“The Ocean” - et hav av muligheter
Under symposiet arrangert av ArktiskMat den 8.-9. september i Mosjøen vil det bli holdt foredrag, demonstrasjoner og spektakulære måltider som alle vil belyse temaet "The Ocean".
Blant foredragsholderne finner man kokker, matprodusenter, opplevelsesbedrifter, forskere, biologer og fiskere. Programmet foregår på engelsk, da mange av gjestene og foredragsholderne er internasjonale (fra bl.a. Canada, Grønland, Danmark, Island, Irland, Skottland og USA). Mange av disse vil være gode og viktige ambassadører for byen når de forlater Mosjøen etter arrangementet.
Hurtigruten Norway, Holmen Lofoten og en DJ på programmet
ArktiskMat skal i denne anledningen innvie Mosjøens nye scene på Bakgården Kultur, som har både moderne scene og utstyr. Lokasjonen er også like i nærheten av Sjøgata, som er en essensiell del av identiteten til ArktiskMat. For ArktiskMat er det viktig å bruke både lokale leverandører og lokasjoner. Her ligger blant annet den ærverdige Vikgården, hvor Symposiets lunsjservering skal finne sted.
I år som i fjor vil Fjellfolket Helgeland stelle i stand en rikholdig lunsjbuffet på fredag. Dagen etter får gjestene en eksklusiv lunsj tilberedt av selveste Hurtigruten Norway. Middagene skal foregå på stemningsfulle Barthbryggo, det blir også en helt unik opplevelse med kokker i verdensklasse. Fredag 8. september kommer Richard Coxx med sitt team fra anerkjente Holmen Lofoten, og på lørdag 9. september kommer den fantastiske kokken Saori Ichihara med sous chef Birgit Malmcrona. Lørdagsmiddagen har også fått en egen DJ.
Nytt billettsystem i år
Nytt i år er at man kan velge om man kjøper billett for begge dager + middag, eller begge dager + middag bare en av dagene. ArktiskMat håper at denne løsningen kan bidra til at flere får anledning til å delta. Man må ikke være kokk med fagbrev eller matkritiker for å få et utbytte av ArktiskMat. Om man har et hjerte for mat eller er interessert i det som skjer både over og under havoverflaten, er det bare å melde seg på. Det er i underkant av 40 billetter igjen i webshopen - det er fortsatt en mulighet for enkeltpersoner, grupper eller firmaer til å skaffe seg billetter.
Samarbeider med Bodø2024
Gjennom matkultursatsningen "Feeding Europe", som har som mål å etablere samarbeid mellom kokker, produsenter, institusjoner og organisasjoner, er ArktiskMat et av prosjektene. ArktiskMat har allerede gjennomført en del RoadShows sammen med Bodø, sist under Tall Ship Races i Arendal, og i oktober går turen til Venezia sammen med Querini operaen. Gjennom ArktiskMat + Roadshow formidles den Nordnorske matkulturen, matopplevelser, historiefortelling og ikke minst, matprodusenter fra Nordland.
Også et skoleprosjekt
ArktiskMat er også et skoleprosjekt, organisert under Nordnorsk kompetansesenter MAT/Mosjøen videregående skole. Flere studieretninger ved skolen er engasjert både før og under arrangementet. Spesielt viktig er at elevene ved restaurant- og matfag har ansvar for serveringen under symposiet. Her får også elevene mulighet til å lære av og møte folk fra matbransjen. For å rekruttere ungdom til bransjen arrangeres det også et sjømatkurs for 10. klassinger. ArktiskMat har spennende prosjekter sammen med flere, f.eks. har kjemielevene brygget et eget «Hav-øl» som de skal presentere på scenen. Videre involveres musikklinja, byggfag, kommunikasjonselevene m.fl.