Programmet

“Betydningen av kultur i de unges hverdag”

TIRSDAG 10. SEPTEMBER

Velkommen til samling med 2024Nettverket på Hamarøy! 
Registrering, kaffe og mingling. 

Kl 10.00-11.00

Kl 11.00-11.10 

Velkommen til Hamarøy  
V/ordfører Britt Kristoffersen Løksa  

Ung i Hábmer/Hamarøy 
Erfaringer med aktivt ungdomsarbeid og deltakelse i UNG2024s aktiviteter. V/ Hilde Fredheim, kulturleder, og Gerda Jaanus, fritidsleder. 

Kl 11.10-11.30 

«UNG2024» 
Charlotte Nyheim Eriksen er prosjektleder i UNG2024, som er ungdomssatsningen til Bodø2024 Europeisk Kulturhovedstad. Hun har ansvaret for å inkludere og engasjere unge mennesker fra hele regionen inn i prosjektet. Videre å skape et bredt ungdomsprogram i kulturhovedstadsåret med ungdommene i spissen.  

Hun brenner for ungdomsmedvirkning og vil skape gode tilbud/møteplasser for de unge. Hun ble utdannet sosionom ved Universitet i Nordland i 2015 og har jobbet med ungdom og kultur siden 2016.  

Cecilie Haugseth, programkoordinator i UNG2024, er utdannet dansepedagog og har tidligere jobbet med dans på Pias Ballettstudio, Fryd Danseklubb og i Bedriftsidretten. Hun kom til Bodø2024 fra Tusenhjemmet Kultur- og Kunnskapssenter, hvor hun jobbet som kultur- og frivillighetskoordinator. 

Siden starten av 2022 har hun jobbet med ungdomsprosjektet UNG2024 og er opptatt av å legge til rette for at ungdommer skal få skape det de ønsker og trenger for at de skal trives på sin hjemplass.  

På samlingen skal duoen blant annet snakke om hva UNG2024 er, hva som har skjedd for ungdommer så langt i 2024 og hva som fortsatt kommer. De vil avslutte sin programpost med en workshop der alle deltagerne kan gi sine innspill.  

Kl 11.30-12.20 

Kl 12.20-12.30 

PAUSE

Kl 12.30-13.00

“My European story”  
V/Åshild Pettersen.

Åshild Pettersen er prosjektleder for My European Story ved Stormen bibliotek.

Europas historie består av store, historiske hendelser. Øyeblikkene vi alle husker og som mange, på tvers av landegrenser, har et forhold til. Men Europas historie er også hverdagen din. På Leknes, i Narvik, eller i Mosjøen. Vi er alle en del av historien, og opplever historien der vi lever og bor. I Min Europeiske Historie skal vi samle alle disse små brikkene, som til sammen utgjør en større fortelling: fortellingen om Europa i dag, i går og i framtida.

Prosjektet var del av Bodøs søknad for å bli Europeisk kulturhovedstad, og eies og driftes av Bodø kommune v/Stormen bibliotek i samarbeid med Bodø 2024.

Prosjektet finansieres av Samfunnsløftet Sparebank1 Nord-Norge og Erasmus+ Ungdom.

Det er inngått partnerskap med Europaparlamentets prosjekt My House of European History (MYHEH) for formidling av historiene.

LUNSJ 
Kafé Sult, Hamsunsenteret

Kl 13.00-14.00

«Arts of Democracy»  
V/Alvhild Dvergsdal.

Utstillingen Ekko av den unge russiske kunstneren Alisa Gorshenina.  

Presentasjon av ung kritisk kunst i 5. etg. på Hamsunsenteret og dialog om tema: forbudt kunst og manglende demokrati. 

Kl 14.00-15.00

Kl 15.00-15.15

PAUSE

Kl 15.15-15.30

Filmvisning fra Nesna Bibliotek, Cinema Nesna 
Cinéma Nesna består av en gruppe ungdommer med noen voksne hjelpere. Prosjektet ble satt i gang for å engasjere og aktivere ungdommer fra Nordland og Helgelandsregionen for å samle de på en plass for en helg. Målet var å samle ungdom og engasjere de inn i det kreative feltet med filmproduksjon og musikk. Sammen med profesjonelle aktører fikk ungdommene delta på en lærerik helg med aktiviteter som samlet forskjellige ungdommer, med et felles mål om å bli kjent, skape kunst og ha det gøy i et trygt miljø. Cinema Nesna har laget en film om dette prosjektet som de skal vise oss på samlingen. 

