Samlet på Hamarøy for å inspirere hverandre

Fagfolk fra Fauske, Narvik, Andøy, Gildeskål, Sørfold, Hamarøy og Bodø ble samlet i regi av 2024Nettverket på Hamarøy. Her er de ved Glimma og prøver å finne små, flate steiner med Hamsuns sitater gravert av kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen. Alle foto: Arina Karbovskaya


Det er ikke ofte man får oppleve en så inspirerende samling som den som fant sted på Hamarøy 10. og 11. september 2024. Den avsluttende samlingen i 2024Nettverket brakte sammen fagfolk fra Fauske, Narvik, Andøy, Gildeskål, Sørfold, Hamarøy og Bodø. Felles for dem var at de jobber med ungdom eller har ungdom som målgruppe i sitt arbeid i hele Nordland fylke, og de ønsker å bidra til bolyst blant ungdom, blant annet gjennom ungdomsmedvirkning:

– Alt vi gjør, skulle være for, av og med ungdom. Dette er hjertet og pulsen i prosjektet vårt. Vårt ansvar som voksne er å støtte og hjelpe der det trengtes, men det er ungdommene som har styringen, sa Charlotte Nyheim Eriksen, prosjektleder i UNG2024, under arrangementet.

– Vi vet at mange ting vil leve videre, som prosjekter, festivaler, erfaringer og kompetanse hos både voksne og ungdommer, ringvirkninger av samarbeid på tvers av fylket, vennskap som har blitt dannet, fellesskap, gode minner og mye mer, la Cecilie Haugseth, programkoordinator i UNG2024, til.


På Hamarøy kom deltakerne for å dele erfaringer innen ungdomsarbeid og kulturprosjekter, inspirere hverandre, lære av hverandre og knytte kontakter. 2024Nettverket har allerede 200 medlemmer, og det er plass til flere.

Hilde Fredheim, kulturleder i Hábmera suohkan - Hamarøy kommune, sammen med Hamarøys ordfører Britt Kristoffersen Løksa uttrykte sin glede over at kommunen var vertskap. 

– For oss er det viktigste å løfte kulturen. Gjennom kulturen kan barn og unge vokse, finne sin plass i samfunnet og ha sine møteplasser, sa Fredheim.  

Hilde Fredheim, kulturleder i Hábmera suohkan – Hamarøy kommune, er sammen med de andre deltakerne i workshopen. 


Drive hos ungdom

Under samlingen ble deltakerne introdusert for ulike prosjekter som fremmet ungdomsengasjement og kultur. Charlotte Nyheim Eriksen og Cecilie Haugseth fra UNG2024 presenterte hvordan prosjektet integrerte ungdom i kulturhovedstadsåret, og de ledet en workshop for å samle innspill fra deltakerne.

Tilbakemeldingene på workshopen var stort sett positive. Noen uttrykte at ikke alle føler seg like inkludert i prosjektet. De store avstandene i Nordland gjør det heller ikke enklere å samle alle omkring kulturhovedstadsprosjektet. Andre fremhevet de positive ringvirkningene, som større engasjement blant ungdom i kulturarrangementer, eller at uten støtte fra Bodø2024 og UNG2024 ville prosjektene ikke ha blitt til.

– Vi håper at de positive ringvirkningene blir at vi har fått litt «drive» i ungdommene som har vært med på å planlegge, og at ballen ruller videre, selv om det ikke finnes UNG2024-midler lenger, oppsummerte Gro Helene Klingenberg, avdelingsleder for Ung Fritid i Narvik kommune, for sin gruppe.

Fokus på ungdom og kultur

Et av høydepunktene under samlingen var Åshild Pettersens presentasjon av My European Story, et prosjekt som skal vises i Stormen bibliotek i Bodø 23.–27. september. I prosjektet deler elever fra flere land sine historier om livet og lokalsamfunnene sine, og utveksler disse med ungdommer i andre byer i Europa. Pettersen demonstrerte hvordan små, personlige fortellinger kan bidra til større forståelse av kontinentets kulturarv.

Filmvisningen fra Cinema Nesna viste hvordan ungdom blir engasjert i kreative prosjekter, og Kamilla Sajetz Mathisen delte sine erfaringer med Kjelvikspillet, et prosjekt hvor profesjonelle kunstnere fra hele verden innen teater, musikk og visuell kunst møter barn og unge for å skape en forestilling.

– I Kjelvikspillet var alle velkommen akkurat som de er, og man ble invitert inn i et miljø hvor man kan vokse og lære innenfor trygge rammer. Man lærte bort, lærte selv, men viktigst av alt lærte man sammen, siterte Sajetz Mathisen skuespiller og musiker Sondre Larsen. På slutten av dagen var det guidet tur langs kunststien Mysterier ved Hamsunsenteret, ledet av kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen og konstituert direktør og prosjektleder ved Hamsunsenteret, Per Elling Braseth-Ellingsen.

