01/09/2021

Historisk samisk samarbeid

Bodø 2024 og Åarjelhsaemien Teatere signerte fredag avtalen for teatertriologien «Biegke Biehteme – Hvem eier vinden?» Med dette skal samisk drama nå ut til et større publikum fremover mot 2024 og løfte det samiske perspektivet på høyaktuelle temaer.

Klimaforandringer setter samfunnets infrastrukturer på hårde prøver. Klimapolitikk er matpolitikk. Det grønne skiftet eller grønn kolonialisme? Det handler om perspektiv.

Åarjelhsaemien Teatere skal sammen med Nordland Teater (Mo i Rana) og Turnéteatret i Trøndelag lage en triologi der arktisk mytologi møter sørsamisk bjørnmyte og den kinesiske sagaen om krittringen finner en ny dimensjon. De første to delene produseres og spilles innenfor teatrenes respektive turnéområde, for deretter å komprimeres og forenes til en helhet som vises i en vandring gjennom Bodø, med premiere 14 januar 2024.Høyaktuelle samfunnsspørsmål

Temaet er kjærlighet til en levende og fri natur, menneskets urgamle slektskap med dyrene og rettferdighet for den svake og ubeskyttede fremtiden på jordet.

– En utrettelig søken etter energi og teknisk utvikling har resultert i klimaforandringer som setter samfunnets infrastrukturer på hårde prøver. Vitenskapen søker tekniske løsninger for å opprettholde levestandard og produksjon, samtidig som vi utnytter jordens siste urørte naturområder. Det er en fornyet søken etter antikkens perpetuum mobile – evighetsmaskinen. Vi har etablert et mantra som de folkevalgte politikerne og den profittsultne kapitalisten bruker over hele verden nå – det grønne skiftet, det grønne skiftet. Det er på høy tid også for det samiske folk å vise konsekvensene av det vi opplever som grønn kolonialisme, sier teatersjef Cecilia Persson.

– Denne teater-triologien er en av de store satsingene til Bodø2024, og gjennom denne avtalen med Sørsamisk Teater sikrer vi nå at prosjektet blir realisert fullt ut. Det er høyaktuelle samfunnsspørsmål som debatteres gjennom disse forestillingene, hvor man må ta stilling til vanskelige spørsmål rundt det grønne skiftet og hvordan det påvirker oss alle, men kanskje særlig samisk kultur og levesett. Vi i Bodø2024 gleder oss veldig til å fortsette samarbeidet og til å se resultatet av forestillingene i årene som kommer, sier direktør i Bodø2024 André Wallann Larsen.

Budsjettet for prosjektet er på 10 millioner kroner.

 

Foto: Dam Jåmå

 

Programsjef Bodø2024 Henrik S Dagfinrud, teatersjef Åarjelhsaemien Teatere Cecilia Persson, Fransisca Kappfjell Herbst og direktør Bodø2024 André Wallann Larsen