- Jeg var helt overbevist om at krigen kommer før eller siden
Historien om den kalde krigen har formet Europa på måter som fortsatt preger oss i dag.
I dag ble en spennende utstilling åpnet på Norsk Luftfartsmuseum. Gjennom et nyskapende dokumentasjonsprosjekt, "Stories from Cold War Hotspots", presenterer Norsk Luftfartsmuseum og Bodø2024 tankene og refleksjonene til vanlige europeere som levde gjennom denne historiske perioden.
– Å være europeisk kulturhovedstad handler blant annet om å bygge et fellesskap med og i Europa. Selv om vi er langt mot nord, har vi mye felles historie med resten av Europa, sa leder for formidlings- og forskningsavdelingen Bodil Nyaas innledningsvis om utstillingen som skulle åpne sine dører for publikum tidligere i dag.
Foto: Frida S Bringslimark/Hensikt
Prosjektets hovedidé var at Luftfartsmuseum skulle samarbeide med et utvalg av europeiske museer, og samle fortellinger og tanker om den kalde krigen i dag.
Tar vare på folkets historier
I 2023 har prosjektet innhentet historier og refleksjoner fra 300 mennesker i 5 europeiske land - Estland, Skottland, Tyskland, Danmark og Norge. Disse intervjuene har fungert som både viktig forskningsmateriale og grunnlag for utstillingen i Bodø. Der kan publikum få et unikt innblikk i opplevelser, bekymringer og håp for fremtiden hos de som var intervjuet.
– Det som er utrolig fint med dette prosjektet, er at vanlige folk spørres om sine opplevelser fra den kalde krigen. Opplevelsene til vanlige folk er det som oftest forsvinner, bemerket direktør i Bodø2024 André Wallann Larsen før han åpnet utstillingen.
Foto: Arina Karbovskaya
I utstillingen kan man gå fra stasjon til stasjon mellom de fem landene hvor intervjuboksen har vært på reisen, høre og lese de intervjuedes tanker og minner. Reisen starter i Tartu i Estland, fortsetter mot Berlin i Tyskland, Bodø i Norge, East Fortune i Skottland og avlutter i Langeland i Danmark. Visuelle elementer, som bevegelige tekster, bilder som prosjekteres på veggen og selve symbolet på den kalde krigen, en rakett, er med på å skape opplevelsen.
– The world is still divided, and we can feel it until this day (Verden er fortsatt delt, og vi kan føle det den dag i dag), sier Martin Khoder fra Tartu i sitt intervju.
Utstillingen utforsker også den vedvarende relevansen av den kalde krigen i dagens samfunn og dens innvirkning på vår kulturelle og geopolitiske identitet.
– Den kalde krigen er etterkrigstidens viktigste fenomen. Men med tanke på dagens situasjon, kan vi si at den noen gang var over? spør Tobias Henriksen retorisk.
Vi oppfordrer alle til å ta turen innom Luftfartsmuseet og oppleve Stories from Cold War Hotspots, hvor publikum kan vandre gjennom utstillingen og se intervjuer med både unge og eldre europeere fra Øst- og Vest-Europa som har delt sine minner fra den kalde krigen. Utstillingen står frem til jul.
Sitater fra utstillingen:
Finn Hermansen, Bodø: «Angsten gikk jo ut på det, at jeg var helt overbevist om at krigen kommer før eller siden.»
Jens-Martin, Langeland: «Det er… et ganske abstrakt emne, at verden sto nært en total utslettelse.»
David Jones, East Fortune: «Once somebody pushed the button, there was no going back.»
Ian Brown, East Fortune: «It does feel like a return to East-West tension again.»
Heiko Fischer, Berlin: «We crossed into East Berlin, and I didn’t understand why the colors was gone.»
Uta Birkemeyer, Berlin: «There’s a deeper division within society today.»
Bernd von Kostka, Berlin: «My military service… was to protect us from our current brothers and sisters.»