheter for arktiske matprodusenter å eksportere til Asia er en kritisk faktor for å bidra til å imøtekomme denne etterspørselen, sier gjengen i Arktiskmat.
- Det er viktig å oppmuntre til samarbeid mellom arktiske og asiatiske selskaper, slik at vi demonstrerer et vellykket rammeverk for å overvinne utfordringer og øke eksportmulighetene til arktiske mat- og drikkebedrifter i det asiatiske markedet.
Vise frem nordnorsk sjømat
Arrangementet er arrangert av organisasjonen Arctic Circle som sikter på å legge til rette for dialog blant politiske- og næringslivledere, miljøeksperter, forskere, urfolksrepresentanter og andre internasjonale interessenter for å ta opp spørsmål som Arktis står overfor.
Den 60 minutter lange videosekvensen, pluss panelet, har fått navnet Asia in the future of the Arctic og er organisert av Arctic Economic Council og Nordnorsk Kompetansesenter Mat/ArktiskMat. Prosjektet har også tilknytning til Bodø2024, Norsk Sjømatsråd, det Korean Maritime Institute og Sasakawa Peace Foundation.
- Arktiskmat mener at videoøkten er en kreativ og ny måte å vise frem nordnorsk sjømat og sette i gang nye samarbeider. Det digitale formatet lar nye internasjonale nettverk formes, og det legger til rette for deling av kunnskap og kulturutveksling. Før filmingen fikk kokkene tilsendt arktiske produkter med en utfordring om å lage nye retter basert på sin egen kultur og mattradisjon - resultatet ble fantastisk! I videoen diskuterte deltakerne også påvirkningene og fellestrekkene mellom arktiske og asiatiske kulturer - temaer som også vil bli tatt opp i paneldiskusjonen, avslutter de.