Fra Guantánamo til Bodø: – Demokratiet dør i mørket
Den mauretanske forfatteren Mohamedou Slahi satt fengslet i 14 år på Guantánamo – uten lov og dom. Under festivalen: «Arts of Democracy», tar han rollen som forteller i konsertforestillingen: «Demokratiets Skyggeland».
– Jeg kan ikke tenke meg et bedre tidspunkt å arrangere en ytringsfrihet og demokrati-festival på. Demokrati betyr menneskehet og menneskerettigheter. Folket!
I et intervju med Bodø2024 tar Slahi for seg ordet «Demokrati» og dets opprinnelse fra antikkens Hellas: «Demo», betyr folk og «krati» betyr styre.
– I min region, i Midtøsten og Nord-Afrika... Vel, kriger herjer. Det er våpen som har makten, ikke folket. Den kommende festivalen i Bodø vil gi oss, mennesker fra forskjellige bakgrunner, stemmer. Å snakke på vegne av de vi etterlot, som ikke kan snakke for seg selv.
Et lite land med store verdier
Slahi forteller at det er smertefullt, og at han ofte kan føle på en skyldfølelse for at det akkurat er han som er trygg – og ikke alle de andre i hjemlandet.
– I Bodø kan jeg lese, men folk dør i regionen jeg kommer fra, hver eneste dag. Det er ingenting jeg kan si som kan bringe tilbake de døde. Norge er et lite land, men stort med sine verdier. Med ord og kunst, håper vi at folk i Norge vil overføre dette til politikken. Ikke bare for Norge, men for hele verden.
Guantánamo Diary
Forfatteren ble holdt fanget fra 2002 til 2016 fordi amerikanske myndigheter mente at han var en del av al-Qaida. Han ble ikke siktet eller tiltalt for noe, og bor nå i Nederland. I hele 14 år satt han på Guantánamo, men forteller likevel om dagen han ble kidnappet som om det var i går. Han husker at moren sa: «Jeg vet hvorfor de er her», om kidnapperne. Det var fordi han hadde sett på TV og vært for nysgjerrig i informasjon. Det liker ikke myndighetene, hadde hun sagt. Slahi forteller om hvordan han ble venner med vaktene som først torturerte han.
– Demokratiet dør i mørket, sier han.
Mauretanieren husker alt dette. Han har skrevet det ned, og fikk i 2015 publisert boken «Guantánamo Diary», som er det første verket utgitt av en som fortsatt er fange i Guantánamo. Det er dette han vil lese fra under «Demokratiets Skyggeland» i Bodø den 14. september.
Stemmer fra hele verden
Konsertforestillingen er kulminasjonen av festivalen «Arts of Democracy», og arrangeres av Bodø2024 i samarbeid med ICORN (International Cities of Refuge Network). Konserten på Stormen bibliotek er regissert av Erik Hillestad, og presenterer innslag fra land som Sudan, Palestina, Afghanistan, Norge, Iran, Benin og Frankrike.
Forbud mot ytring
Blant artistene som skal opptre er iranske Arya Aramnejad, som ble kjent for sin sang "Ali Barkhiz," hvor han fordømmer det islamske regimets forbrytelser under Ashura-protestene i 2009. Etter dette ble han fengslet og torturert. Khalid Albaih, en sudansk politisk tegneserieskaper, borgerrettighetsaktivist og frilansjournalist. Hamid Sakhizada, en musiker, sanger og musikklærer som måtte flykte fra Afghanistan etter drapstrusler og at to av elevene hans ble kidnappet og torturert av Taliban. Den palestinske sangeren, Mohammed Elsusi, som i 2009 startet bandet «Revolution Makers» med sin bror. Bandet ble veldig populært på Gaza, men myndighetene forbød dem å opptre. Det skal de få i Bodø, lørdag den 14. september. For ytringsfriheten og demokratiet.