Banebrytende bærekraft

 

Professor Ove D. Jakobsen
Foto: Dan Mariner

 

Av Ove Jakobsen, professor HHN, og prosjektkoordinator for økologisk økonomi Bodø2024


Som Europeisk kulturhovedstad skal Bodø og Nordland bidra til å øke bevisstheten om den lokale og regionale kulturarven og til å bevare og utvikle den for fremtiden. Dette er viktig for å utvikle lokal identitet og tilhørighet. Med dette som bakteppe står den helhetlige tilnærmingen økologisk økonomi representerer sentralt.

En viktig oppgave for europeiske kulturhovedsteder er å bidra til kulturelt mangfold i egen region og samtidig inspirere utvikling av europeiske kulturtradisjoner. I denne sammenhengen er kultur mer enn kunstneriske uttrykk som for eksempel; bildekunst, litteratur, musikk, teater, foto og film. Kulturen inkluderer også hvordan mennesker lever, alt fra idrett, fritidsaktiviteter, hvordan maten blir produsert, mattradisjoner og håndverk til sosiale strukturer, økonomi, politikk, språk, tradisjoner og verdier. Vårt forhold til naturen blir stadig viktigere. I arbeidet med å utvikle bærekraftige samfunn har vi mye å lære av samisk naturforståelse. I den samiske kulturen er samfunn og økonomi tilpasset de økologiske betingelsene.

Som Europeisk kulturhovedstad skal Bodø og Nordland bidra til å øke bevisstheten om den lokale og regionale kulturarven og til å bevare og utvikle den for fremtiden. Dette er viktig for å utvikle lokal identitet og tilhørighet. Med dette som bakteppe står den helhetlige tilnærmingen økologisk økonomi representerer sentralt. I søknaden om bli europeisk kulturhovedstad blir det påpekt at «Bodø 2024 will be an arena where ecological economy can function in real life». EU-panelet svarer med å si at dette er et viktig element i søknaden.

Gjennom Bodø 2024 fokuserer vi på 4 hovedprosjekter innen økologisk økonomi:

  • Dialogsamfunnet.

  • Lokal mat for lokale markeder.

  • Forretningsmodeller for det felles beste.

  • Økologisk økonomi i skolen.

1. Dialogsamfunnet er viktig for å utvikle helhetlige, dynamiske og balanserte løsninger på de utfordringene samfunnet står overfor. Ved å involvere, engasjere og inspirere innbyggerne til deltakelse i kreative prosesser blir både individuelt og felles potensial tydeliggjort og konkretisert gjennom praktisk handling.

Dialogiske relasjoner er en nødvendig betingelse for livskraftige samfunn. Vi er kommet godt i gang med dette arbeidet, det er allerede gjennomført 18 utopiverksteder i ulike kommuner i Nordland og det er utviklet og gjennomført kurs i dialogmetoder i samarbeid med Nordland fylkeskommune.

2. Lokal mat for lokale markeder er et viktig bidrag i arbeidet med å sikre tilgang til kortreist sunn mat dyrket i en levende jord til beste for mennesker og natur. Det innebærer blant annet økt mangfold i matproduksjonen, nærhet mellom forbruker og produsent og mindre transport.

Prosjektet blir utviklet i samarbeid med nettverket Økoregioner som har sitt utgangspunkt i Cilento i Italia. Målet er å bidra til utvikling av bærekraftige lokalsamfunn og regioner med fokus på matsikkerhet. Erfaringene fra Cilento og fra Bondens marked og Reko-ringer i vår region er viktige inspirasjonskilder i dette prosjektet.

3. Forretningsmodeller for det felles beste. Internasjonalt er det økende interesse for utvikling og testing av forretningsmodeller med fokus på fellesskapets målsettinger. Vi er allerede godt i gang med praktisk etablering av nettverksbasert samarbeid mellom næringsliv, organisasjoner og kulturlivet i flere kommuner. Dette arbeidet er et viktig bidrag i relasjon til målsettingen om å utvikle helt nye metoder og virkemidler for utvikling av livskraftige lokalsamfunn. Gjennom utarbeidelse og praktisk utprøving av slike modeller bidrar Bodø 2024 til kunnskapsutvikling med stor internasjonal relevans.

4. Økologisk økonomi som nytt fag i videregående skole. Vi har bidratt aktivt i arbeidet med å utarbeide læreplan for forsøk med økologisk økonomi ved Bodø videregående skole. Læreplanen er godkjent av undervisningsdirektoratet og undervisningen er allerede i gang, med svært engasjerte lærere og elever. Elevene som tar kurset får også anledning til å møte praksis gjennom konkrete eksempler fra Nordland. Prosjektet er særdeles viktig siden EU-panelet understreker betydningen av å utvikle tilbud rettet mot ungdom. Det neste steget er å tilby økologisk økonomi som programfag på landsbasis.

Prosjektene innenfor økologisk økonomi blir utviklet i nært samspill med andre aktiviteter innenfor Bodø 2024. Samarbeidet mellom prosjektkoordinatorene for ungdom, frivillighet, samisk kultur og økologisk økonomi er både stimulerende og praktisk nyttig. I tillegg har vi et inspirerende samarbeid med Nordland fylkeskommune og Statsforvalteren i Nordland.

Les mer om våre prosjekt her

Forrige
Forrige

-Jeg vil bidra med samhold og vennskap blant ungdom

Neste
Neste

Bli kjent med Freddy Kalas