Utstillingsåpning: Stories from Cold War Hotspots

Illustrasjonsskisse: Kvorning Design.

Hva om man gir mikrofonen til folk som bor forskjellige steder i Europa, steder som har vært såkalte «hotspots» under den kalde krigen, og ber dem dele sine tanker. Hva vil de si, hva vil de fortelle? Og hvem vil snakke? Velkommen til åpning på luftfartsmuseet torsdag 13. juni klokken 15.00.


For det er nettopp dette Norsk luftfartsmuseum har gjort: Samlet tanker fra Tartu, East Fortune, Langeland, Berlin og Bodø. Alle stedene var hotspots under den kalde krigen. De representerer samtidig Øst og Vest, begge sider av det gamle jernteppet. Disse stemmene er kjernen i den nye utstillingen som åpner på luftfartsmuseet den 13. juni 2024.

Den kalde krigen som begrep og tilstand har på nytt blitt et aktuelt tema, og da særlig med tanke på den russiske invasjonen i Ukraina i 2022. Men hva var, og hva er egentlig den kalde krigen? Hvilken betydning har og hadde den for den enkeltes liv? Hvordan oppfattes denne felles epoken av ulike europeere?

Intervjuboks

Gjennom 6 måneder har en intervjuboks reist gjennom Europa. Her har folk kunnet dele sine tanker og fortellinger. Ved Norsk Luftfartsmuseum gleder vi oss nå til å dele et utvalg av dem med bodøværinger, nordlendinger og turister fra fjern og nær.

Som en kontrast til tankene som blir delt med publikum, er det stilt ut en atomrakett fra den kalde krigen. Trusselen om en tredje verdenskrig med atomvåpen preget epoken, og mange av stemmene snakker om den. Raketten er og en påminner som kanskje er vel så relevant i dagens situasjon.

I utstillingen får publikum mulighet til der og da å dele sine tanker og refleksjoner, og bidra til en levende ordsky som svever på veggen. Den vil formes etter de besøkendes perspektiv på den kalde krigen og dagens situasjon.

Europeisk samarbeid:

Prosjektet «Stories from Cold War Hotspots» er en del av Bodø2024, og var også en del av søknaden om å bli Europeisk kulturhovedstad.

Norsk Luftfartsmuseum har samarbeidet med Danmarks kald krigs museum Langelands Fort, Allierte Museum i Berlin, Nasjonalmuseet i Skottland, Estlands Na- sjonalmuseum og Estlands Luftfartsmuseum for å samle inn fortellinger og tanker om den kalde krigen. Intervjuene vil etter hvert bli publisert på Digitalt Museum, muse- enes digitale database, hvor de vil være tilgjengelige for alle, og for forskere som vil vite mer om hva folk tenker om den kalde krigen.

Forrige
Forrige

Søker «Kulturvenn» for demenssyke

Neste
Neste

Familietur og minikonsert i Kjelvik