Boksen går

 

Intervjuboksen Cold War Hotspots har ankommet Tartu.

 
 

Inni denne kassen befinner det seg en selvbetjent intervjuboks. Den er nå på sommerturné og skal reise fra Bodø til Tartu, Langeland, Berlin og East Fortune før den ender opp i Bodø igjen i oktober. Ved hvert stoppested ønsker vi at mennesker forteller sine historier om det de husker fra den kalde krigen.

Tirsdag 6. juni ankom intervju-boksen, som skal brukes i Norsk Luftfartsmuseums europeiske kald krigs prosjekt Stories from Cold War Hotspots, det estiske luftfartsmuseet i Tartu. Boksen vil bli stående her fram til 19. juni og samle fortellinger og minner om den kalde krigen fra besøkende ved museet. Luftfartsmuseet i Tartu er første stoppested for prosjektets innsamlingsperiode som strekker seg fra juni til oktober, der vi vil samle inn historier om den kalde krigen fra flere europeiske land.


Stories from Cold War Hotspots er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Luftfartsmuseum og Bodø2024, med partnere i Estland, Danmark, Skottland og Tyskland, som ønsker å se på hvordan den kalde krigen er forstått i et helhetlig europeisk perspektiv nå over 30 år etter at konflikten endte. Målet med prosjektet er å samle inn fortellinger, perspektiver og minner fra en så bred andel av befolkningen som bor i kjernepunkter for den kalde krigen (hotspots) som mulig, og gi dem rom til å være medskapere i sin egen framstilling av hva den kalde krigen var – og hva den fortsatt er i dag.

 

Intervjuboksen som sendes til de ulike landene i Europa markerer en eksperimentell og nyskapende metode for hvordan museer tilnærmer seg sitt eget publikum. Ved å anvende en automatisert intervju-metodikk, som fungerer likt en skrifteboks, står besøkende helt fritt til å fortelle sin historie, dele sine perspektiver, for dermed å bidra til hvordan den helhetlige fremstillingen av hva den kalde krigen var for nettopp dem danner grunnlaget for museets kald krig utstilling.

 

Dette er en unik mulighet for både museer og for besøkende til å være med på en nyskapende og demokratiserende prosess som vil sette lys på hvordan den kalde krigen har påvirket både perspektivet på lokal identitet og vårt delte europeiske fellesminne av en tidsperiode som påvirket oss alle både likt og ulikt.

Intervjuboksen vil reise videre til kald krigs museet på Langeland i Danmark fra slutten av juni, hvor den vil samle fortellinger fram til midten av juli.


Forrige
Forrige

Milliondryss til unikt prosjekt

Neste
Neste

Lokale midler til prosjekter i Vesterålen, Lofoten, Ofoten, Salten og Helgeland