ARCTICulators: Astrid Regine Nasslander

Foto: Karoline O. A. Pettersen

 

I vår serie om ARCTIculators møter du inspirerende, interessante og nytenkende mennesker som lever sine liv her nord.


Vi møtte på grunder og den prisbelønte kokken Astrid Regine Nasslander, en forkjemper for bærekraftig matproduksjon. Kan du fortelle litt om hva du jobber med for tiden?

-Det er rett før elgjakta går inn, mye av energien legges i å bli klar til den. Flere tonn av en av Nordlands beste og mest bærekraftige råvarer skal gjennom anlegget mitt, og det er et stort ansvar som jeg går inn i med stor respekt for elgene og med ønske om å løfte frem kvaliteten best mulig. På kommunikasjonssiden skal jeg være en av Norges to representanter i revitaliseringen av det Nye Nordiske Matmanifestet, invitert av Nordisk Samarbeid som er det offisielle organet for de nordiske regjeringene. Jeg føler meg beæret over å bli invitert – samtidig som jeg føler at jeg har noe bra og ekte å bidra med. Og så jobber jeg med å produsere en liten nordlending til, leveres rett før jul.

I Bodø2024 tror vi på at kultur er selve limet i samfunnet vårt, noe man ikke kan leve foruten. Kan du utdype fra ditt perspektiv hvordan den arktiske kulturen inspirerer deg i din jobb og i dagliglivet ditt?

-Den dagligdagse kulturen er den viktigste og mest inspirerende for meg. I Steigen hvor jeg bor er den dominerende kulturen ikke å gå på galleri å eller høre konserter. Det er fillerya på gulvet og smørbutten på bordet, sauene på beite, det er måten vi snakker om sol og vind, om fiske og jakt, det er surdeigskulturen i et trau og fjordårets rødsei i kjelleren. Disse tingene inspirerer meg enormt, ikke minst fordi vi alle, altså virkelig alle, kan være med på å holde disse ulike kulturene i live.

Hva for kulturopplevelser i regionen setter du mest pris på personlig, og som får deg til å føle deg koblet på omgivelsene dine?

-Uten om de mange små-store kulturene som jeg setter pris på daglig, så er Arktisk Mat festival et høydepunkt og har vært det i flere år. Hver gang drar jeg hjem med ståltru på at NÅ endrer vi ukulturen og alle dritt systemene steg for steg. Og det gjør vi jo! Det er ikke en festival med matboder og folk som vi selge deg ting og saker. Det er vitenutveksling, kulturutveksling og nettverksbygging når det er aller best. Både deltagere og bidragsytere har det tilfelles å være sugne etter samtalen om hvordan vi tar gode matvalg, hvordan vi lager den beste maten og hvilken mat-identitet vi ønsker skal bære fremtiden. Matsystemer verden over har blitt så komplekse og politiske og store at disse samtalene er uhørt viktige å ha fagfolk imellom. Og det er ikke bare en gjeng med snobbete pinsett-kokke-typer! Det er et internasjonalt og interkulturelt arrangement av og med folk som har maten tilfelles, fra akademia over i journalistikk til yrkesaktive innen mathåndverk, til bønder, reineiere, sankere og formidlere. Selvfølgelig spiser vi kjempe god ujålete norsk mat gjennom festivalen. Prikken over i’en er jo at det foregår i høyst kulturelle omgivelser i Sjøgata i Mosjøen. Hvis du aldri har vært der må du bare dra. Det er en kulturopplevelse i seg selv å gå gjennom Sjøgata.

Bodø2024 definerer deg som ARCTICulator,  den nye bølgen av mennesker som har moderne arktisk tankegang og levesett. Hva for råd på veien vil du gi til andre i Nordland som ønsker å jobbe med bærekraftig matproduksjon?

-Det er jo kult å bli definert som en «sånn»! Jeg vil gi det banale rådet å hoppe ut i det, start smått og la tiden vise at det baller på seg og blir kjempe bra. Det er masse kompetente folk som vil støtte og hjelpe når de ser at man satser og virkelig vil. Det er kjempe tilfredsstillende å jobbe frem bærekraftig mat på ulike måter, om det er gjennom å være kokk, foredler eller bonde. Men du bør ha en positiv men litt sint aktivist i magen -kulturen vår har litt store tap med sentraliseringen, monopoliseringen og kapitaliseringen. Det er en sorg når man oppdager det bunnløse hullet av kulturtap og grådighet, men det kan være en god motivator for å være en del av løsningen – av rekultiveringen.


 

#feedingeurope #sustainability #bodø2024 

 

Kjenner du en ARCTICulator i Nordland? Kontakt oss i Bodø2024!


 
Forrige
Forrige

Frivillighetens pris Bodø 2021

Neste
Neste

ARCTICulators: Gundersons