Boklansering i Økologisk økonomi

Foto: Arina Karbovskaya/Bodø2024

Boken «Lokal mat – Livskraft – Fremtid» er et resultat av Bodø2024-prosjektet «Lokal mat for lokale markeder», som ble initiert i 2021. Målet med prosjektet var å belyse den viktige rollen småskalaproduksjon spiller i matproduksjon, ikke bare for å tilby sunne produkter for både naturen og mennesker, men også for å bidra til levende bygder og et bærekraftig lokalsamfunn.


Selvforsyning viktigere enn noen gang før

I en verden preget av klimatiske ubalanser, med økende tilfeller av ekstremvær som tørke, varme og kraftig nedbør, blir matsikkerhet og selvforsyning stadig viktigere. Norge, med en selvforsyningsgrad på kun 46% ifølge NIBIO, ligger langt nede på den globale rangeringen. FN understreker at hvert land har både rett og plikt til å produsere sin egen mat, og dette gjør det essensielt for Norge å styrke sin selvforsyningsgrad for å sikre en stabil mattilgang i fremtiden.

Det var fullt i lokalet, og engasjementet var tydelig blant de mange fremmøtte som ønsket å lære mer om lokalmatens viktige rolle i regionen. Ståplasser måtte tas i bruk, og interessen fra både lokale produsenter, næringsliv og innbyggere viste at temaet resonnerer sterkt med samfunnet. Foto: Arina Karbovskaya/Bodø2024

Det ble tid for refleksjoner etter presentasjonen. Foto: Arina Karbovskaya

Lokale matprodusenter i Nordland

Bokprosjektet begynte med en invitasjon til lokale produsenter, videreforedlere, forhandlere og forbrukere av lokal mat, hvor de ble oppfordret til å bidra med sine historier. De ble bedt om å sende inn 2-4 sider med tekst og bilder som kunne reflektere deres reise innen småskala matproduksjon. Vi ønsket å høre om historien bak driften, produktene de lager, og hvordan de ser på fremtiden for lokal mat. For forbrukerne ønsket vi å høre deres grunner til å velge lokalmat og hvilke tiltak de mente kunne stimulere til økt produksjon.

Master-studentene Lise Steffensen Kristiansen, Therese Skålbones, og Grunde Brandso har bidratt til boken igjennom sine studier av øko-regionene i Nordland og Italia. Foto: Arina Karbovskaya/Bodø2024

Engasjerte bidragsytere

Arbeidet med boken utviklet seg svært godt, med mange spennende bidrag som ikke bare forteller historier, men også gir innsikt i ulike sider av småskala matproduksjon i Nordland. Gjennom tekst og bilder får vi et unikt innblikk i den kraften lokal mat kan ha for både mennesker og samfunn.

Bodø2024 derfor ønsker å rette en stor takk til:

Ove D. Jakobsen, Jostein Hertwig, Andre Wallann Larsen, Lise Steffensen Kristiansen, Therese Skålbones, Grunde Brandso, Per Lind, Per Thoedor Tørrisen, Emil Mohr, Morten Ingvaldsen, Camilla Castro Hareide, Astrid Tove Olsen, Gry Vedal, Odd Arne Sandberg, Jan van Ozeeland, Rita van Nuland, Hege Ruud, Elrid Pedersen, Lofoten Gårdysteri og Storvik Gård for verdifull kompetanseutveksling.

Foto: Arina Karbovskaya/Bodø2024

Forrige
Forrige

Frivilligforum - Mangfold og inkludering

Neste
Neste

Gammeåpning utenfor Nordlandsmuseet: Samisk Språkuke er i gang