En annen viktig del av samlingen var presentasjonen av metoden "Vi e’ her" ved Stine Braseth-Ellingsen og Solveig Hirsch fra Hamarøy. Metoden, som involverte alle grunnskoleelever i Hamarøy kommune i en storstilt forestilling, ble diskutert som et eksempel på hvordan man kan jobbe sammen i en geografisk langstrakt kommune.

Elever ved Hamarøy kulturskole som også skal delta i prosjektet "Vi e’ her", sørget for underholdning for gjestene.


Kultur måtte oppleves

Deltakerne på 2024Nettverket fikk også oppleve Hamsunsenteret og høre fag- og forskningsansvarlig Alvhild Dvergsdals foredrag om den kontroversielle russiske kunstneren Alisa Gorshenina, som har en utstilling i den renoverte femte etasjen på Hamsunsenteret. Dvergsdal forklarte hvorfor Gorsheninas kunst ble plassert i etasjen dedikert til den kontroversielle Hamsun, og hvordan disse to kunstnerne kan knyttes sammen.

Elever fra Hamarøy kulturskole sørget for en fin stemning blant voksne da de fremførte flere musikkstykker på fiolin. 


Engasjerende panelsamtaler og diskusjoner

Panelsamtalen om forestillinger med og av ungdom samlet Stine Braseth-Ellingsen, Solveig Hirsch og Kamilla Sajetz Mathisen, og ble ledet av ungdommene Frida Herseth og Silja Braseth-Ellingsen. Diskusjonen om erfaringer fra Kjelvikspillet og "Vi e’ her"-metoden viste hvordan ungdom kan involveres i kunstproduksjoner, og hva som kan gjøres for å forbedre slike prosjekter.

Panelsamtalen om forestillinger med og av ungdom ble ledet av ungdommene fra Knut Hamsun videregående skole Frida Herseth og Silja Braseth-Ellingsen.


– Det er utrolig viktig å ha en lav terskel for åpen og offentlig debatt om alt som angår samfunnet vårt. Bodø2024 er et eksempel på noe som angår samfunnet vårt. Det bør ikke oppleves eller oppfattes som negativt når man fremmer kritiske perspektiver. Tvert imot, bør det ses på som en mulighet for diskusjon, innledet Anki Gerhardsen, journalist og redaktør for debattarenaen Lytring, i sitt innlegg om betydningen av offentlig debatt og uenighet. Hun ledet deretter en panelsamtale om hvordan kunst og kultur kan bidra til større kunnskap og samhandling.

Anne Gurák, fagleder for sannhet og forsoning ved Árran – Juleváme guovdásj og tidligere medlem av Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon, holdt et rørende innlegg om sannhet og forsoning i kulturen, med fokus på dokumentasjon og formidling av ubehagelige fortellinger.

Anki Gerhardsen i panelsamtalen med avdelingsleder Sør i Nordlandsmuseet Arne André Solvang, artisten Ronja-Katrin Larsen og Bertil Bertelsen, rektor ved Bodø kulturskole. 


Fremtidige prosjekter og initiativer

Bertil Bertelsen, rektor ved Bodø kulturskole delte erfaringene fra planleggingen av en internasjonal kunst- og matfestival, hvor elevmedvirkning var en sentral del av prosessen. Han avsluttet talen med en spontan rytmelek, hvor alle klappet etter rytmen han viste, og sang med på sangen han fremførte.

Gro Helene Klingenberg fra Narvik kommune diskuterte prosjektet "Ung Identitet", som brukte street art for å styrke ungdoms tilknytning til sitt lokalsamfunn. Kristin Krey og Malin Søberg reflekterte over "Rock Mot Rus" og hvordan festivalen hadde engasjert ungdom i frivillig arbeid.

Avslutningsvis presenterte Anita Overelv og 19 år gamle Kathrine Langvand HamsundageneUNG, og delte erfaringer fra arbeidet med å inkludere ungdom i festivalarrangementer.

Nye erfaringer og idéer

Med et variert program av presentasjoner, workshops og diskusjoner, viste arrangementet hvordan lokal kultur og samarbeid kunne fremmes gjennom deling av erfaringer og ideer.

– Dette er andre gang jeg har deltatt på en slik samling, fortalte Kristin Krey, festivalsjef for RockMot Rus på Andøy, i pausen. – Jeg synes det har vært veldig nyttig – jeg har fått mange innspill til hvordan andre jobber, spesielt med ungdomsmedvirkning. Jeg har også knyttet kontakter som kan hjelpe Bodø-ungdommen med å komme til Andøy til påske. Det er veldig fine omgivelser her, og jeg har satt stor pris på å være her i den vakre naturen på Hamarøy.

Forrige
Forrige

Åpningshelg: Lofoten internasjonale kunstfestival

Neste
Neste

UNG2024: Vil du bli musikkprodusent?