Kl 15.30-16.00

«Kjelvikspillet»  
Kamilla Sajetz Mathisen (f. 1976) er billedkunstner og skribent opprinnelig fra Sørfold i Nordland, i dag bosatt i Bergen. Kamilla representerer Kjelvikspillet i Sørfold, som siden 1998 har arbeidet aktivt med barn og unge som medvirkende kunstprodusenter. Hun skal snakke om metodikk, gjensidig læring, fordeler og utfordringer i dette arbeidet. 

“Vi e’ her” - metoden 
«Vi e’ her»-metoden presenteres av Stine Braseth-Ellingsen, prosjektleder og kulturskolerektor, og Solveig Hirsch. "Vi e her / Mij lip dáppe". 

28. november 2024 skal alle grunnskoleelever mfl. i Hamarøy kommune, ca. 280 stk., stå på scenen i den storslåtte forestillingen «Vi e’ her / Mij lip dáppe». Hvordan jobber man sammen mot en forestilling i en geografisk langstrakt og kulturelt sammensatt kommune? 

Kl 16.00-16.20

«Panelsamtale» 
Ungdomsoppsetninger. 
Ved oppsetningen av Kjelvikspillet og ved bruk av "Vi e her- metoden" der ungdom blir aktivt involvert i utviklingen og oppsetningen, samtales det her om forskjeller, synergier, erfaringer og hva som er veiene framover.     

Deltakerne er:
Stine Braseth-Ellingsen, Solveig Hirsch og Kamilla S. Mathisen. Samtalen ledes av konferansierene Frida Herseth og Silja Braseth-Ellingsen.

Kl 16.20-16.50

Kl 16.50-17.00

PAUSE 
Faglig program er ferdig for dagen.

Kunststien «Mysterier» ned til Glimma 

Rett nedenfor Hamsunsenteret finner du en kunststi som har fått navnet Mysterier. Stien består av kunstinstallasjoner i naturmaterialer laget spesielt for Hamsunsenteret av kunstneren Kamilla Sajetz Mathisen.  
Turen tar ca. 20min  

Turstien Glimma, kåret til Nordlands fineste tursti i 2015.  I forlengelsen av kunststien kan dere bli med til straumen og oppleve Glimmas brus. Turleder Hilde Fredheim. Omlag 20 minutter.  

Kl 17.00-17.40

Kl 17.40-19.00

FRITID

Middag på Camp Hamarøy 
Felles bespisning, kulturelle innslag og sosialt.

Kl 19.00

ONSDAG 11. SEPTEMBER

Velkommen og kulturelt innslag v/Hamarøy kulturskole  
Kulturskolen er et ressurssenter i Hamarøysamfunnet og med vår fagkompetanse, våre tilbud, møteplasser og forestillinger skal vi bidra og stimulere til musikk- og kulturaktivitet i Hamarøy.

Kl 09.00-09.10

«Sannhet og forsoning – Hvordan angår det kulturen?»  
Anne Gurák er fagleder for sannhet og forsoning ved Árran – Juleváme guovdásj. Anne har over mange år hatt et stort engasjement når det gjelder å dokumentere og formidle ubehagelige og ufortalte fortellinger i samfunnet. Hun har deltatt i ABM- utviklings / Norsk kulturråds BRUDD-prosjekt hvor målet var å skape debatt om tabubelagte, marginale og kontroversielle temaer. Hennes masteroppgave ved UiT Norges arktiske universitet, omhandler fornorskning og konsekvenser for relasjoner til natur og mennesker. Anne er tidligere medlem av Stortingets Sannhets- og forsoningskommisjon. 

Kl 09.10-09.40

Kl 09.40-09.50

PAUSE

Anki Gerhardsen fra Lytring holder et spennende foredrag og en panelsamtale i tråd med temaet for samlingen.
Anki Gerhardsen er redaktør for debattarenaen Lytring og også Lytring UNG. Hun har bakgrunn som journalist og kritiker, og er også spaltist og mediekritiker for Aftenposten. Anki skal presentere Lytring og Lytring UNG, og også snakke om betydningen av offentlig debatt og uenighet.

Panelsamtalen ledes av Anki Gerhardsen - og holdes med bakgrunn i Anne Guraks innlegg og pilarene til sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, der kunst og kultur er fremmet som sentralt og viktig for å oppnå større kunnskap, bedre samhandling og mulig forsoning. Det blir satt sammen et representativt og spennende panel med flere aktører. 

