ARCTICulators: Gunvor Anita Tangrand

Foto: Dan Mariner

 

I vår serie om ARCTIculators møter du inspirerende, interessante og nytenkende mennesker som lever sine liv her nord.


Vi møtte på kunstner og keramiker Gunvor Anita Tangrand. Du har bygd deg opp et kreativt univers i Stamsund i Lofoten. Kan du fortelle litt om hva du jobber med nå?

Akkurat nå er jeg mitt i en ombygging og oppussing av verkstedet mitt i Stamsund. Her har jeg bygget stein på stein de siste fire årene, og målet er et verksted som er hensiktsmessig for alle de måtene jeg ønsker å jobbe på, og som i tillegg er et estetisk og inspirerende sted å være. Jeg vil lage en drømmesituasjon for kreativitet, med topp utstyr og gode fasiliteter for forskning og eksperimentering med leire og glasur, godt lys og utsikt gjennom store vinduer ut mot Rokkvika. Mitt oppi kaoset prøver jeg å holde gang i produksjonen så godt som jeg kan, og ferdigstille bestillinger til både privatkunder og til restaurantmarkedet. I tillegg til funksjonelle ting jobber jeg alltid parallelt med skulptur og mer frie kunstneriske uttrykk. Jeg har et stort kreativt trykk inni meg, som gjør at jeg jobber veldig mye. Jeg er også veldig fornøyd med at jeg endelig fikk fingeren ut og meldte meg inn i Norske Kunsthåndverkere, noe som bidro til at jeg i sommer fikk levert arbeider til utstillinger på Svolvær Kunstnersenter og Terminal B i Kirkenes.

 

I Bodø2024 tror vi på at kultur er selve limet i samfunnet vårt, noe man ikke kan leve foruten. Kan du utdype fra ditt perspektiv hvordan den arktiske kulturen inspirerer deg i din jobb og i dagliglivet ditt?

 Jeg er nok en veldig sanselig person, så det umulig for meg å ikke bli påvirket av omgivelsene mine. Det å leve med denne overveldende naturen rundt seg og skiftningene i vær og årstider, setter naturlig nok preg på arbeidene mine. Mye fikk jeg også med meg fra oppveksten, med en far som var glasskunstner og en mor som var keramiker. Pappa hentet ut kvarts fra fjellet og brukte i glasskunsten sin og mamma fikk fiskerne til å ta med leire fra bunnen av Vestfjorden og brant raku i fjæresteinene. Det at vi kan skape vår egen identitet basert på ressursene og den visuelle kulturen som omgir oss er viktig for meg, og det får kreativiteten til å blomstre. Jeg er også nerdete interessert i faget mitt og elsker å eksperimentere med lokale ressurser i form av sand og mineraler, tang og aske. I en verden der det meste er masseprodusert, er det veldig meningsfullt å få være en kulturbærer for en av verdens eldste håndverkstradisjoner.

 

Hva for kulturopplevelser i regionen setter du mest pris på personlig, og som får deg til å føle deg koblet på omgivelsene dine?

Jeg bor i en veldig kreativ gate i Stamsund, og selv om jeg ikke får tid til å delta på alt, så er jeg veldig glad for at det finnes tilbud og mulighet for å oppleve teater og kunstutstillinger i nærmiljøet. Lokale kulturinstitusjoner som Figurteateret i Nordland gjør at det kommer kreative mennesker fra hele verden hit til Stamsund. Det gir mange spennende møter, for mange av dem kommer også innom verkstedet mitt og vipps - så har vi gang i et lite samarbeidsprosjekt. Når man selv har en tendens til å oppholde seg i sin egen lille boble, så er det fantastisk å få snuse inn litt av den store verden.

Bodø2024 definerer deg som ARCTICulator, den nye bølgen av mennesker som har moderne arktisk tankegang og levesett. Hva for råd på veien ønsker du gi til andre som ønsker realiserer sine drømmer i Nordland?

Jeg tror det er viktig å skaffe seg kompetanse på det man har lidenskap for. Man må ta drømmen på alvor, være tro mot den og tørre å gå inn i det med skylapper på, uten å være så opptatt av å tilpasse seg andres forventninger. Man må være villig til å ofre noe i perioder, men det finnes også hjelp der ute til oppgaver man kanskje ikke er så god til selv. Jeg har hatt selv god hjelp av både lokale inkubatorbedrifter, Innovasjon Norge og hjemkommunen min. Et lokalt nettverk er også godt å støtte seg på, gjerne andre i nærmiljøet som har egne drømmer de jobber for å realisere. For det kan føles litt ensomt noen ganger å ha en drøm, når man står der med leire fra topp til tå og fryser på beina i et iskaldt verksted. Jeg har veldig gode venner i lokale bedrifter som Aimees Farm, Holmen Lofoten, Myklevik Gård og Lofoten Seaweed. Vi jobber med ulike ting, men har lidenskapen til felles.

 


 

#outreach #artinnature # #bodø2024 

 

Kjenner du en ARCTICulator i Nordland? Kontakt oss i Bodø2024!


 
Forrige
Forrige

a-ha med plateslipp i Svømmehallen

Neste
Neste

Takk for denne gang!