ARCTIClight: Bodøs nye juletre er tegnet av 9 år gamle Saga Losvik
I 2023 produseres Bodø nye juletre opp - med god hjelp fra tegningen til 9 år gamle Saga Losvik. Prosjektet er et samarbeid mellom Bodø2024 og Bodø Energi, og skal bidra til å fremme unge kunstnere og lys i mørketiden. ARCTIClight skal bli Bodøs nye juletradisjon og produseres opp og avdukes julen 2023. Et unikt prosjekt som viser at vi som Nord-Norges største kulturprosjekt tar unge kunstnere på alvor.
Etter innsendte forslag fra blant annet Saltvern barneskole, Arkitektlinjen på Bodin og Kulturskolen var juryen i ARCTIClight-konkurransen enstemmig. De ville gå videre med Saga Losviks tegning.
- Hva fikk deg til å tegne forslaget?
- Det var gjennom kulturskolen og kunstlæreren min. Da vi kom inn på klasserommet så skulle hun fortelle om dagen og om en spesiell oppgave. Hun nevnte at hun hadde sett en konkurranse fra Bodø2024, sier Saga.
- Da tenkte jeg inni meg at “dette skal jeg gjøre og dette skal jeg vinne". Og jeg var den eneste i klasse som gjorde oppgaven, selv om andre fra Kulturskolen leverte. Kunstlæreren sa at jeg ikke trengte å tegne et vanlig juletre, men tenke fantasifullt. Da begynte jeg å tegne, og vanligvis når jeg tegner juletre tenker jeg sikk-sakk, og stamme nederst med stjerne på toppe. Nå tenkte jeg andre farger og annen form. Litt mer rundt og boblete. Hvis man ikke skal gjøre det som et vanlig tre, blir det rundt. Og lager strekene og delte fargene inni strekene. Jeg brukte tusj, utdyper hun.
- Hva ønsket du fortelle med juletreet du tegnet?
- Jeg tenkte kreativt mens jeg holdt på, og tegnet som jeg følte.
- Hvorfor tror du du vant?
- Hvis jeg skal vite det så må jeg jo se de andre tegningene, og vite hva juryen lette etter. Jeg tegnet noe jeg følte og jeg hadde lyst til å vinne. Men jeg tegnet først og fremst fordi det var gøy. Jeg har ikke helt ord til hvorfor jeg vant.
- Til neste år begynner produksjonen av treet. Hvordan tror du installasjonen blir å se ut?
- Jeg tror familien min kommer til å bli stolte, spesielt mor Linda og Geir. Besteforeldre blir jo stolte av alt barnebarn gjør. Når det er ferdig blir det ikke rart, men kanskje litt rart, og så blir jeg veldig stolt av meg selv når jeg ser det. Det er JEG som har tegnet det, ingen andre.
- Hva det det gøyeste med å være kreativ og tegne?
- At det er mange som sier at jeg er flink, og det liker jeg jo. Jeg føler noen ganger at når jeg først begynner så kanskje dette kommer til å bli et mesterverk, eller kommer det til å bli dårlig, eller kommer det til å bli bra? Og man vet jo ikke hva andre synes om tegningene, om det er fint eller dårlig.
- Hva tenker du om at det skal stå en installasjon i Bodø i årene fremover, som du har tegnet?
- Jeg kommer sikkert til å tenke når jeg blir tenåring at jeg aldri ville tegnet sånt. At det er en veldig rar tegning. En helt annen versjon av meg som 8-åring.
Å jobbe med et så unikt prosjekt var fascinerende for alle parter. Arkitekt Remi Groenendjik har overført tegningen til en profesjonell produksjonsskisse.
- Hva tenkte du som arkitekt da du fikk et utgangspunkt i en tegning fra den da 8 år gamle Saga?
- Jeg ble veldig glad da jeg først så tegningen til Saga, sier arktitekt Remi Groenendjik ved Rintala Eggerston.
Han legger til:
- Jeg ble veldig fascinert over bruken av farger og linjene på treet. Det minnet meg om ekspresjonistisk arbeid, men samtidig var det en subtil og elegant tegning. Det fikk meg til å tenke på den måten barn tegner kunst på, fordi barn tegner med følelser og lek.
- Hvordan gikk dere fram i arbeidet?