Kl 09.50-11.00

Kl 11.00-11.45

LUNSJ

Kl 11.45-12.30

«Bodø Kulturskole presenterer Internasjonal kunst & matfestival og Open Art"  
V/Kulturskolerektor, Bertil Bertelsen 
 
Kulturskolen i Bodø har ca. 450 elever innenfor musikk, drama og visuell kunst. Medvirkning fra disse elevene har ikke vært prioritert opp gjennom årene, men høsten 2023 fikk vi etablert et elevråd - ble senere endret til elevcrew. Vi kjørte en medvirkningsprosess der det kom inn mange forslag om hva vi kunne gjøre for å bedre det sosiale ved vår kulturskole. En ting som kom opp, var at de ønsket å bestemme innholdet en av dagene i kulturskolefestivalen som vi skulle ha i juni 2024. Temaet de ønsket for dagen var "internasjonal kunst- og matfestival". Da startet vi planleggingen, søkte midler hos UNG2024 og fikk ordnet et møte med Bodø Internasjonale Foreninger (BIF). Resultatet var at vi ble en del av Barnas Internasjonale Dag, og måtte derfor flytte kulturskolefestivalen slik at denne dagen ble avslutningen på kulturskolefestivalen.

Gjennom dette arbeidet lærte vi alle mye, og måtte gjøre en del endringer underveis. Uansett er vi veldig fornøyde med resultatet, og vi har et strålende grunnlag for å utvikle elevcrewet vårt slik at de får en enda viktigere stemme inn i hva kulturskolen skal handle om. Bertil vil her fortelle om prosessen fra start til slutt. 

Kl 12.30-12.50

«God Nok UNG» 
V/Camilla Andersen  

God Nok-festivalen er en motvekt til det sosiale presset mange føler på, og et fristed fra usunne forventninger og å være vellykket på alle områder i livet. 

God Nok er følelsen som gjør deg komfortabel med dine svakheter og trygg på det fine ved den du er. God Nok, en festival av, med og for voksne. Dette har ungdom i Steigen tenkt å gjøre noe med.  

Bli med på tanken bak, og utviklingen av God Nok Ung. 

Kl 12.50-13.00

PAUSE

Kl 13.00-13.20

«Ung identitet» 
Gro Helene Klingenberg er avdelingsleder for Ung Fritid i enhet Kultur i Narvik kommune. Gro Helene er utdannet barnevernspedagog med videreutdanning i Fritidspedagogisk ungdomsledelse og en MBA i tillegg. 

Apollo er en av ungdomsklubbene i Ung Fritid, og Gro Helene har vært klubbleder for Apollo i 11 år.  Apollo ønsker å bidra til å gi ungdom en sterkere tilhørighet og stolthet til hjemstedet sitt. Gi ungdommene en mulighet til å sette sitt preg på lokalmiljøet, og startet dermed prosjektet Ung identitet hvor Street Art er en del av det. 

«Rock Mot Rus» 
Kristin Krey og Malin Søberg kommer for å fortelle om deres erfaringer med ung deltagelse i festivaler.  

Kristin Krey, 46 år og har vært festivalsjef for Rock Mot Rus i ti år, en festival som hun selv begynte som frivillig i, i 1993. I tillegg jobber hun som lærer og er over gjennomsnittet opptatt av strandrydding. 

Hun vil snakke om Rock Mot Rus – Hva er det? Hvorfor er Rock Mot Rus viktig for ungdom, både som musikkfestival og som arrangørarena?

Malin Søberg har mangeårig erfaring med frivilligjobb i RMR, noe hun her reflekterer over. 

Kl 13.20-13.50

«Hamsundagene UNG» 
V/Anita Overelv og Kathrine Langvand 

Anita Overelv, (f. 1973). Kulturarbeider, festivalsjef og produsent. Jobber på Hamsunsenteret og er sjef på Hamsundagene/HamsundageneUNG.  

Har jobbet med kultur prosjekter og arrangementer i en årrekke, som Trænafestivalen, Trikkestallen skatepark, AKKS Norge, By:larm, Studentersamfunnet Folken med mer. 

Kathrine Langvand er 19 år og fra Hamarøy. Hun har nettopp startet på hennes friår etter videregående og i sommer jobbet hun blandt annet med å lage festival for ungdom, HamsundageneUNG.

Kl 13.50-14.10

Takk for fine dager på Hamarøy! 
Det er satt opp buss som går kl 15.00 fra Hamarøy til Bodø. Les mer og meld deg på her.

Kl 14.10-14.30