Bodø2024 klar med ny sesongåpning: Slik blir det nye nord
Neste sesong i Bodø2024-programmet nærmer seg, og denne gangen er formatet helt annerledes. Vi har sendt ni låtskrivere ut i landsdelen for å finne ord på «Det nye nord». Lørdag 23. mars presenterer syv av dem prosjektet med konsert på Svømmehallen scene.
Programmet for Bodø2024 er delt inn i fem sesonger som følger solens reise gjennom et arktisk år. Åpningsseremonien i Molobukta var startskuddet for sesongen: «Here comes the sun». Ved neste sesongåpning: «Spring optimism» stilles spørsmålet: «Hva skjer om du sender ni låtskrivere til hvert sitt sted i Nord-Norge og lar pennen løpe fritt?». Resultatet er i første omgang en konsert, og billettene finner du her.
Håpet er at utviklingen av prosjektet skal leve videre, også etter årets ende. Det forteller Pål Moddi Lue, som hadde idéen bak prosjektet og i tillegg deltar som låtskriver. Gjennom de siste to årene har han og åtte andre låtskrivere oppholdt seg på ulike steder i Nord-Norge for å lære om lokalsamfunnet anno 2024 – og videreformidle dets historie gjennom ny lyrikk og musikk.
– Prosjektet handler om å fornye poesien om vår egen landsdel: la de velkjente klisjeene om Nord-Norge få hvile – ikke for å skrotes og hives over bord, det er verdifull arv – men finne nye ord om det som er nå og om det som skal bli, sier han.
I Moddi-låten «Ei ny tid» fra 2022 lyder det andre verset slik:
"Nokka har skjedd, og det skjedde fort.
En vei og ei bru, så va det gjort.
Stilt som et kvisker og kvast som ei klo;
det e ei ny tid no."
Lovund
Låten ble til etter at Moddi, ganske tilfeldig var innom Lovund, hvor han møtte et helt annet nordnorsk samfunn enn han var vant med. Han beskrev det som «Reneste Klondike». Det er nemlig der lakseeventyret i Nordland har samlet seg. Og det vekket låtskriverens nysgjerrighet til å ville lete etter andre sider ved landsdelen enn de vanlige.
– Trist? Det vil jeg ikke si. Jeg prøver å se både det fine og fæle med det. Selv kommer jeg fra en bygd som ville ha vært fraflyttet nå hvis det ikke var for laksen. Det er lett å bare være kritisk til ting, men det er veldig vanskelig for meg å bare å se det negative i endring, forteller han.
Det nye - og ignorerte
Det ambisiøse oppdraget med å finne de nye ordene om landsdelen er blitt tildelt Moddi, Lars Bremnes, Ingvild Austgulen, Frode Larsen, Risten Anine Gaup, Emil Kárlsen og Jon-Are Klish Masternes. Sammen, og hver for seg har de vært på ulike feltopphold i nord: fra Honningsvåg i nord til Sømna i sør. Folkebibliotek over hele landsdelen har bidratt med vertskap og tilretteleggelse for kunstnerisk utfoldelse. Låtskriverne har blitt innviet i lokalmiljøet, fått møte bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner som vet hva som rører seg.
– Det handler ikke bare om å beskrive det nye, men også det som alltid har vært – men som vi har ignorert. Det er for eksempel flere av låtskriverne som har valgt å utforske andre sider ved det samiske og ikke bare det nordsamiske. Det er også lenge siden industrialiseringa begynte i Nord-Norge. Veldig lenge. Trygve Hoff sang jo lystig om «Jenta på fileten», altså damene på filet-fabrikken, som en samfunnsbærer. Og dette er jo femti år siden, men det ble likevel ikke en del av den nordnorske lyrikken, sier han.
Musikkens kraft
Programsjef i Bodø2024, Henrik Sand Dagfinrud forteller at prosjektet gir er en fantastisk mulighet å formulere nye tanker om hva nord er i dag.
– Jeg tror ikke nødvendigvis det blir noe mindre romantisk enn før, men jeg tror at vi kan få noen nye bilder - kall det gjerne klisjéer.
Han forteller om musikkens særegne kraft til å kunne beskrive samfunnsendringer, og mener «Det Nye Nord» har muligheten til å bruke denne kraften - selv om det ikke angår store kriser eller omveltninger, men nære, vanlige hverdagslige ting som folk i nord omgir seg med.
Konserten i Bodø
Fra merdekanten til kaffekroken på nærbutikken har låtskrivere fra så forskjellige sjangre som rap, vise, joik og reggae fått inspirasjon til ny musikk. Gjennom to år med feltopphold har kunstnerne i samarbeid med folkebibliotekene tråkket både nye og gamle stier over hele landsdelen. I fjor møttes stiene for første gang i løpet av tre intense dager på Festspillene i Nord-Norge. Nå reiser prosjektet videre til møter med publikum i Svømmehallen sammen med Bodø2024 den 23.mars og til Festspillene i Nord-Norge den 24.juni. Låtskriverne har til konsertene med seg et band bestående av Øystein Myrvoll, Joakim Kristiansen og Mikael Pedersen Jacobsen. Moddi understreker at prosjektet ikke er ferdig da konsertene arrangeres – men at håpet er at noe skal være startet.
– Det som er så kult med Bodø2024 er at man har en visjon om å starte noe som ikke nødvendigvis er ferdig i 2024. Jeg er vanvittig takknemlig, og det tror jeg alle låtskriverne i prosjektet er. At man får tid og en scene til å prøve noe nytt. Vi er jo hver for oss artister som er vandt med å skrive de samme sangene om og om igjen. Folk vet som oftest hva de kan forvente av oss – og i dette prosjektet vet vi det nesten ikke selv engang.
Og konserten, hvordan blir den? Det vet han heller ikke.
– Mens vi prater nå er Emil Karlsen ute på skreifiske i Vesterålen, og mange av oss har fremdeles en god del feltarbeid å gjøre før vi møtes igjen i Steigen, fem dager før konserten i Bodø, sier han.
Men hva med tittelen, hva er egentlig «Det nye nord»? Det vet han, i hvert fall mer nå enn før. I et forsøk på å gi et konkret svar, beskriver han det slik: «Det er kanskje mer mangfoldig enn det noensinne har vært. Spørsmålet, tittelen: «Det Nye Nord» er i utgangspunktet derfor allerede feilslått. Det er nemlig et utall av nye nord» sier han. Et mer utdypende svar lover han å gi på konserten 23. mars.
– Dette er det største og vanskeligste musikalske prosjektet jeg noen gang har jobbet med. Både med å forene så forskjellige musikalske stemmer og med den hårete ambisjonen om å omskrive nordnorsk poesi, sier han.
Prosjektet "Det nye nord" er en idé fra Pål Moddi Lue, drevet av Nordland fylkesbibliotek og støttet av Bodø2024, Festspillene i Nord-Norge, Nordland Fylkeskommune, Fritt Ord og Kulturdirektoratet.