«Den forbudte byen» har inntatt busskurene
Bodøhalvøya skal transformeres igjen, og Bodø kommune ønsker innbyggerne velkommen med i planleggingen. Bydel Hernes er et område som de færreste av dagens Bodøværinger kjenner fra innsiden. I nesten tre generasjoner har området vært avstengt fra allmenheten. Med prosjektet «Den forbudte byen» har tre lokale kunstnerne utforsket Hernes nye bydel: Samspillet mellom kultur og natur, fly og fugl, og hvordan dette har endret seg gjennom historien. Nå er verkene å finne i 21 ulike busskur rundt om i byen.
Hvordan har samspillet mellom mennesker og natur endret seg gjennom historien? Fra drenering av våtmark, kultivering av jord, etablering av forsvarsbase og lufthavn, til ny bydel Hernes. De neste tiårene vil marine og terrestriske økosystemer forvandles nok en gang. Hvordan kuraterer vi dette samspillet i dagens byutvikling?
Kunstnernes blikk
Verkene til Dan Mariner, Tor Kvarv og Elin Már Øyen Vister kan nå oppleves i leskurene langs bussrutene i byen og på prosjektets nettsider. Kunstnernes foto, tegninger, lydverk, historier og perspektiver skal gi Bodøs befolkning en litt annerledes tilgang til ny bydel Hernes, og planprosessene som pågår for fullt.
Dan Mariner
I forbindelse med Den forbudte byen har Dan arbeidet med motiver fra den nedlagte militære flystasjonen i Bodø, over en periode på åtte måneder. Dans arbeid fokuserer på den militære infrastrukturens brutale inngrep i det omkringliggende landskapet, og hemmeligholdet av det svært sikre anlegget, som ligger i gangavstand fra en stor, tett befolket by. Ambisjonen med arbeidet er å reise spørsmål om ekspropriasjon av grunn til militær aktivitet og infrastruktur, samt hvordan global sikkerhetspolitikk påvirker topografien til en nasjon. Videre utforsker han det daglige katt- og- mus- spillet mellom nasjonalstater. Dette blir særlig relevant i en tid hvor nasjonal sikkerhet er i søkelyset på grunn av turbulent global politikk. Er det i allmennhetens interesse å gi fra seg offentlig land for bruk av hemmelige militære operasjoner? Og er bruk av militær infrastruktur nær befolkede områder en nødvendig risiko som innbyggerne må tåle for å nyte suverene grenser?
KORO (kunst i offentlig rom) har finansiert prosjektet «Flyfugl», som «Den forbudte byen» er en del av. Gjennom prosjektet inviteres kunstnere, kunstfaglige konsulenter og kuratorer med på utviklingen av nyby Hernes. Kunstkanten er også en del av «Flyfugl»-prosjektet.