- Rintala Eggertson var så heldige å få lov og overføre tegningen til Saga over på en arkitektonisk skisse, som utgangspunkt i design til en fysisk installasjon. Et juletre som lyser opp i mørketiden som Bodøs befolkning kan være glede av i mange år fremover. Som arkitekter er det vår jobb å realisere et konsept om til realitet. I dette tilfellet, med Sagas tegning som utgangspunkt, var vi opptatte å beholde tegningen så godt som det var mulig over i teknisk skisse, både i farge og form. Dette var en utfordring. Man må også hensyn ta produksjon, bærekraft og sikkerhet.
- Hvordan er det å jobbe i Bodø?
- Meg og min kone flyttet til Bodø i april 2022. Vi er begge fra Haag i Nederland. Grunnen til at vi flyttet er flere, men vi ønsket aller mest å komme oss unna storbylivet. Naturen i Nederland er ikke like tilgjengelig som her, så vi setter utrolig pris på å være omringet av fjord og fjell. Bodø er mye mindre i by-sammenheng enn hva vi er vandt til, så det er ennå litt uvandt. Vi har lagt merke til at enkelte i byen anerkjenner mangelen på kreative arkitektoniske tiltak, og derfor prøver Rintala Eggertson aktivt å endre på dette. Det er viktig å legge til at det kanskje ikke handler så mye om å introdusere utenlandske konsepter til byen, men å heller erkjenne potensialet i Bodø og bygge videre på det. Hvis vi prøver å gjøre hver by til en Berlin for eksempel, så har til syvende og sist hver by den samme personligheten, og det ville vært ganske kjedelig. Det er mangfold som gjør livene våre interessante.
- Hvordan har Bodø2024 europeisk kulturhovedstad påvirket livet ditt her som internasjonal arkitekt?
- Jeg husker da vi fortsatt bodde i Nederland, så vi at Bodø ville bli europeisk kulturhovedstad i 2024. Dette økte motivasjonen vår for å flytte hit. Vi føler denne byen har en god kreativ energi over seg, men det er også et spørsmål om å tørre å uttrykke det, og dette krever noen ganger et lite push. Jeg tror det er her Bodø2024 kommer inn, som har mulighet, kanskje til og med forpliktelse, til å bidra til å aktualisere det kreative potensialet i byen. For oss betyr det praktisk talt at vi kan gjøre engangsprosjekter utenom det vanlige, en sjanse til å vise hva vi kan som arkitekter i nord!
- For å oppsummere er det mest spesielle med å jobbe med Saga at den husker oss om viktigheten av lek i vårt daglige arbeid, pluss at vi får lage et eksepsjonelt kreativt objekt som lyser opp byen i mørke tider, som et fyrtårn for håp.
Om konkurransen
Takk til Kulturskolen, Saltvern barneskole, arkitektlinja på Bodin, og alle andre som bidro med så masse flotte tegninger!
Jury besto av ingeniør Jess-Owe Johansen, Sami Rintala, Stian Hansen og Michael “Remix” Wolden.
Kriteriene var:
Budsjett
Bærekraft
Kreativitet/design
Gjennomførbarhet
Lagring/demontering/vedlikehold/drift
Tåle værforhold
ARCTIClight-konkurransen er et samarbeid mellom Bodø2024 og Bodø Energi.
- Dette har vært en spennende og viktig prosess for oss, sier programsjef i Bodø2024, Henrik Sand Dagfinrud.
- Her når vi mange av målene våre i ett og samme prosjekt. Vi skal skape noe varig, både fysisk og i form av kompetanse og erfaring. Det er dyktige aktører i alle ledd, inkludert nye unge aktører, næringsliv og det offentlige. Nå blir det spennende å følge innspurten frem til advent neste år, legger han til.
Bodø Energi finansierer prosjektet og stolte av å bidra til et prosjekt som inkluderer unge kunstnere.
- Som generalsponsor til Bodø2024, er dette en flott mulighet til å bidra til Bodø i juletiden. Bodø Energi er opptatte av å fremme unge kunstnere og skape lys i mørketiden. ARCTIClight blir en ny juletradisjon Bodøs befolkning kan ha glede av i mange år fremover, sier direktør i Kraftsalg Ole Angelsen og Marit Helene Thoresen Bodø Energi/Bodø2024.
Til neste år kan du følge reisen videre med Saga og produksjonen av ARCTIClight.